FSCR - Impreuna vom salva Romania!
28
iul.

JEFUIREA RADET


DECIZIA C.A.  RADET DIN 14.07.2015 PRIVIND ACTIUNEA IN JUSTITIE A ELCEN

 

 

JEFUIREA RADET

SUPORTUL TEHNIC PENTRU ACTIUNEA DE RECUPERARE A SUMELOR

INCASATE NECUVENIT DE ELCEN

 

 

  1. DESCRIREA TEHNICA

Cogenerarea este tehnologia energetica prin care se produc simultan doua energii din acelasi combustibil. Aceasta tehnologie a realizat prin producerea simultana a energiei electrice si termice o economie de combustibil de 26-30% din cantitatea de combustibil care s-ar fi consumat in cazul producerii seprate a strict acelorasi cantitati de energie. In fapt componeta de energie termica utilizeaza rezidul de energie ce rezulta din producerea energiei electrice. Astfel energia electrica se uzineaza in termocentrale prin arederea combustibilului in cazane energetice, cazane in care rezulta abur de inaltata presiune si temperatura, abur care preia din cazane si se introduce in turbogeneratorele care genereaza energie elctrica. Aceasta tehnologie, la nivel mondial permite exploatarea aburului de la temperatura de cca 600 grade cu care paraseste cazanul pana la temperturi de cca 30 grade cu care parasecte turbina generatorului de electricitate . De la nivelul de 30 grade pana la nivelul necesar incalzirii urbane se aduga un supliment de combustibil care produce un supliment de caldura care nu depaseste 40% din caldura livrata retelelor de termoficare .

 

CONCLUZIE: ENERGIA TERMICA PRELUATA DE RADET INCORPOREAZA ENERGIE PRODUSA DIN COMBUSTIBIL LA LIMTA MAXIMA DE 40% DIN CONTINUT.

 

  1. CONSIDERENTE LEGISLATIVE

Stiind ca prin termoficare se obtin avantaje majore in comparatie cu celelalte forme de incalzire urbana , fapt care a si justificat montarea CET-urilor poluante in aglomerarile urbane. TOTODATA LEGIUITORUL A URMARIT SA NU SE FALSIFICE SI SA NU SE DETURNEZE ACEST AVANTAJ. In consecinta cunoscand tendinta de a majora artificial costul de producere a energiei termice care, fiind purtatoare de consumuri reduse de combustibil, este deosebit de ieftina  … LEGIUITORUL A INTERZIS TRANSFERUL COSTURILOR ENERGIEI ELECTRICE ASUPRA ENERGIEI TERMICE ASTFEL: intre anii 2003 si 2007 a operat LEGEA 318/2003 A ENERGIEI, lege care a inclus la art 94 urmatorul text :

“Art. 94. Agentii economici care produc combinat energie electrica si termica si care comercializeaza cel putin una dintre ele, vor repartiza costurile intre cele doua forme de energie, potrivit reglementarilor aprobate de autoritatea competenta, fiind interzisa subventionarea incrucisata intre cele doua forme de energie

In anul 2007 legea 318/2003 a fost inlocuita cu LEGEA 13/2007 A ENERGIEI.  Aceasta lege a operat pana in anul 2012.  Si de acesta data legiuitoul a reiterat dispozita de mai sus prin “Art. 82. – Operatorii economici care produc combinat energie electrică şi termică şi care comercializează cel puţin una dintre ele vor repartiza costurile între cele două forme de energie, potrivit reglementărilor aprobate de autoritatea competentă, fiind interzisă subvenţionarea încrucişată între cele două forme de energie.”

In anul 2012 LEGEA 13 a fost inlocuita cu LEGEA 123 CARE DE ASEMENEA INTERZICE SUBVENTIA INCRUCISATA LA ART. 79, dar cu un text care produce ambiguitati introduse in vederea inducerii in eroare a examinatorilor, motiv pentru care dispozitiile legii 123 vor face obiectul unei alte analize.

 

OBSERVATIE : In termocentrale combustibilul utilizat in producerea de energie inclusiv in cea pentru termoficare se contabilizeaza la nivelul a peste 80% din costurile totale ale producatorului (in cazul nostru ELCEN).

 

  1. MECANISMUL INCALACARII LEGII

In sectorul energiei datorita complexitatii si diversitatii situatiilor din practica a fost operationalizata o autoritate producatoare de legislatie secundara ANRE – organizatie creata ca AUTORITATEA DE REGLEMENTARE IN DOMENIU cu delegare in transpunerea dispozitiilor legii in cazurile particulare intalnite in diversele domenii ale economiei , consumul de energie fiind UNIVERSAL.

IN CAZUL NOSTRU AUTORITATEA ANRE A REGLEMENTAT IN CUNOSTINTA DE CAUZA. GRESIT SI ABUZIV. CONSTATAM CA PRIN EMITEREA UNOR REGLEMENTARI CU TITLUL DE LEGISLATIE SECUNDARA ANRE A AFECTAT SUBSTANTA LEGII PRIMARE CAUZAND PIERDERI  GRAVE BENEFICIARILOR DE ENERGIE TERMICA.  IN ESENTA DETURNARI MASIVE DE FONDURI PUBLICE.

Atat LEGEA 318 cat si copia ei LEGEA 13 sunt prevazute cu sanctiuni specificate pentru diversele abateri de la practica in domeniu. ESTE REMARCABILA SMECHERIA PRIN CARE GRUPAND SANCTIUNILE PE TEXTE SPECIFICE O MARE PARTE A DISPOZITIILOR LEGALE AU PUTUT FI OCOLITE DE RASPUNDERE. ASTFEL DISPOZITIILE ARTICOLELOR CITATE MAI SUS AU FOST INCALCATE DE AUTORITATEA DE REGLERMENTARE IN MOD CONSTANT SI PERSEVERENT INTRUCAT PENTRU INCALCAREA ACESTORA NU SUNT PREVAZUTE SANCTIUNI.

RAMANE DOAR RASPUNDEREA CREATA DE PREJUDICIUL PROPRIUZIS SI FOLOASELE NECUVENITE.

 

EXEMPLIFICAM PE DOCUMENTELE LEGATE DE CEA MAI RASPANDITA UNITATE DE COGENERARE : TURBOGENRATORUL DSL50 construit de IMGB si dotat unitatilor de termoficare in 27 de exemplare introduse in economia Romaniei.

In cazul consumului de combustibil, proiectantul repectivului echipament, din care doua unitati sunt in dotarea CET PROGRESU-BUCURESTI, transmite Primariei Municipiului Bucuresti nivelul cantitatii de combustibil consumat pentru producerea gigacaloriei livrate termoficarii

 

 

 

RETINEM CIFRA DE CONSUM DE 0.397  MWh/MWh

In locul ordinului de efectuare a masuratorilor termodinamice prin care sa se constate de experti independenti consumul exact de resurse pentru producerea fiecarei energiei din cele doua emise in cogenerare iata ce dispune regementatorul ANRE :

ORD ANRE 57/2008

6.3 Principii de alocare a costurilor între energia electrică şi energia termică sub formă de abur şi/sau apă fierbinte livrate din grupuri de cogenerare

Art 33 În vederea stabilirii preţurilor reglementate, alocarea costurilor totale de producere între energia electrică şi energia termică sub formă de abur şi/sau apă fierbinte livrate din grupuri de cogenerare se face conform următoarelor principii:

  1. Consumul de combustibil aferent energiei termice sub formă de apă fierbinte şi/sau abur livrată din grupuri de cogenerare se determină considerând un consum specific de combustibil de 1 MWh/MWh; diferenţa de consum până la consumul total de combustibil se consideră aferent energiei electrice livrate din grupuri de cogenerare;
  2. Celelalte costuri variabile aferente producerii în cogenerare, care nu sunt costuri cu combustibilul, se alocă între energia electrică şi energia termică sub formă de apă fierbinte şi/sau abur livrate din grupuri de cogenerare, proporţional cu cantităţile de combustibil alocate acestora;

CONSTATAM CA ANRE A ORDONAT NIVELUL CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL PENTRU PRODUCEREA UNEI GIGACALORII DE LA VALOAREA REALA : „0.397” LA VALOAREA IMPUSA „1” FARA NICIO JUSTIFICARE CONSTRUIND ASTFEL INCALCAREA FLAGRANTA A LEGILOR MENTIONATE MAI SUS. SUBLINIEM SI DISPOZITIA CONEXA PRIN CARE ANRE A ORDONAT CA SI CELELALTE CHELTUIELI ALE TERMOCENTRALEI SA PASTREZE ACLASI RAPORT DE DISTRIBUIRE.

 IN CONCLUZIE CONSTATAM CA BENFICIARII DE ENERGIE TERMICA AU SUPORTAT PRIN ORDIN ILEGAL EMIS DE ANRE O MAJORARE A FACTURILOR DE

1  –  0,397  =  0,603

sau in termeni curenti : cu 60% mai mare  

Pentru a elimina orice suspiciune legata de expresia micinoasa “UTILAJELE SUNT VECHI , MOTIV PENTU CARE CONSUMURILE  MENTIONATE DE PROIECTANT NU SUNT RELEVANTE …reproducem DECIZIA ANRE 3101/2010 CARE DUPA O EXPLOARARE IN MEDIE DE 50 DE ANI RECUNOASTE AGREGATELOR DE MAI SUS COMPORTARE DE COGENRARE DE INALTA EFICIENTA

 

 

 

 

 

  1. Desi nimeni nu poate invoca necunoasterea legilor , ELCEN Bucuresti a omis interdictia legala privind subventia incrucisata. Astfel bazand pe o indrumativa gresita a ANRE a promovat solicitari de majorari de tarife EXACT PRIN PRACTICAREA SUBVENTIEI INCRUCISATE.

IN CONSECINTA, IN CARDASIE CU ANRE , ELCEN A REALIZAT CASTIGURI NECUVENITE APROXIMATE LA PRIMA ANALIZA LA NIVELUL CALCULUI DE MAI JOS :

In ultimii zece ani ELCEN a incasat pentru 63.212.498 Gcal cumparate de RADET suma globala rotunjita in minus  de 8,238 MLD LEI pentru care RADET are o  calificare in a formula o pretentie de restituire a unei sume apreciate estimativ cu formula :

8,238 X 0,6  = 4,942 MILIARDE LEI

OBSERVATIE :

SUMA ESTIMATA MAI SUS ESTE APROPIATA SUVENTIEI ALOCATA DE PMB LA NIELUL 150 MIL EURO ANUAL CU MENTIUNEA CA ACEASTA SUMA A FOST PRLEVATA DIN FONDURI PUBLICE

 

 

 

Dipl. Ec. PETRE RACANEL                                                        Ing. TUDOR POPESCU

Presedinte FSCR                                                                      Expert programe energetice

Leave your comment