FSCR - Impreuna vom salva Romania!

teatreParcurgem doar o pagină culturală a publicaţiei Realitatea Ilustrată din 1936 şi remarcăm calitatea spectacolelor de teatru care se jucau pe cele mai importante scene din Bucureşti.

Un ziarist valoros al acelor vremuri era Ion Golea, care făcea cronici savuroase şi bine documentate ale vieţii culturale şi în special a spectacolelor de teatru.

În subtitlu el aminteşte de 3 importante reprezentaţii jucate la Tetrul Naţional, la Comedia şi la Tetrul Regina Maria.

La Naţional se juca cu mare succes drama “Apus de Soare” a lui Barbu Delavrancea şi cronica acestui spectacol ne readuce în memorie nume mari ale scenei româneşti, nume care au străbătut timpul şi pe care mulţi dintre noi am avut ocazia să-i mai urmărim şi la senectute. E vorba în primul rând de maestrul George Calboreanu, foarte tânăr atunci şi care îl juca pe Ştefan cel Mare, rol ce-l va interpreta şi 40 de ani mai târziu într-o montare tv de excepţie. Victoria Mierlescu şi Eugenia Popovici sunt alte două nume din distribuţie care au jucat până în zilelel noastre. Mai aflăm din textul cronicii că înaintea tânărului Calboreanu, tot pe scena Naţionalului, rolul domnitorului Ştefan fusese jucat de un alt nume important, imensul actor şi dascăl Constantin Nottara.

Un spaţiu mare şi nu mai puţin de şase fotografii sunt dedicate specatcolului de la Teatrul Regina Maria, “Napoleon Unicul”, după un text al scriitorului francez Paul Reynal.

Descoperim şi cu acest prilej nume grele din arta interpretativă românească, astfel rolul împăratului Franţei este jucat de inegalabilul Tony Bulandra, iar soţia sa, Lucia Sturdza Bulandra făcea o partitura excepţională în rolul mamei lui Napoleon. Alte nume mari erau Cristofor-Fory Etterle (actor român de origine elveţiană) şi Ion Talianu.

Reporterul fotograf de la Realitatea îşi dovedea încă o dată profesionalismul, el urmărise şi fotografiase protagoniştii spectacolului pe tot parcursul zilei premierei şi astfel avem ocazia să vedem o poză document cu soţii Bulandra la intrarea în teatru, pe urmă imagini din cabina de machiaj şi din spectacol.

Se făcea presă adevărată acum 80 de ani!

 

FSCR

Leave your comment