FSCR - Impreuna vom salva Romania!

guvernul-ciolosE limpede pentru toată lumea că niciodată Cioloş n-ar fi ajuns atât de repede  atât de sus dacă Ponta nu demisiona, la fel de limpede e că nici Ponta n-ar fi demisionat dacă Strada n-ar fi făcut presiune şi tot la fel de clar ne este faptul că presiunea străzii a trebuit să vină după drama cumplită de la Colectiv!

Ce a scandat şi ce şi-a dorit cel mai mult mulţimea adunată în stradă la început de noiembrie? Timp de câteva zile societatea civilă şi-a omagiat victimele de la incendiul ucigător şi a manifestat pentru schimbarea întregii clase politice, vroiau fete noi, competenţe, incoruptibile şi a căror numire să fie negociată eventual chiar cu reprezentanţii străzii. Aşteptam toţi cel puţin câteva runde de negocieri şi o dezbatere publică pe această temă.

Marele Alb de la Cotroceni a făcut chiar paşi, micuţi, spre o astfel de soluţie, a mers în Piaţă să ia pulsul, era deja târziu, era o piaţă aproape goală care nu mai putea să-i pună probleme, exact ce-şi dorea! După o zi şi-a selecţionat negociatorii, filtru cu turnicheti la Cotroceni, filtru setat, intrau doar cei deja cunoscuţi! Autentică societatea civilă era încă o dată terfelită, neglijată şi minţită! Nicio negociere reală şi serioasă cu Strada pentru desemnarea premierului şi formarea noului guvern, nimic!

La scurt timp au apărut zvonuri, propuneri şi liste. Cam toate s-au confirmat, nici nu era greu din moment ce mutările veneau în plic, deci premier Dacian Cioloş.

Cine era, ce făcuse Dacian Cioloș până atunci, de unde venea? Strada habar nu avea de el şi sigur că nu s-a strigat niciodată numele lui în Piaţă. Iohannis comisese deja o mare greşeală. Nu era neapărat o greşeală tehnică ci era o manevră necinstită faţă de noi toţi! Noi ştiam bine şi încă ne răsunau în urechi scandările Pieţei, dar preşedintele n-a ţinut cont de ele. Tot ne vorbea de tehnocraţi, de mari specialişti şi mass-media  l-a ajutat, și a manipulat si ea la greu, chiar trebuia să fim convinşi că s-a făcut alegerea ideală.

Oare Piaţa asta ceruse? a fost ea consultată în privinţa acestui nume? se regăseau cererile şi aspiraţiile celor din Piaţă în persoana unui funcţionar internațional care dădea postul călduţ de la Bruxelles pe un post care ţine de istoria ţării? Evident că nu am fost consultaţi, evident că întrebam în stânga şi dreapta “cine mai e şi ăsta?”

Românul este însă docil. Din toată vălvătaia revoltei, din toate scandările răguşite nu mai rămăsese nimic, am  părăsit Piaţa, ne-am resemnat şi am luat-o aşa cum a picat! Realizam că cererile şi revendicările noastre deveneau istorie…istorie recentă! Istorie tristă.

Vrând-nevrând accepatam într-un final noua numire şi ne gândeam că poate cel puţin în componenţa viitorului guvern se vor regăsi oamenii ceruţi de Piaţă, eventual personalităţi integre cunoscute, care să fi fost pe placul Pieţei şi mult mai important, pe placul tuturor românilor. Ei aveau nevoie cel mai mult de siguranţa că dacă tot schimbăm ceva rău să o facem cu ceva mai bun! Logica simplă şi simplistă a românului.

Noul Guvern fusese demult gândit și stabilit.

Noul premier a lansat o prima listă a propunerilor şi deja problemele începeau: fotomodelul de la Sănătate dădea “ca dracu’!, vorba lui Petre Roman! Aşa că manechinul a căzut, la fel cum avea să cadă tot la prima triere şi Cristina Guseth, electriciana propusă la Justiţie. Cum se numeşte domnule Cioloş acest start greşit, această greşeală de apreciere, sau pe cea de-a două limba pe care-o stăpâniţi “manque de la vision politique”?

În fine, s-au găsit înlocuitori, , s-a trecut la votul Parlamentului, Guvernul a trecut examenul şi a depus jurământul în faţa Marelui…cum să-i mai spunem!?

Au apărut nume absolut necunoscute, nume care nu spuneau nimic, posesorii lor neremarcându-se prin ceva, bancul cu tehnocraţii şi specialiştii n-a fost de nimeni înghiţit şi totuşi Guvernul “a trecut”, adică a fost aprobat!

Demonstranţii din Piaţă au cerut competenţe şi incoruptibili, au cerut să fie băgaţi în seamă, să se ţină cont de doleanţele lor, degeaba! Ei au scandat şi au stat în genunchi să spună Tatăl Nostru pentru cine? Pentru nume ca Dan Costescu, Costin Grigore Borc, Adrian Curaj, Cristina Pascu Palmer, Vasile Dâncu, Vlad Alexandrescu?

Cu cine din Piaţă s-au consultat Iohannis şi Cioloş ca să opteze pentru aceste nume “grele”, cât de neimplicate politic sunt ele şi cât de competente şi incoruptibile?

Nu ne vom ocupa noi aici de aceşti miniştri şi de toţi colegii lor, nu merită efortul, oricum într-un an de zile ei vor dispărea, dar câteva aprecieri putem face.

Ministerul Tineretului şi Sportului este poate singurul care are în frunte un om capabil, Elisabeta Lipă demonstrând şi ca sportivă dar şi că manager la Dinamo că poate face treabă profesionistă. Când şi la 40 de ani tu iei un aur olimpic care se adaugă la alte zeci  de medalii mondiale şi olimpice şi când în curtea parcului sportiv Dinamo au apărut bazinul de polo modernizat, noua sala de sport şi alte multe facilităţi, atunci marea sportivă poate să treacă orice test şi sperăm ca ea să rămână cât mai mult timp în această funcţie. Imnul naţional s-a cântat pentru ea de zeci de ori, a fost declarată de forurile internaţionale cea mai mare canotoare din lume din toate timpurile, astea sunt realizările care o recomandă.

În schimb ce-l recomandă pe Vasile Dâncu că vice-premier…ah, ştim, cei 10 ani de membru psd şi ministru al Informaţiilor Publice în guvernul Năstase, Piaţa nu asta cerea, Strada nu implicaţi politic îşi dorea, ce mai caută fosila asta pe la Palatul Victoria?

Mare curaj trebuie să fi avut Cioloş când l-a numit pe Adrian Curaj la Educaţie, n-a ţinut cont de nimic din ce a spus Strada. Curaj a făcut parte din structurile cabinetului guvernamental atât în mandatul lui Tăriceanu cât şi în cel al lui Boc, două nereuşite în materie de guvernare, cât de capabil poate fi el dacă a făcut parte din aceste două echipe falimentare?

Cioloş îşi dorea o echipa de specialişti, tineri şi dinamici…pentru noi naivii din Piaţă, sună frumos şi asta era una din cererile noastre, dar acum ne întrebăm, ,,,,,,,,,,,,,Răducu ,,,,,,,,,,,,, Aura Răducu la Fonduri Europene. Specialistă în finanţe nu e, a terminat doar Facultatea de chimie industrială, la  59 de ani sperăm că  “experienţa” ei de viaţă o poate ajuta!

Multe doamne la Guvern, care mai de care mai specialiste, dar nu întotdeauna foarte cinstite! Chiar dacă a terminat Dreptul, deci specialistă în legi, Ana-Claudia Moarcăş, ministru Muncii, încalcă cu bună credinţă legea şi un episod recent susţine această afirmaţie: potrivit declaraţiei de avere din mai 2015, aceasta ar deţine doar un teren agricol de 65 de metri pătraţi, fără a fi menţionate locuinţe, autoturisme sau alte bunuri. Vorba lui Moromete, despre ce vorbim noi aici?

Ministru al Culturii a fost numit Vlad Alexandrescu, profesor universitar (sunt câteva sute în ţară!), dar fără pic de experienţă managerială în actul cultural. Mai ales aici, Strada ar fi putut avea un rol important, ar fi fost cu adevărat democratic dacă măcar la acest minister ar fi fost numit cineva propus de Piaţă. Era simplu, dezbateri publice cu participarea câtorva mari personalităţi din viaţă culturală, dezbateri  luate în serios de media şi de tehnicienii politici. Măcar acolo să fi avut şi noi un om ales de noi. Nu s-a ţinut cont absolut deloc de părerile oamenilor, poate nici ele n-au fost conturate précis, dar în niciun moment nu s-a dorit consultarea cu adevărat.

”Am să încep cu Costin Grigore Borc, propus vicepremier, ministru al Economiei. Este absolvent al Politehnicii Bucureşti, are o vastă experienţă în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge”, a spus Cioloş la şedinţa de învestire a membrilor guvernului său, Iohannis ar spune”guvernul meu”.

Acest Borc a fost înregimentat politic din anii ’90 era mai îmtâi la ţărănişti, pe urmă şeful cancelariei primului-ministru Radu Vasile şi azi Cioloş ni-l prezintă doar că pe un mare şi tare specialist în managementul din construcţii. Cât de mare specialist este omul în acest domeniu noi oamenii străzii n-avem cum să ştim, dar ştim că el e “tobă” de politică, se cunoaşte că a făcut parte din structurile politice anterioare şi asta nu era agreat deloc de oamenii din Piaţă, pentru asta am fost noi acolo şi iar am fost păcăliţi!

Având în echipă astfel de oameni, Cioloş ar trebui să se aştepte foarte curând la contestaţii majore din partea celor care ar fi vrut să ştie şi ei pentru ce au ieşit în stradă!

Ca să nu ţii cont de ce doreşte mulţimea e o mare greşeală şi greşelile se plătesc. Federaţia “Societatea Civilă Românească”, prezenţă activă în Piaţă în acele zile de proteste, atrage încă o dată atenţia că neglijarea vocilor din stradă de către  tandemul Iohannis-Cioloş poate avea efecte nebănuite şi de necontrolat pentru naţiunea română atât de încercată şi lipsită mereu de speranţe!

 

FSCR

Direcția comunicare

Leave your comment