FSCR - Impreuna vom salva Romania!

presa

1940, anul marilor cedări teritoriale româneşti, a fost începutul unei adevărate drame pentru populaţia din Ardealul ocupat, instituţiile treceau toate sub administraţie bozgorească. Aflăm din ziarele vremii, că la 3 octombrie, Parlamentul de la Budapesta a votat “încorporarea la Ungaria a Ardealului de nord şi estic…şi s-a supus pentru votare un proiect de lege privitor la reprezentarea Ardealului în Senat, aşa-zisa Casă a Magnaţilor”!

Era doar începutul celei mai negre perioade din istoria milenară a Ardealului, patru ani de asuprire, de umilinţe, de crime şi cruzimi inimaginabile, Treznea, Ip şi Moisei fiind doar câteva exemple.

Cultele  şi Instructiunea publică erau şi ele afectate, veneau profesori unguri în şcolile confesionale şi seminariile ardeleneşti, ei urmând să vină de la Budapesta şi la şcolile primare şi secundare.

Capii bisericii nu scăpau nici ei de umilinţe, “episcopul unit de Cluj-Gherla nu mai poartă de acum acest titlu, ci e numit episcop de Gherla, după cum episcopul ortodox al Orăzii a putut fi îmbarcat într-un vagon de porci, în haină sumară şi aruncat peste graniţe, nu va fi greu să fie şi episcopul Hossu ridicat de la Cluj şi trimis între porcii armenilor de la Gherla. Cât priveşte instituţiile lui de la Cluj (Academia de teologie, şcoli secundare de fete, etc) e bine de înţeles ce soarta le aşteaptă”!

Articolul cu aceste triste adevăruri ocupă o poziţie centrală într-o pagină care mai cuprindea ştiri despre programul de funcţionare al restaurantelor (stabilit de ministerul afacerilor interne!), sau scurte anunţuri despre desfiinţarea timbrului poliţienesc, despre marile manevre militare din Iugoslavia sau despre activitatea Suveranului “care a acordat o largă amnistie şi graţieri de pedepse”.

 

FSCR

Direcția de comunicare

Leave your comment