FSCR - Impreuna vom salva Romania!

boboteazaPeste câteva zile sărbătorim Boboteaza, tradiţie care la români se pierde în negura vremii şi importanţa ei a fost întotdeauna marcată public aşa cum se cuvine, cu excepţia anilor când ateismul era impus de regimul comunist.

Iarna anului 1936 a fost una deosebit de dură mai ales din punct de vedere al temperaturilor, termometrul coborând în multe localităţi din ţară la minus 35 de grade, nimic ce fusese înainte nu s-a comparat cu gerul din lunile ianuarie-februarie ale acelui an. Bucureştiul, ca şi provincia erau îngheţate la propriu, dar activităţile cotidiene continuau normal. Ziarele şi revistele de atunci surprindeau toate acestea fără nota dramatică, alarmistă, care domină azi toate ştirile legate de capriciile vremii de la noi.

O pagină întreagă e consacrată prezenţei Regelui Carol al II-lea, însoţit de Prinţul moştenitor Mihai, la Sărbătoarea Bobotezei şi pe care-i vedem mai întâi în caleaşcă regală plimbându-se în frigul cumplit pe Calea Victoriei, gerul tradiţional al acelei zile fiind ignorat de înaltele capete încoronate, dar şi de diplomaţii şi ataşaţii militari străini şi mai ales de cei care intrau în apa îngheţată să caute crucea aruncată de Suveran, după ce acesta o primise de la Patriarh.

Calitatea reproducerii sperăm că vă oferă posibilitatea să apreciaţi profesionalismul ziariştilor de atunci, care reuşeau cu câteva poze şi prea puţin text să redea fidel şi atractiv un eveniment petrecut la cel mai înalt nivel.

Fotografiile reportajului sunt făcute de Iosif Berman, fotograful de curte din acele vremuri.

 

FSCR

Direcţia de comunicare

Leave your comment