FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Uram bun venit participantilor si invitatilor la Forumul National si International II si dorim lansarea Federatiei “Societatea Civila Romaneasca”, intr-un nou concept si cu obiective redefinite si consolidate.
Constituirea Federatiei “Societatea Civila Romaneasca” – pe scurt FS.C.R. – este expresia suferintelor si nemultumirilor sociale, ale cetatenilor umiliti si dezamagiti de politicienii si guvernantii care s-au succedat la putere in ultimii 23 de ani.
Ce a făcut FSCR pana in prezent.
FSCR a organizat si participat la numeroase actiuni, consfatuiri, manifestari, academice si culturale de importanta nationala, proteste etc., la nivel central si local.
Am intocmit si difuzat sute de comunicate de presa si alte materiale pe fiecare tema nationala sau eveniment din dezbaterea publica, cu exprimarea ferma a pozitiei, atitudinii, si contributiei FSCR, oferind si soluțiile necesare.
Reprezentantii societatii civile au participat activ la diverse emisiuni televizate si dezbateri generale in mass-media, exprimand punctele de vedere al FSCR.
Activisti marcanti ai FSCR au iesit in strada impreuna cu cetățenii pentru a exprima nemultumirile privind guvernarile ce s-au succedat la putere, mai ales in ultimii 10 ani.
Simtind nevoia unei legislatii adecvate intereselor cetatenilor, am propus si supus dezbaterii parlamentare diferite proiecte de legi (privind redeventa gazelor, managementul privat, diaspora romana, proiectul UBI pentru asigurarea venitului minim garantat pentru cetățenii romani si europeni).
FSCR a conceput masuri pentru ajutorarea persoanelor cu handicap, prin asociatiile sale teritoriale.
Am organizat reprezentante locale si internationale in Diaspora Româneasca.
Am editat materiale de vexilologie pentru difuzare la diferite manifestari. Am participat la targuri si expozitii de carti cu tiparituri proprii, unele dintre acestea avand caracter profund de protest social si civic.
Participarea FSCR la diferite manifestari social-culturale interne si internationale a făcut posibila reafirmarea si consolidarea valorilor noastre cultural-traditionale, a spiritualitatii romanesti in general.
FSCR a cerut, a impus si a coordonat un dialog social permanent cu puterea si cu societatea civila in ansamblu, promovand obiectivele sale proprii, doctrinare si practice. Dialogul si contactele frecvente cu ministerele au urmarit reprezentarea FSCR in structurile puterii, pentru monitorizarea deciziilor si pe baza de voluntariat, In același mod am procedat si cu structuri din mass-media si mediul academic. Am urmarit cu prioritate sfera economica, trimitand in diferite structuri experti cu renume.
FSCR a participat, prin reprezentare, la misiuni economice interne si externe, impreuna cu ministere economice si camere de comert, unde a insistat pentru dezvoltarea IMM-urilor si a micilor intreprinzatori. Am oferit consultanta de specialitate, in mod voluntar, in numele FSCR. Am oferit si asistenta juridica in cazuri concrete, care s-au solutionat pozitiv, in urma interventiei FSCR.
FSCR a monitorizat conservarea si folosirea patrimoniului national, militand pentru solutii rezonabile si numai in interes national (Rosia Montana, gazele de sist, privatizarea CFR Marfa, Oltchim si Aversa).
Atitudinea si pozitiile FSCR privind recrudescenta iredentismului maghiar, pe fondul permisibilitatii manifestate, a redus entuziasmul unora de a diviza si controla tara. Impreuna cu mass-media am exprimat respectul si atasamentul fata de insemnele naționale romanesti.
In finalul scurtului meu bilant, mai amintesc redactarea si editarea, de catre subsemnatul, a cartii ~Batalia pentru Romania~, care consfinteste activitatea si demersurile civice ale FSCR si a carei succinta prezentare o vom face si aici.
Situatia actuala si strategia FSCR pentru viitor:
Dorim in continuare crearea unui pol social si democratic, care sa realizeze acea unitate prin diversitate, capabila sa coaguleze fortele sociale care sa impuna reforma statului si a clasei politice, in scopul corectarii actualului curs al vietii politice si sociale, prin reforme autentice de consolidare a statului de drept, care sa functioneze in interesul cetatenilor sai.
Demersul nostru porneste de la realitatea ca, in prezent, prin Constitutie, cetateanul este in slujba Statului iar cetateanul si societatea civila nu au instrumente reale, eficiente prin care sa poata monitoriza si trage la raspundere reprezentantii autoritatii de stat.
Mai grav, clasa poilitica a ajuns sa se confunde cu Statul si – perpetuand o mentalitate de sorginte feudala – clasa politica la randul ei considera ca cetateanul este in slujba sa, compromitand astfel insasi institutia “votului liber exprimat”.
Astfel, s-a ajuns ca interesele personale sau de grup sa fie ridicate la rang de doctrina de partid si politica de stat, sa fie prezentate cu nerusinare pe scena luptei politice “in numele si spre binele poporului”, transformand lupta politica in rafuieli personale, realizate prin mijloace care compromit notiunile de “politica” si de “om politic”, afectand in mod grav imaginea si credibilitatea Statului roman.
Clasa politica a ajuns sa incalce fatis Constitutia tarii, modificand acele legi care i-ar putea ameninta interesele si ar permite controlul social al activitatii lor.
Cand vorbim despre forte sociale avem in vedere in primul rand spectrul larg reprezentat de oameni obisnuiti si personalitati marcante, de organizatii, asociatii, sindicate, fundatii, patronate, ONG-uri dornice sa spuna un NU hotarat politicii injuste si antinationale, care a adus tara si cetatenii ei intr-o situatie disperata, catastrofala, la limita distrugerii biologice si in pragul unei saracii fara precedent.
Consecinta grava si imediata a actualului curs politic o constituie subminarea programata si sistematica atat a Statului de drept – in favoarea unui Stat clientelar si discretionar, cat si a oricarei posibilitati de manifestare a controlului din partea societatii civile.
O asemenea politica pune in pericol valori cum sunt siguranta, independenta si suveranitatea Statului roman, integritatea teritoriala a României, prin impartirea ei in regiuni, dupa interesul unor forte care se bucura de intelegerea si toleranta unor politicieni romani – favorizati de inexistenta unei societati civile active.
Situatia sociala si economica interna confirma temerile noastre ca populatia din Romania si insasi Romania au deveni entitati de mana a doua.
Ce ne mai ramane noua, societatii civile, sa facem, decat sa actionam pentru stoparea acestor derapaje extrem de periculoase, practic tolerate de politicieni si guvernanti.
Aceasta presupune actiuni imediate si concrete pentru a impune reforma reala a Statului si a societatii, eliminarea ferma a actualelor planuri si programe asa-zise de dezvoltare, pe care guvernele le-au conceput, ignorand interesul public dar, cu siguranta in favoarea imbogatitilor de toate tipurile, care au furat si inca mai fura din avutia nationala.
In prezent, constatam ca lupta dintre (oricare!) Opozitie si Putere nu este motivata de interesul public – interesul cetateanului si al Statului – ci de interesele personale si de grup pe care unii politicieni le realizeaza prin revenirea la putere, dar nu ca rezultat al calitatii solutiilor, ci prin sabotarea Puterii in detrimentul cetateanului, in numele si spre binele caruia pretinde ca actioneaza.
Asa s-a ajuns sa platim sute de biruri – taxe si impozite, unele cu iz feudal – care ajung sa depaseasca 60% din veniturile noastre, ale oamenilor simpli, ale pensionarilor si salariatilor, fapt nemaintalnit in istoria moderna a statelor europene.
Tocmai in aceasta consta obiectivul FSCR, sa stopeze acest jaf antinational, antistatal, patronat sau favorizat de forte politice succedate la putere in Romania, dupa 1989 si sa intoarcem cursul social si economic in favoarea cetatenilor tarii.
Nu putem realiza acest scop, decat prin structurarea si consolidarea societatii civile care sa militeze pentru realizarea urmatoarelor obiective:
– modificarea Constitutiei in scopul reformarii Statului, a institutiilor sale si a clasei politice, pentru crearea si consolidarea Statului de drept, pus in slujba cetateanului;
– garantarea prin Constitutie a proprietatii dobandita licit;
– stimularea initiativei cetatenesti in toate domeniile vietii politice, sociale si economice in scopul consolidarii societatii civile, ca factor moderator, de echilibru si dialog intre Putere si Opozitie, pe de o parte, si intre clasa politica si societatea civila pe de alta parte;
– reafirmarea si consolidarea dialogului social institutionalizat la toate nivelurile, prin adaptarea legislatiei actuale la exigentele societatii civile, ale interesului public si la cerintele Uniunii Europene;
– implementarea unui program de reforme sociale si economice in interesul populatiei, reforme care sa favorizeze dezvoltarea unei clase de mijloc in Romania, categorie de baza a oricarei societati si economii moderne si care sa joace un rol important in viata politica si sociala a tarii.
Functionarea structurilor de Stat si de Putere trebuie adusa sub controlul strict al societatii civile, prin modernizarea si consolidarea dialogului social, al carui nucleu sa fie clasa de mijloc.
In interesul fiecarui cetatean, precum si al societatii civile in ansamblul ei, acest Forum face apel la realizarea unitatii prin diversitate, ca expresie democratica de manifestare a interesului public.
Pana in prezent, implementarea acestui proces nu a fost posibila, intrucat in fapt nu au existat o autentica societate civila si o clasa medie suficient de puternica, pentru a fi motorul dezvoltarii economice si sociale.
Ca o concluzie, pentru ca ar fi prea multe de spus:
– Ne vrem tara inapoi, cu muntii, campiile si bogatiile sale,
– Vrem ca intreaga clasa politica sa nu negocieze niciodata si sa nu permita cedarea independentei si suveranitatii României, integritatea sa teritoriala si patrimoniul sau national,
– Vrem ca toate jafurile, furturile, averile si bogatiile instrainate fraudulos sa fie returnate poporului, pentru ca acesta sa beneficieze in mod real de ele.
– Mai dorim sa dispara ura din societate si sa refacem unitatea si solidaritatea societatii civile; sa invatam, sa muncim impreuna si sa reusim, prin buna organizare, strategii realiste, reconciliere intre categoriile sociale, disciplina sociala si eficienta, proteste comune si de anvergura numai atunci când este cazul; implicare civica, pe baza de voluntariat si patriotism; participarea la alegerile de toate felurile (europarlamentare, parlamentare, prezidentiale, locale), pentru a ne promova oamenii merituosi, nealiniati politic si neimplicati inca in exercitarea puterii.
– Vrem o politica reala si adecvata pentru tinerii nostri uitati de guvernari si pentru femei, care se zbat intre lipsa de educatie si somaj. Dorim sa promovam tinerii merituosi si pregatiti temeinic, fara clientelism politic sau de rudenie. Sa le oferim locuri de munca, educatie pe masura si siguranta zilei de maine.
Mesajul meu catre natiune mai contine in sine munca si drepturi egale pentru toti cetatenii, actiuni pentru instaurarea echitatii si concordiei sociale, prevenirea tensiunilor intre minoritati, precum si a exploziilor sociale iminente, apelul la solidaritate si cooperare interna si externa, eliminarea coruptiei si redistribuirea echitabila a resurselor tarii.
Va rugam sa mai acceptati urarile mele de pace, prosperitate, progres, echitate si solidaritate, pentru o Romanie a cetatenilor sai, in care strainii sa respecte interesul nostru national si legile romanesti.

Presedintele FSCR
Dipl. Ec. Petre Racanel

Leave your comment