FSCR - Impreuna vom salva Romania!

regele 0regele 1regele 2

Azi reproducem pagini din presa anului 1940 , mai precis din septembrie acel an, când ţara era la răscruce de vânturi potrivnice, ruşii , ungurii şi bulgarii ne luaseră teritorii importante în urma unor tratate  semnate în dezavantajul României de regele trădător Carol II.

Puterea a fost preluată la 6 septembrie de Generalul Antonescu, care împreună cu legionarii  au format un guvern militar-legionar. La ceas de cumpănă, liderii celorlalte partide nu l-au sprijinit pe General în această acţiune şi alianţa nou formată Aramata – Garda de fier avea să fie judecată controversat până în zilelel noastre. Carol a fugit din ţară, la tron i-a succedat Mihai şi la câteva zile a revenit în România şi Regina Mamă Elena, care-şi încheia astfel exilul la care o împinsese Carol.

Tocmai momentul acestei reveniri este relatat de presa vremii cu lux de amănunte şi foarte profesionist, aşa cum erau ziariştii acelor timpuri, foarte dedicaţi meseriei.

Reportajul acoperă mai multe zile şi mai multe etape ale acestui eveniment şi avem ocazia să descoperim mai ales în imagini dar şi în scurte explicaţii, ceea s-a întâmplat atunci, figuri marcante de personalităţi şi alte imagini rare care au rămas ca mărturii importante ale unei perioade agitate din istoria neamului.

Imaginile vorbesc de la sine, sunt 10 fotografii, câte 5 în fiecare pagină a articolului şi remarcăm că jurnaliştii au fost prezenţi chiar de la intrarea în ţară, (pe la Jimbolia) a Reginei Mamă, unde a fost întâmpinată de fiul său, Regele Mihai. Fotoreporterul are acces şi în trenul regal cu care au călătorit cei doi, iar sosirea la Bucureşti a fost ocazie pentru locuitorii Capitalei să-şi arate ataşamentul pentru monarhie. Cei doi merg apoi la Patriarhie unde se închină în faţa capului bisericii.

În pagina a doua a reportajului ni se înfăţişează întâlnirile capetelor încoronate cu politicienii momentului şi în special remarcăm prezenţa lui Antonescu lângă tânărul rege care încă nu împlinise la acea dată 19 ani. Dacă acum toate păreau în regulă, peste 4 ani monarhul avea să-l dea pe generalul ajuns mareşal pe mâna comuniştilor şi a ruşilor, iar la început de iunie 1946 îl va trimite în faţă plutonului de execuţie, refuzând comutarea pedepsei capitale, pe care Antonescu nici măcar n-o ceruse, ci doar mama acestuia!

Aşa se scrie istoria la români, cu trădări josnice, poate că Regele uitase cum mergea pe frontul de est în inspecţie, alături de Mareşal, sau cum populaţia Chişinăului îi aclama pe amândoi când pământul sfânt al Basarabiei fusese eliberat de trupele române comandate de Ion Antonescu!

În această a două pagină mai găsim şi fotografii cu membrii guvernului din care făcea parte Horia Sima, dar şi defilarea legionarilor şi a vechilor combatanţi care dădeau salutul pentru augustele capete şi Antonescu aflaţi împreună în balconul Palatului Regal.

 

Direcția de comunicare

FSCR

Leave your comment