FSCR - Impreuna vom salva Romania!

20141107_194543 20141107_200122 20141107_200456 20141108_210756 20141108_213228 20141109_101526 20141108_212840 20141109_100735 20141109_102152 20141109_104919 20141109_102454 20141109_101305 20141109_104916 20141109_105018 b9Federatia Societatea Civila Romaneasca este pol civic puternic cu o baza sociala de cateva milioane de romani, implicata puternic intr-un proces amplu de coagulare a fortelor sociale din Romania pentru a confirma rolul sau de partener reprezentativ de dialog cu factorii politici din tara si din strainatate.

Datorita faptului ca FSCR reprezinta romani din toate categoriile sociale, exprimam prin acest mesaj lansat aici, in inima Germaniei, cu prilejul aniversarii unui sfert de veac de la caderea Zidului Berlinului, solidaritatea romanilor cu poporul german, a carui drama a impresionat si a marcat viata europenilor.

Suntem aici in zilele in care germanii sarbatoresc reunificarea prin simbolistica desfiintarii zidului care i-a despartit aproape trei decenii, ca sa intarim vocea societatii civile cu vocatie europeana.

„Zidul mortii” a fost o bariera pentru nazuintele, visele si sperantele unui popor iesit traumatizat din ultima conflagratie mondiala, un experiment tragic la care a fost supus poporul german, divizat astfel vreme mult prea indelungata. Est si vest germanii au fost separati in mod brutal, familiile despartite prin hazardul istoriei, la inceput printr-un gard de sarma ghimpata iar mai tarziu inlocuit si transformat intr-o constructie monstruoasa denumita pe buna dreptate zid al mortii, de netrecut, intre doua lumi diferite, dar locuite de frati si de prieteni.

Mai rau decat atat, nici ca se putea!… Sa nu iti poti vedea fratii, parintii, rudele si prietenii atunci cand ti-e dor de ei, cand ai nevoie de sprijinul lor, cand mor si vrei sa fii acolo langa ei pentru ultima oara, cand stii ca nu au ce manca si ca nu au cu ce supravietui. Mai mult, sa stii ca au murit impuscati incercand sa vina spre tine, innecati sau striviti in tuneluri sapate de ei ca sa scape din lagarul comunist, este o grea tortura care nu trebuie traita de vreo fiinta umana.

Sunt drame individuale care greu pot fi intelese azi, dar care au mutilat suflete si existente.

Suntem azi aici si pentru comemorarea victimelor, a celor peste 200 de morti de pe urma tentativelor de trecere a Zidului si ca sa salutam curajul si reusita celor 5000 care au trecut dincolo, in Occident. Toti acestia sunt dovada incontestabila ca nimic nu poate sta in calea dorintei de libertate, a sentimentelor de apartenenta la un popor, a legaturilor dintre frati.

Suntem azi aici si in memoria celor ucisi sau raniti in Decembrie 1989 in Romania, care sub o forma sau alta au avut aceleasi idealuri si nazuinte de libertate cu toti cei din tarile est-europene. Actiunile lor revolutionare s-au incadrat perfect in valul de proteste populare care au generat caderea Cortinei de Fier. Ar trebui sa luam exemplul germanilor si sa ne comemoram si noi cum se cuvine adevaratii eroi ai Revolutiei din 1989. Unii dintre acestia se afla printre noi si in frunte cu venerabilul general de armata Marin Dragnea marcheaza an de an evenimentele care au schimbat istoria.

Din pacate insa, in Europa pana in zilele noastre, urmarile acestor traume din istorie si ale Revolutiilor care le-au inlaturat in mare parte, nu sunt terminate si nici ireversibile. Mai mult, generatia care a urmat dupa 1989 nu a receptat corespunzator intamplarile, faptele, consecintele si sacrificiile la adevarata lor intensitate.

Prin urmare, nu este inteleasa miza istorica a acestor evenimente, iar formele de manifestare civica sunt uneori marcate de violenta si de agresivitate verbala si fizica. Astfel, unele miscari si demonstratii cu revendicari democratice se transforma in miscari radicale, generand conflicte care le deturneaza de la scopul lor initial, pasnic, prin manipularea maselor si producand efecte nocive si derapaje de la democratie si stat de drept.

Restrictiile introduse in tarile din cadrul UE si mai ales cu privire la cetateni din spatiul est-european, indiferent de formele subtile pe care le imbraca, sunt tot ZIDURI intre cetatenii de pe acest continent. Orice fel de discriminare: etnica, sociala, economica este tot un zid pe care il punem intre unii si altii, fara sa ne gandim la ce se poate ajunge!

Experienta unui popor divizat de doua ideologii si regimuri politice diferite a demonstrat ca nu este drumul cel mai bun de urmat pentru generatiile viitoare.

Experienta popoarelor est-europene din ultimii 25 de ani nu este cea mai fericita. E mult sub asteptarile pe care le aveam la Revolutie. Este si motivul pentru care noi azi, aici, exprimam suferinta, umilintele si nemultumirile sociale ale cetatenilor europeni dezamagiti de cei care i-au condus, de clasa politica ce a succedat regimurilor dictatoriale. Pervertirea acestor politicieni care nu si-au indeplinit promisiunile este tot mai clara, ceea ce conduce la ideea ca Revolutia din 1989 nu s-a terminat inca si trebuie continuata!

Facem un apel la responsabilitate din partea clasei politice si a guvernantilor sa isi indeplineasca mandatele pe care le primesc din partea cetatenilor care ii voteaza. Avem in vedere aici derapajele de la democratie, de la buna functionare a statului de drept si mult prea multele dosare de coruptie, dar mai ales ultimele cazuri cu radacini transfrontaliere in care se regasesc direct sau indirect chiar si nume grele din lista aspirantilor la Presedintia Romaniei. Acesti politicieni sa nu uite ca Romania este parte din UE si NATO care nu vor permite la infinit abateri de la lege si ordine. Noi, romanii, ca europeni adevarati, trebuie sa ne alegem un presedinte care sa fie in slujba poporului, a tarii si nu invers. Si asa vom face!

Mesajul nostru, al Societatii Civile Romanesti este de chemare la unitate si solidaritate, la toleranta si colaborare benefica tuturor europenilor, in special pentru romanii de pretutindeni, in scopul progresului general al Uniunii Europene.

Mesajul nostru contine in sine chemarea la munca si drepturi egale pentru toti, actiuni pentru instaurarea dreptatii si echitatii sociale, pacii si reconcilierii, evitarea cu desavarsire a starilor de tensiune in relatia cu minoritatile etnice, precum si a exploziilor sociale iminente, apelul la solidaritate si cooperare interna si externa.

Adresam un apel de pace si colaborare organizatiilor similare din strainatate, de solidaritate si intelegere a efortului nostru comun de a ajunge la bunastare si normalitate pentru toate popoarele din Uniunea Europeana.

Scopul si actiunea noastra comuna reprezinta de fapt un raspuns la cerintele sociale actuale, de reducere a fenomenelor infractionale, de eliminarea coruptiei si de redistribuire echitabila si justa, dupa merit si contributie, a resurselor si veniturilor, de eradicare a saraciei si de asigurare a unui venit minim garantat pentru toti cetatenii europeni. Salutam aici demersul Diasporei Progresiste DP Rosa care trebuie urmarita si sustinuta de toate fortele civice responsabile.

Transmitem mesajul nostru tuturor reprezentantilor statului roman din cadrul misiunilor diplomatice de pe intreg cuprinsul Europei si le adresam rugamintea sa informeze guvernele tarilor gazda, organismele sociale din acele state, despre intentiile noastre juste si nevoia de sprijin international, in special comunitar, pentru edificarea si in tarile est-europene a unei societati bazate pe economie de piata reala, nedistorsionata, cu respectarea principiilor morale ale statului de drept.

Adresam in mod special Excelentei sale domnul ambasador Lazar Comanescu multumiri pentru aceasta intalnire si pentru transmiterea mai departe a mesajului nostru. Va asiguram de inalta noastra consideratie si de dorinta de a avea o colaborare cat mai fructuoasa pentru binele cetatenilor romani de pretutindeni intr-o Europa cu adevarat unita!

FEDERATIA SOCIETATEA CIVILA ROMANEASCA

Petre Racanel

Presedinte

Etichete: , ,

Leave your comment