FSCR - Impreuna vom salva Romania!

teh 1teh 2Paginile ziarelor interbelice de la noi, erau la zi cu tot ce apărea nou în lume.
Avalanşa noilor descoperiri era amplu mediatizată, lumea se familiariza uşor cu cele mai recente invenţii, fie că ele erau “cinematograful colorat”, radioul sau chiar primele imagini de televiziune, care în 1936 apăreau la Londra şi imediat ziarele de la noi preluau, scriau şi ilustrau despre această nouă minune a tehnicii. Bucureştiul chiar era în pas cu noul, pe orice palier, iar presa reuşea să redea perfect acest lucru, cu texte convingătoare şi fotografii deosebite.
O pagină întreagă (foto 1) e acoperită de ilustraţii cu “progresele technicei”, unde ne sunt prezentate creaţii fanteziste ca bicicleta cu elice sau tancul italian ce are ataşat un dispozitiv care se poate transforma în caz de necessitate, în pod de trecere pentru trupe.
Fantezistă nu era deloc ideea televizorului, ataşat în acea vreme la un aparat radio!
Observăm calitatea deosebită a imaginii… doar era o transmisie BBC şi chiar din anii ’30 profesioniştii de acolo se dovedeau cei mai buni.
Foto 2 este o incursiune în lumea radioului cu ocazia unui reportaj plin de farmec dar şi de date tehnice. Reporterul ziarului, bine informat, prezenta activitatea de la Societatea de Radiodifuziune, ilustra acest reportaj cu fotografii ale incintei din strada Nuferilor, dar prezenta si o imagine cu “postul de emisiune de radio de la Otopeni”…am respectat grafia din text! Radioul era considerat “cea de pe urmă minune a omului, element supranatural pentru o nouă mitologie…o uzina fermecată. Alături de cei 500 de km pe ora ai avioanelor, radioul este urechea şi ochiul din basme”!
Calitatea reproducerii sperăm să vă ajute să parcurgeţi textul integral.

FSCR
Direcția comunicare

Leave your comment