FSCR - Impreuna vom salva Romania!

23.02.2011

 

FSCR urmareste cu interes actiunile Guvernului de stopare sau reducere a evaziunii fiscale si a coruptiei, actiuni care au demarat recent, incepand cu descinderile de amploare efectuate la unele puncte vamale importante ale Romaniei, in mod special pentru a devoala traficul ilegal cu tigari si droguri.

Rezultatele acestor descinderi la unele puncte vamale sunt incurajatoare, promit lovituri serioase aduse coruptiei si evaziunii fiscale, insa, din pacate, se observa o anumita retinere din partea organelor abilitate de a continua cercetarile si a le extinde spre varf, pentru a fi arestati nu numai vamesi si politisti de rand, ci si demnitari si politicieni corupti, care au patronat sau au sprijinit efectiv coruptia si detin pozitii cheie in economie, societate si institutiile statului si de putere,in general, folosindu-le in scopuri personale si de escaladare a coruptiei.

Se observa, spre regretul Societatii civile si al populatiei, anumite semnale din partea Puterii de temporizare, deturnare, plafonare sau dirijare a cercetarilor spre alte domenii sau persoane.

Un argument elocvent in acest sens il reprezinta culpabilizarea in bloc a sindicatelor si liderilor acestora si indicarea organizatiilor sindicatele ca find « ultimul nivel sau domeniu » la care s-ar opri coruptia din vami.

FSCR considera ca, prin aceasta manevra, in care sefii de sindicat si sindicatele ar fi « singurul si cel mai periculos rau » asociat evaziunii fiscale si coruptiei din vami, se urmareste, de fapt, deturnarea atentiei si a cercetarilor de la clasa politica, principala depozitara a coruptiei si furtului, catre sindicate si liderii acestora.

In realitate, credem ca se urmareste reducerea rolului sindicatelor in societate, intimidarea lor prin culpabilizarea in bloc a liderilor acestora, descurajarea protestelor, manifestatiilor si, grevelor si mai ales, determinarea unei atitudini sindicale apropiate si in sprijinul Puterii, pentru sustinerea masurilor guvernamentale  cum ar fi adoptarea noului Cod al Muncii, respins, deocamdata, de sindicate si sustinut numai la Guvern.

Pe de alta parte, trebuie constientizat si recunoscut faptul ca unii lideri de sindicat sunt realmente vulnerabili. Nu s-a probat cest aspect, dar se apreciaza de Putere si unele voci din Societatea Civila ca prin manevre si fapte frauduloase ei au acumulat averi si functii.

Consideram ca pentru fapte si acte infractionale probate de lege, liderii sindicali respectivi ar trebui sa raspunda, penal si civil, dar numai in calitate de cetateni romani si nu in legatura sau in calitatea functiei ocupate de sef sindical.

Reprosul actual nejustificat al Puterii si transferarea artificiala a raspunderii si culpabilitatii catre Sindicate, si liderii acestora sunt condamnabile si, repetam, urmaresc doar focalizarea atentiei societatii si cercurilor internationale in aceasta directie, estomparea raspunderii clasei politice si a Puterii si, in definitiv, cresterea imaginii PDL si a unor personalitati legate de acest Partid.

De asemenea, FSCR crede ca Sindicatele sunt vulnerabile in fata Puterii, din cauza lipsei lor de reprezentare in mediul privat. Extinderea actiunii si reprezentarii sindicatelor si in mediul privat le-ar conferi mai multa forta, credibilitate si rezistenta in fata presiunilor din partea guvernantilor.

 

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment