FSCR - Impreuna vom salva Romania!

FSCR este preocupata de amploarea traficului si consumului de etnobotanice in societatea romaneasca, mai ales in randul tinerilor, ceea ce a avut ca efecte degradarea morala a unor tineri si chiar inregistrarea a numeroase decese in randul consumatorilor de substante halucinogene.

Pe fondul crizei economice, al crizei politice si de moralitate din societatea romaneasca si, mai ales, din cauza saraciei si a subdezvoltarii recrudescenta consumului de etnobotanice este evidenta si produce tot mai multe victime, la care, deocamdata, autoritatile de stat nu au reactionat adecvat.

Desele propuneri si solicitari venite din randul Societatii Civile, pentru interzicerea vanzarii de substante halucinogene, au ramas fara raspuns. Exista si anumite masuri intreprinse izolat, pe plan local, de limitare a vanzarii si consumului de etnobotanice, insa rezultatele sunt insuficiente.

FSCR se pronunta pentru stoparea imediata a acestui fenomen, care afecteaza grav sanatatea si psihicul tinerilor. In acest sens, cerem Guvernului sa urgenteze elaborarea unui act normativ, care sa interzica in mod general si la nivel national vanzarea si consumul de etnobotanice.

Societatea Civila a luat nota de declaratiile Premierului roman, prin care a informat populatia ca Guvernul intentioneaza elaborarea unui proiect de act normativ, in acest sens si isi exprima speranta ca procesul de implementare a acestui decret va fi accelerat.

FSCR saluta si sprijina acest demers al Guvernului si se angajeaza, la randul sau, ca intre prioritatile sale de actiune imediata sa fie incluse si activitati specifice de informare si de prevenire a consumului de etnobotanice. La toate actiunile sale, FSCR isi propune sa asocieze si o mica interventie, cu caracter informativ si de preventie in domeniul consumului de droguri si etnobotnice.

Pe de alta parte, pe langa cadrul legislativ de interdictie promis de Guvern, familia, scoala si ONG-urile au obligatia morala, chiar legala uneori, sa actioneze pentru reducerea, pe cat posibil, a diseminarii si consumului de droguri si etnobotanice.

De asemenea, avem in vedere actiuni concertate, impreuna cu alte ONG-uri si fundatii,  pentru refacerea moralei sociale si raspandirea principiilor etice si morale in randul tineretului.

FSCR solicita  introducerea in actul normativ respectiv a unor pedepse consistente pentru vanzarea de etnobotanice, care sa duca la descurajarea traficului si consumului de etnobotanice.

 

 

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment