FSCR - Impreuna vom salva Romania!
SONY DSC

SONY DSC

Atrăgeam atenția, cu puțin timp în urmă, că Televiziunea Română a ajuns într-o stare critică fără precedent: dezastru economic, degrigoladă în programe, audienţă scăzută dramatic după “experimentele” politice din ultimii 25 de ani. Instituţia de presă se află în colaps financiar: în 20 iulie Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat conturile operaţionale ale TVR din cauza datoriilor acumulate (începând din anul 2005) către bugetul de stat, în cuantum de aproximativ 457 de milioane de lei. În consecinţă, Consiliul de Administraţie al TVR a votat câteva măsuri de avarie între care, pe primul loc, reducerea temporară a activităţii de la 5 la 4 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă de fapt reducerea salariilor pentru un număr foarte mare de angajaţi. Televiziunea este acum în fierbere, după ce oamenii au aflat că de luna viitoare vor primi salariul diminuat cu 20%, vreme de 5 luni.

La sfârşitul anului 2014, datoriile totale ale Televiziunii Române erau de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. O situaţie dezastruoasă despre care și noi, și alții, am mai scris în repetate rânduri, atrăgând atenţia public asupra lipsei crase de viziune managerială şi de acţiune la nivelul conducerii TVR şi solicitând organelor competente să intervină şi să stopeze jaful din televiziune. Continuăm să scriem, revoltaţi fiind de nonşalanţa cu care unii se încăpăţânează să nu demisioneze nici măcar acum, când au băgat TVR-ul cu un picior în groapă, şi mai mult, îi pun pe alţii să plătească dezastrul pe care nu au fost capabili să îl oprească. Un motiv în plus să plece.

Incompetența actualei conduceri duce la închiderea TVR. Şi totuşi, mai credem că TVR poate funcționa eficient cu o echipă de profesonişti la conducere care să nu uite nicio clipă că acționarii de fapt și de drept ai acestei televiziuni sunt cetățenii plătitori de taxă și lor trebuie să le servească interesele. Nu suntem dispuși să renunțăm sub nicio formă la televiziunea noastră, a poporului.

Este evident pentru toţi oamenii cu minte că aceste datorii ale televiziunii publice s-au făcut prin furturi masive, prin decizii manageriale discutabile, păguboase pentru instituţie. Salariaţii reclamă pe bună dreptate discrepanţele salariale, sinecurile politice şi răsplătirea neruşinată a amicilor domnului Tănase cu zeci de mii de euro astăzi când TVR e în colaps. Nu vedem nici în al doisprezecelea ceas o restructurare economică fundamentată, măsuri coerente care să readucă bugetul pe linia de plutire nu prin blocarea producţiei, ci dimpotrivă prin emisiuni care să readucă publicul alături de TVR şi să îl convingă că oamenii din televiziunea publică îşi merită salariile. Dar asta depinde în cea mai mare măsură de management. Nu pot fi de vină angajaţii pentru deciziile unor politruci.

De 10 ani în TVR se vorbeşte pe la colţuri de furt calificat. Astăzi vedem rezultatul furtului. Am fi preferat să vedem rezultatul unei anchete serioase pentru întreaga perioadă, iar vinovaţii să fie puşi să plătească.

Deşi a fost instalat, să nu uităm, de domnul Crin Antonescu, acum un an şi jumătate la cârma televiziunii, timp în care s-a bâlbâit între jumătăţi de intenţie, dar a fost şi este în continuare plătit regeşte, Stelian Tănase găseşte de cuviinţă, ca un croitor nepriceput, să taie materialul înainte de a şti ce vrea să facă din el. Elementare noțiuni de management spun că întâi de toate trebuie să ştim ce vrem să facem şi abia apoi să alocăm resursele necesare și, implicit, să dimensionăm personalul. Și de această dată constatăm că șefii încep orice plan de redresare cu personalul, în rețeta românească: tăiem salarii și dăm afară oameni. Cu siguranță, este nevoie și de reduceri de personal, dar a mai fost o concediere masivă acum 3 ani, circa 700 de oameni au fost dați afară în condiții discutabile și problemele nu s-au rezolvat, ci dimpotrivă, iată că s-au cronicizat, ceea ce înseamnă că hiba e în altă parte.

Audierile în comisiile de specialitate din parlament din ultimele luni ne-au dat percepţia unei stări conflictuale între preşedintele-director general  Stelian Tănase şi ceilalţi directori din TVR (probabil nu toţi, dar principalii). Divergenţa de opinii şi de acţiune pare a fi doar de ochii lumii câtă vreme păstoresc împreună acelaşi dezastru. Iată de ce credem că trebuie să plece toţi, aşa cum bine au cerut sindicaliştii în scrisoarea pe care au depus-o la Parlament.

Trebuie să analizăm ce a depins de personalul de execuţie majoritar, care le sunt salariile în raport cu responsabilitatea asumată pe bani grei de cei din vârful piramidei decizionale din TVR. Prima categorie este cea pedepsită de cea de-a doua cu tăierea salariilor şi concediere colectivă. Nu este prima dată, s-a procedat aşa şi pe vremea lui Claudiu Săftoiu, o altă “lumină” la conducerea bietei televiziuni. Scenariul pare să fie unul clasic deja în România. Doar că aici nu este vorba de o fabrică precum alte zeci care produc cam acelaşi lucru (similar televiziunilor comerciale), ci de o instituţie de cultură cu o misiune publică unicat. Să nu uităm că TVR este obligată să asigure servicii publice de interes naţional cu scopul de informare, educare şi divertisment, iar orice comparaţie cu media privată comercială este irelevantă. Sunt numeroase pietrele de moară de la gâtul TVR: o lege de organizare şi funcţionare care consacră politizarea, o taxă tv neindexată, restricţii de durată şi frecvenţă a reclamelor faţă de alte televiziuni plus obligaţia de a plăti 15% din veniturile din publicitate din 2005 către Consiliul Naţional al Cinematografiei, penalităţi la datorii imense şi altele. Desigur, şi dacă privim în interiorul TVR sunt multe deficienţe de corectat. Sunt şi acolo oameni care nu-şi merită salariul, care risipesc banii instituţiei şi îşi fac treaba de mântuială. Problema oricărui manager competent este de unde începe şi cum procedează. Ori la acest capitol, actualul PDG nu diferă prea mult de un contabil care taie cu o uşurinţă criminală cifre pe hârtie şi are impresia că face reformă. E drept, câţiva paşi a făcut, dar mult prea timid şi doar pentru că era forţat de interesul de a căpăta forţă de negociere în relaţia cu politicul. A cerut în stânga şi în dreapta amnistie şi majorarea taxei, dar fără succes. Cine îl mai crede că este capabil de reformă când după mai bine de un an de ”analiză a situației” îi face responsabili pentru dezmățul financiar din TVR (generat în mare parte de încheierea unor contracte păguboase) pe angajaţii cu funcţie de execuţie şi doar lor le taie salariile cu 20 %?

Interesant va fi de văzut care va fi răspunsul puterii la toate aceste “reforme” pe care le întreprinde actuala conducere. Lărgiţi la pungă de sezonul electoral ce se apropie, guvernanţi vor fi oare clemenţi de această dată cu singura instituţie pe care o ignoră sistematic din cauza lui Tănase, sau vor credita o nouă conducere care să îşi asume răspunderea pe un proiect clar de redresare, pe care să îl aibă dinainte făcut prin consultări serioase cu profesionişti şi cu societatea civilă? Desigur, după vacanţă… că doar cui îi mai pasă de TVR și de interesul public?

 

Etichete: , , , ,

Leave your comment