FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Inaugurăm azi o rubrică în care să amintim contemporanilor, că în trecut, în anii ‘30 sau chiar mai devreme, în România se făcea presă de calitate, incomparabil mai valoroasă decât imensa maculatură de azi. Vom reproduce articole inedite din ziarele de acum mai bine de 80  de ani sau chiar mai mult, articole care în majoritatea cazurilor pot fi citite şi în textul original şi care vor fi însoţite şi de scurte comentarii din partea noastră.

Deasemenea, în măsura în care există imagini youtube, acestea vor completa şi ele rubrica noastră vintage: “Presa de odinioară”.

Vor fi aduse în prim plan personalităţi ale căror acţiuni au însemnat mult pentru România, oameni cu care acest pământ se mândreşte, oameni care au făcut cinste ţării cu faptele şi gândirea lor şi care azi au fost pe nedrept complet uitaţi, sau dacă se mai aminteşte din când în când câte ceva despre ei, se face doar la “agenda zilei” sau la cursuri făcute în  plictis în şcoli şi facultăţi. Vom găsi aici pagini inedite de acum zeci de ani cu viaţa politică, socială, cultural-sportivă de la noi, toate fiind menite să trezească mai ales în rândul tinerilor acel sentiment patriotic de care azi parcă ne ferim să ni-l mai afirmăm.

Federaţia “Societatea civilă românească” îşi face un scop din a dezvolta acel sfânt sentiment al iubirii de ţară în rândul tineretului, mai ales, tineret care merită să cunoască şi să aprecieze adevăratele noastre valori naţionale.

moscAzi publicăm în facsimil un document rar, un interviu din 1936 al unui mare român, inegalabilul Jean Moscopol, interpretul nemuritoarei melodii “Tot ce-i românesc nu piere”.

Născut în Brăila şi având rădăcini greceşti, Ioan Moscu – Jean Moscopol mai târziu, studiază la Bucureşti Politehnica, apoi merge la specializare la Berlin unde începe şi cursurile muzicale ale Conservatorului, după care se întoarce în ţară şi urmează Facultatea de Aeronautică, era tobă de carte!

Îşi face o orchestră proprie şi în anii ’30 devine unul dintre cei mai apreciaţi solişti de cabaret şi de revistă. Ştia să cânte la mai multe instrumente şi adeseori se acompania singur, avea o voce deosebită, un timbru special şi asta i-a adus faima în ţară şi nu numai, a făcut înregistrări în Franţa şi Germania la cele mai mari case de discuri.

După război, el împreună cu marele Constantin Tănase sunt singurii care prin arta lor se opun deschis ocupaţiei sovietice şi instalării comunismului în România. Ştie că e urmărit, ştie ce riscă şi decide să plece. Marea actriţă Elvire Popesco, un star în Franţa, este cea care-l ajută să plece cu acte în 1947, când avea 44 de ani. Activează mai întâi în Franţa, pe urmă în Germania unde face înregistrări şi emisiuni la Europa Liberă şi apoi se stabileşte la New York. În exil, continuă lupta sa anticomunistă, iar textele pieselor sale sunt atacuri virulente la adresa conducerii de la Bucureşti, dar mai ales sunt străbătute toate, de un înalt şi înflăcărat patriotism, de referinţă find piesă “Tot ce-i românesc nu piere”

Moare în 1980 nu înainte de a realiza înregistrări nemuritoare, ajutat fiind de  ziaristul Aristide Buhoiu, care abia după Revoluţie le-a publicat şi în ţară.

Mai sus aveţi pagina cu interviul lui Jean Moscopol (document rar!), interviu din 1936, luat în “Café de la Paix, ora 10 seară”!

Aveţi posibilitatea să aflaţi amănunte despre activitatea unui mare patriot cât încă mai era în ţară şi să admiraţi stilul profesionist şi foarte modern al ziaristului…eram în 1936!

 

FSCR

Direcția de comunicare

 

Mai jos urmăriţi şi înregistrarea  piesei “Tot ce-i românesc nu piere”

 

https://www.youtube.com/watch?v=UJJyJXvB_Sw

 

Leave your comment