FSCR - Impreuna vom salva Romania!

drame 4Viaţa din Bucureştiul anilor ’30 era din când în când zguduită de veritabile “cutremure” ce ţineau prima pagină a ziarelor, pe toată desfăşurarea lor,

Inclusiv dramele sociale erau redate în amănunt. La fel şi veritabilele catastrofe, cum a fost acel accident teribil de pe platoul din Cotroceni, când la o mare manifestaţie oficială , s-a prăbuşit o tribună plină de spectatori.

Presa era prezentă peste tot, redactorii relatau tot şi fotograful Iosif Bermann îşi făcea meseria, chit că era lângă Rege, sau în căutarea de senzaţional ieftin.

Bermann a fost părintele fotoreportajului modern de la noi. În perioada interbelică era fotograful oficial al Casei Regale, dar şi corespondent al unor agenţii de presă importante ca Associated Press şi Scandinavian Newspaper Press.

Era tot timpul la locul faptei şi la bine şi rău şi un eveniment care trebuia să fie o sărbătoare s-a transformat în dramă, iar Bermann a fost acolo şi a surprins tot. Ce şi cum s-a paginat mai târziu în ziare asta nu mai depindea de el, ochiul vigilent al cenzurii veghea şi atunci!

A fost un  eveniment cu adevărat tragic şi el a fost surprins într-un amplu reportaj ocazionat de Serbările Străjeriei , o manifestare în care era glorificat Suveranul Carol al ÎI-lea, care era acompaniat de invitaţi de seamă: preşedintele Cehoslovaciei Benes, Regina Maria, Prinţul Paul al Iugoslaviei şi fratele regelui, Prinţul Nicolae. Aceştia, alături de o mulţime imensă admirau frumoasa paradă şi deodată  au fost martorii unei adevărate tragedii, o tribună plină ochi s-a prăbuşit, prinzând între resturile ei un număr mare de victime care nici atunci şi nici până azi n-a fost cunoscut cu exactitate. Reportajul manipula la mare fix, drama era acoperită de prezentarea momentelor festive, a invitaţilor şi doar 2 fotografii aminteau de dezastru. Lumea bună conta. Se muşamaliza la greu şi atunci…ca şi acum!

 

FSCR

Direcţia de comunicare

Leave your comment