FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Identificarea problemei:

Sănătatea populației este una din cele patru nevoi fundamentale și drepturi ale omului pentru a supraviețui, pentru realizarea căreia Guvernul României este pe deplin și direct responsabil.

Definirea problemei și contextul acesteia:

Asistența medicală a populației din România, din care majoritatea este asigurată, obligatoriu prin lege, prin câte o parte din orice venit realizează fiecare persoană inclusiv din pensiile peste 700 lei; asigurarea sănătății se realizează prin sistemul instituțiilor publice pentru sănătate din care au mai rămas doar spitalele publice pentru că după datele INS doar 4% din policlinicile publice mai funcționează. Alături de sistemul public al spitalelor, există în prezent, sistemul privat de sănătate larg reprezentat prin: medicii de familie, policlinici și cabinete individuale de specialitate, laboaratoare de analize și investigații imagistice.

Finanțarea sistemului de sănătate este asigurat în special de către CNAS respectiv de către asigurați, dar și de la buget, în special pentru unele programe care privesc sănătatea publică și, de la pacienții care își plătesc serviciile medicale în sistemul privat dar și în cel public de la 1 iunie 2014 prin co-plată.

Problema legată de banii din sănătate este că acești bani au fost deplasați de la sistemul public care asigură și în prezent întreaga asistență medicală de urgență a populației și cca. 80% din asistența medicală curentă.

La nivelul anului 2012 doar 20% din populație apela la serviciile private de sănătate; cu toate acestea din banii asiguraților erau dirijați cca. 60% către sectorul privat, ca urmare a ”reformei sănătății” realizată sub conducerea Domnului Ministru al Sănătății Eugen Nicolaescu. Acesta a informat într-o ședință de guvern din ianuarie 2013 că sistemul privat de spitale a realizat o dezvoltare foarte mare în ultimii ani, dar că acest lucru s-a făcut pe baza banilor publici, repectiv pe baza banilor asiguraților, cu reversul subfinanțării spitalelor publice din care 68 au fost și închise pentru a se reduce cheltuielile la acest nivel. Toate aceste măsuri au adus prejudicii importante asistenței medicale pentru majoritatea persoanelor asigurate, prin restrângerea serviciilor medicale la nivelul pachetului de bază. De această ”reformă” sunt în unele cazuri sever prejudiciați în primul rând copii și cele cca. 3 milioane de pensionari care au pensii mici sub 1000 lei.

Actualul Ministru al Sănătății dr. Nicolae Bănicioiu, a ameliorat această situație prin mai multe măsuri benefice pentru populația asigurată cum ar fi printre altele că a stabilit tarife egale pentru aceleași servicii medicale în cele două sisteme: public și privat. Până la acel moment, în sistemul privat unele servicii medicale pentru asigurați erau plătite cu sume mult mai mari decât în sistemul public de sănătate. Se poate oare discuta și legalitatea unor asemenea plăți diferite pentru aceleași servicii din banii asiguraților, practicate până la schimbarea ministerului sănătății?

Rămane însă o serie de consecințe negative a introducerii pripite a pachetului de bază de servicii medicale de la 1 iunie 2014, un cadou de loc bine-venit făcut copiilor țarii; voi arăta în continuare de ce face această afirmație justificată printr-o serie de indicatori de performanță a serviciilor medicale extrem de relevanți.

Indicatori relevanți:

Pachetul de bază de servicii medicale conditionează prezentarea la medicul de specialitate din spital de biletul de trimitere de la medicul de familie cu excepția urgențelor.

În cazul copiilor urgența este dificil de stabilit. În principiu orice stare febrilă de la 38°C, poate fi urgență; dacă nu este considerată ca atare, orice solicitare de consult medical, la un copil febril, fară bilet de trimitere și care nu este considerat urgență ar trebui să plătească consultația. Dacă are bilet de trimitere se acordă doar servicii medicale conform pachetelor de bază; dacă sunt necesare și alte investigații sau tratamente ele trebuiesc plătite. Exemplu: se constată că un copil are anemie; pentru cauza anemiei pachetul de bază permite determinarea sideremiei nu însă și a electroforezei hemoglobinei ce se recomandă dacă sideremia este normală numai că aceasta trebuie platită; etc.

Pachetele de bază au fost comandate și făcute în pripă, ele nu țin cont de ghidurile și protocoalele de bună practică medicală existente pe plan național și internțional și în consecință nu pot asigura o asistență medicală la standardele actuale ale medicinei.

Unde se practică această medicină?

Într-o țară ca România care are cei mai scăzuți indicatori de performanță ai asistenței medicale din Europa. Este vorba de mortalitatea copilului de 0-5 ani, cca. 12‰ (depășiți doar de Letonia cu 9‰); mortalitatea infantilă 0-1 an de 8,9 ‰, adică dublul mediei Uniunii Europene; natalitatea este sub 180 de mii de nașteri în 2013 ceea ce arată că în 2050 populația României va fi de cca. 13 milioane (cu mai puțin de 7 milioane). Este oare cazul în această situație să se restrângă asistența medicală a copilului la nivelul pachetului de bază actual? Noi considerăm că nu!

Pentru pensionari problema are și alte aspecte și anume: Oare cât este de legal ca după ce un pensionar a plătit cca. 40-50 de ani asigurări de sănătate și plătește și în continuare din pensie, în prezent adică de la 1 iunie 2014 să nu mai beneficieze de asistență medicală integrală și să fie obligat la co-plată în caz de boală pentru rezolvarea căreia pachetul de bază atribuit nu rezolvă problema de sănătate și în consecință să fie obligat la co-plată. Motivul acestei situații este că nu sunt bani, dar acești bani ai asiguraților au fost cheltuiți pentru a se construi spitale private, care acum îi taxează pentru serviciile oferite.

Nu se pot face investigații pentru populație în majoritatea laboratoarelor publice din spitalele publice pentru că acestea nu au contract cu CNAS în acest sens. În schimb laboratoarele private inclusiv din spitalele private pot face aceste investigații, iar medicii de familie care trimit pacienții înspre aceste laboaratoare primesc un comision de 5-10 % care este plătit din banii asiguraților care plătesc și consultația la medicul de familie. Oare acest lucru este legal?

Se menține incapacitatea de reluare a activității de producție a serurilor și vaccinurilor precum și a kiturilor necesare unor investigații la nivelul Institutului Prof. Ion Cantacuzino. Aceasta obligă Guvernul României la plata unor mari sume de bani pentru asigurarea vaccinării întregii populații pediatrice și adulte și la achiziția unor seruri și a gamei globulinei din import la sume foarte mari.

Soluții:

  1. Renunțarea de urgență la pachetul de bază de servicii medicale pentru asigurați și copii. Asigurarea obligatorie de sănătate să asigure servicii medicale integrale asiguraților și copiilor.
  2. Să se realizeze contracte ale CNAS cu laboratoarele publice din spitalele publice și policlinici care să poată efectua investigații pentru populația investigată.
  3. Să fie considerate ilegale comisioanele acordate de laboratoarele private din banii asiguraților către medicii de familie trimițători de pacienți în aceste condiții.
  4. Reprezentanți ai societății civile să fie incluți în consiliile de administrație de la nivelul CNAS, Ministerul Sănătății, marile unități spitalicești, pentru a putea supraveghea în special modul cum sunt cheltuiți banii în sistemul medical din România.

Prof. Dr. Ioan Gherghina

Federația Societatea Civilă Românească

Etichete: ,

Leave your comment