FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

 

 

Onorata audienta,

 

Avem onoarea sa ne adresam Dvs. prin intermediul colegilor si reprezentantilor nostri de la Alianta Europeana Antidrog si cu speranta ca in viitorul apropiat ne vom intalni direct, va transmitem mesajul nostru de colaborare.

 

Federatia „Societatea Civila Romaneasca” (FSCR) este alaturi si sustine actiunile Dvs. si ale Aliantei Europene Antidrog, care dupa definitivarea cadrului legal le vom evalua impreuna, le vom adapta societatilor civile din tarile noastre astfel incat acestea, sa fie realiste, pragmatice si sa genereze, in mod real, un beneficiu pentru siguranta,  stabilitatea si calitatea vietii cetatenilor din tarile noastre.

 

Rolul, scopul, obiectivele si functionarea FSCR sunt complexe, pe termen lung, si includ  evident aspecte legate de activitatea noastra comuna cum ar fi:

–          crearea unor structuri sociale puternice care sa aiba capacitatea si atractia de a coagula forte sociale in scopul deturnarii cursului gresit al dezvoltarii social economice din Romania, spre reforme autentice si transformarea institutiilor statului in instrumente eficiente, care sa lucreze realmente in favoarea cetatenilor si pentru interesul national si european;

–          sa controleze institutiile statului si in colaborare cu acestea sa conceapa strategii realiste de iesire din criza si haosul care exista in Romania.

–          eliminarea intereselor personale sau de grup care au ajuns sa fie ridicate la rang de politica de stat, transformand viata de zi cu zi a cetatenilor in rafuieli personale, realizate prin mijloace care compromit notiunile de stat de drept si democratie, afectand in mod grav imaginea si credibilitatea statului roman.

–          lupta impotriva jafului national, patronat de unii factori politici in colaborare cu lumea interlopa foarte activa in Romania.

–          structurarea si consolidarea societatii civile din care evident faceti parte si Dvs., a tuturor cetatenilor din tarile noastre si Europa, care impreuna sa lupte cu toate mijloacele sociale si pasnice pentru eliminarea arbitrariului, abuzurilor, coruptiei generalizate.

–          colaborarea permanenta cu institutii publice si civice din tara si strainatate prin angajarea de programe de cooperare si parteneriate.

–           initierea si dezvoltarea de programe, informare si educare cetateneasca, pentru cresterea nivelului de cultura a populatiei etc.

 

In mod concentrat si cu referire directa la activitatea ce ar urma sa o desfasuram impreuna ,doresc sa fac unele scurte comentarii,cu permisiunea dvs.:

 

  1. Situatia consumatorilor de droguri, dar mai ales a combaterii acestui flagel, in Romania este grava, a devenit cronica, pe fondul inactiunii si indiferentei autoritatilor de stat. Enuntam doar cateva aspecte :

–          Drogurile s-au ieftinit, sursele de livrare s-au multiplicat si diversificat, iar actiunile de stopare din partea statului sunt tot mai restranse si ineficiente. Accesul usor la droguri a dus la contaminarea tinerei generatii si la crearea unei dependente periculoase, aproape ireversibile.

–          Masurile intreprinse de autoritati nu sunt suficiente si rezultative. Exista prea putine centre de tratament si nu se asigura pachete de servicii compacte, pentru tratarea pacientilor contaminati. Detoxifierea si consilierea pacientilor  sunt masuri ineficiente si nu inlatura dependenta. Se simte nevoia unui centru integrat si dotatpentru tratarea consumatorilor de droguri.

–          Recaderea in drog, din pacate, este regula dupa tratament si nu se intreprind masuri eficiente pentru a transforma aceasta regula in exceptie.

–          Trebuie atrase si elaborate programe de reintegrare si de acordare a celei de a “doua sanse”.

–          Saracia si degradarea morala a populatiei, pe fondul crizei cronice din Romania, sunt factorii principali favorizanti pentru consumul de droguri.

 

2. Societatea romaneasca este azi plina de contradictii si controverse fiind in mod cert dominata de grupuri de interese, care au acaparat statul sau segmente ale acestuia, institutii si departamente intregi in folos propriu. Coruptia generalizata si incapacitatea statului de a o combate este fondul permisiv de dezvoltare a acestui fenomen negativ. Sunt si alte aspecte pe care le cunoasteti, ce trebuie combatute ferm. Tocmai in aceasta consta rolul nostru, sa ne conjugam eforturile si potentialul de care dispunem, pentru a informa corect populatia si a actiona in scopul prevenirii consumului de droguri,  precum si pentru a demansca atitudinea indiferenta si masurile restranse ale statului ,pentru stoparea diseminarii consumului de droguri.

Totodata, am putea prezenta autoritatilor statelor noastre si UE un plan comun si programe de masuri, pentru diminuarea si eliminarea treptata a acestui fenomen. Pentru aceasta, trebuie sa ne organizam,sa devenim credibili si convingatori, sa ne creem filiale locale si internationale, comune, ale dumneavoastra, Aliantei Europene Antidrog si ale societatilor civile din tarile noastre.

Conjugarea actiunilor noastre cu cele ale statului ar trebui sa constituie cadrul comun, national, de activitate in domeniu, ceea ce ar atrage dupa sine ,in mod logic, si formarea de fonduri interne si externe, care sa constituie suportul financiar si material al actiunilor noastre comune.

Modalitatea si mecanismele de gestionare si folosire a fondurilor respective trebuie fixate impreuna cu autoritatile din tarile participante la aceste actiuni antidrog si UE , intr-un protocol de colaborare, care trebuie  elaborat  impreuna.

 

3. Tinand cont ca intreaga Europa este preocupata de combaterea flagelului drogurilor, Alianta Europeana Antidrog, Federatia Societatea Civila Romaneasca au interesul si competenta de a stabili colaborari cu organizatiile similare din Uniunea Europeana si tarile vecine non- europene pentru reusita acestor actiuni.

Tuturor acestor aspecte si actiuni exprimate in scurta noastra alocutiune, precum si intregii noastre activitati, trebuie sa le conferim un pronuntat caracter civic, iar cadrul nostru general de actiune sa fie fixat la nivelul intregii societati din tarile noastre, atragand la realizarea obiectivelor noastre institutiile statului, ONG- urile, sindicatele, toate fortele sociale, in general.

 

Federatia Societatea Civila Romaneasca, impreuna cu Alianta Europena Antidrog din Romania, adresam un apel de pace si colaborare celor prezenti, va solicitam sprijin, solidaritate si intelegere in efortul nostru de a reveni pe carea normalitatii in lupta noastra europeana antidrog, spre binele nostru si al tuturor prietenilor nostri externi.

 

 

 

RACANEL PETRE

PRESEDINTE

FEDERATIA “SOCIETATEA CIVILA ROMANEASCA”

Leave your comment