FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Cartea (document) de protest social – ,,Bătălia pentru România” scrisă de diplomat ec. PETRE RĂCĂNEL şi Brânduşa TURBATU BORDEIANU, abordează cu profesionalism situaţia actuală a economiei româneşti şi modul în care ar trebui să se implice societatea civililor ca partener viabil de dialog cu guvernul României. Ca instituţie a democraţiei, Dialogul social este neglijat, iar ceea ce mai există ca formă de manifestare în cadrul unor instituţii publice, sub forma comisiilor de dialog social, este expresia unei revoltătoare formalităţi. Unul dintre autorii cărţii, Petre RĂCĂNEL s-a reîntors în ţară după aşa zisa ,,Revoluţia română din decembrie 1989″, în urma peregrinărilor prin Europa şi a unor activităţi îndelungate în domeniul afacerilor în Germania.

1

Patriotismul şi dorinţa de a contribui la refacerea României şi la construirea unei societăţi democratice moderne, Petre RĂCĂNEL, plin de entuziasm îşi va dedica întreaga lui energie, printr-o implicare totală la reconstrucţia unei noi societăţi. În acele momente când încă mai exista un mediu revoluţionar constructiv, Petre RĂCĂNEL va încerca, prin felul lui de a fi, un entuziast debordant, să-şi valorifice fără rezerve şi necondiţionat experienţa occidentală pe care o acumulase în Europa în timp şi prin trudă. Cu fiecare zi care trecea, Petre RĂCĂNEL avea să constate că totul era o imensă farsă sinistră, un coşmar pe care nu şi-l imaginase că-l va trăi în acele momente. Avea să se confiunte cu o altă societate, nu cu aceea pe care şi-o imaginase şi pe care şi-o dorise pentru România. Era începutul unei societăţi a cărei direcţie evolua spre iraţional.

2
3

Nimic din ceea ce i se promisese poporului român de către guvernul provizoriu de atunci nu s-a realizat. Dimpotrivă în spatele discursurilor rostite cu viclenie de diferiţi politicieni improvizaţi, reprezentând zeci de partide, avea să se contureze cu perfidie o societate stranie, de tip ,,kafchian”. O societate care nu avea nimic comun cu spiritul celor care în decembrie 1989 au ieşit în stradă, rostind din răsputeri „Libertate şi democraţie”.

În cei ,,25 de ani degeaba”, Petre RĂCĂNEL va asista ca şi mulţi alţi români iubitori de ţară şi popor, la distrugerea economiei şi la jefuirea patrimoniului naţional. Va asista, dar nu va rămâne pasiv, la cum vor evolua an de an indicatorii economici şi sociali prevestind transformarea României într-o ţară din ce în ce mai neprietenoasă pentru majoritatea cetăţenilor săi. Ca urmare, Petre RĂCĂNEL nu putea să se lase cuprins de amărăciune, dezamăgire şi pesimism. Trebuia să reacţioneze şi să se implice în forţă în „viaţa cetăţii”. Petre RĂCĂNEL nu putea fi de acord cu o ţară ocupată şi cu un popor sărăcit şi umilit.

Petre RĂCĂNEL nu mai suporta discursul demagogic al funcţionarilor publici şi nici pe cei care ne decid soarta. Era o datorie de onoare ca să apere memoria celor care s-au jertfit pentru idealurile revoluţiei şi care au murit cu ochii deschişi spre cer şi cu speranţa în suflet pentru binele semenilor lor. Din fericire pentru ei, dacă putem să ne exprimăm astfel, aceştia nu vor şti niciodată că jertfa lor a fost zadarnică. De aceea, Petre RĂCĂNEL, în calitatea pe care o are ca preşedinte fondator al Federaţiei Societatea Civilă Românească (FSCR) va elabora numeroase măsuri realiste cuprinse în programul Platforma Civică, menite să revitalizeze în forţă economia României. Cartea „Bătălia pentru România” este un mesaj pentru societatea civilă şi nu numai, este un document care poate fi asimilat cu un program de guvernare pentru revigorarea economiei şi societăţii româneşti.

Federația Cocietatea Civilă Românească

conf. univ.dr. Gabriel NĂSTASE

 

 

Recenzie asupra evenimentului editorial

Etichete: , ,

Leave your comment