FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Scrisoare deschisă pentru societatea civilă

 

Stimați membrii ai societății civile, politicieni, tehnocrați, conducători și șefi de instituții, simpli cetățeni, simpatizanți sau critici, aș dori astăzi să vă fac o mărturisire de suflet care se referă la personalitățile care ne-au condus sau ne conduc de 28 de ani.

Săturați de teorii false, strategii ineficiente și minciuni politicienești, pline de promisiuni deșarte, societatea civilă își propune, în aceste momente complicate privind evoluția generală a economiei și a țării, să devoaleze aranjamentele oculte și dușmănoase, organizații și cercuri de interese, personalități controversate și alte aspecte care țin în loc dezvoltarea noastră și trag în jos nivelul de viață și speranțele noastre spre mai bine.

Poate au încercat și alții să lucreze în această direcție, pentu dezvăluirea adevărului, încă nedescoperit dar care ne doare și ne ține în suferință și întuneric. De această dată, dorim să venim cu argumente concrete, cu exemple și nume, cu aspecte și fapte care ne influențează și ne vizează viața, educația și sănătatea.

Așadar, stimați cititori, pentru realizarea scopului enunțat mai sus, ca o pastilă pe zi, vom aduce în fața dvs. câte o personalitate din conducerea României, pe care cu bune și cu rele o vom caracteriza obiectiv și deschis, după posibilitățile noastre, dar cu bună credință.

Demarând această acțiune, astăzi vă supunem atenției caracterul și activitatea președintelui PSD,  domnul Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României.

Domnul Liviu Dragnea, membru tranzitant prin mai multe partide politice, în ultimii ani staționat la PSD , a încercat de multe ori, reușind parțial, să prezintă lucrurile și faptele sale într-o lumină pozitivă, defapt exprimând minciuni drept adevăr,  inducându-ne ideea că patriotismul sși dăruirea sa pentru interesul național sunt reale și invincibile. El a dorit defapt să ne ofere un model și o călăuză spre succes pentru întreaga populație, acțiune care s-a dovedit a fi fără izbândă.

În realitate, politicianul de Teleorman, cernut prin mai multe site politice, dar neajuns la maturitate poitică, și- a căutat un loc politic în care să se poată dezvolta la ”umbră”, fără să fie deranjat prea mult de colegi sau adversari politici. Acest cuib l-a găsit în cadrul PSD, al cărui președinte a devenit, printr-o activitate minuțioasă și laborioasă, din păcate nu întotdeauna la vedere, cu blândețe, aroganță disimulată și fără ostilitate evidentă.

Iată-ne deci, cu un președinte care a creat aparența că se deosebește fundamental de ceilalți politicieni, mai ales de președintele Johannis , dar care plin de ”armonie, emfază și aparent calm” atacă de pe alte poziții consolidate orice adversar ”prieten sau dușman”, care ar dori să cucerească reduta prezidențială.

Cu mijloace clasice i-a îndepărtat destul de elegant pe Geoană și pe Ponta , l-a ignorat și doborât lent pe Iliescu, l-a marginalizat definitiv pe Năstase, iar acum a înființat un ”Club politic feminin al PSD”,  pe care își întemeiază realizarea năzuințelor sale politice.

Dragnea a lăsat în urmă partidul, pentru că el are obiective personale, pe care le poate realiza doar în cadrul și cu sprijinul PSD. În acest mod, Dragnea și-a creat o insituție proprie – PSD, din care se exprimă și se afirmă ca personalitate politică, dar în contul și pe baza membrilor partidului. El rămâne defapt un simplu nume, hrănit din seva și forța partidului.

Desigur, ca politician ar trebuie să aibă propria forța politică, dar nu o are, încercând să acumuleze în beneficiul propriu rezultatele PSD și ale membrilor săi. Din acest motiv, susținerea din partid pentru Dragnea scade în fiecare zi, iar în cadrul PSD apar cercuri politice din ce în ce mai puternice și ostile lui Dragnea.

Cauza principală a stagnării lui politice rezidă în mai mulți factori:

  • Controlul exagerat al Guvernului, din partea PSD și a președintelui său;
  • Dialogul imperfect cu ALDE, pe probleme divergente;
  • Războiul demarat cu președintele Klaus Johannis, pe baze electorale și de guvernare; neglijarea propriilor colegi politici, precum Tăriceanu, pentru acumularea de credit electoral;
  • Politica fiscală haotică și riscantă, pe care PSD a dictat-o Guvernului;
  • Legea salariilor și legea pensiilor încă neclare și pline de confuzii și inadvertențe, care provoacă explozii sociale;
  • Incapacitatea de a dialoga eficient, oportun și coerent cu societatea civilă și mediul politic;
  • Desele apariții TV neconvingătoare și iritante, generatoare de noi conflicte;
  • Concluzii nefirești și discontinuități privind aplicarea propriului program de guvernare al PSD;
  • Confruntarea cu Justiția; procesele proprii ale lui Dragnea și dosarele cauzate aproape direct de acesta altor personalități politice din PSD și guvern;
  • Inițiative legislative neinspirate și care au declanșat proteste sociale.

Intenția lui Dragnea de a candida la președinție a deranjat orgolii din coaliția parlamentară, precum  și pe președintele Johannis, a generat mai multe adversități decât se aștepta, din lipsa lui de tactică și strategie electorală, a dezamăgit o parte a electoratului PSD și a iritat ALDE, PNL și celelalte formațiuni de tip ”balama”. În acest context politic, Dragnea trebuie să se lupte cu mai mulți adversari politici, să promită sau să retragă anumite angajamente, în funcție de interlocutori, cea ce îl face să apară ca lipsit de coerență și să piardă din electorat.

Putem să facem previziuni fără a ne hazarda, pe care credem că evoluțiile ulterioare le vor proba.

Deci, putem spune că activitatea ineficientă pe alocuri, abuzurile politice ale PSD și incompetența guvernamentală, lipsa unor previziuni sigure de dezvoltare economică și a infrastructurii țării, îl vor plasa pe Liviu Dragnea în plan electoral secund, dacă acesta nu va găsi alte forme și mijloace de propagandă, convingătoare și posibile de pus în practică.

Nu putem spune acum dacă Liviu Dragnea va fi înlocuit la PSD sau la Cameră și dacă Guvernul îl va mai asculta sau nu, dar ne putem exprima părerea că dacă situația actuală se va menține, el va pierde alegerile prezidențiale.

Personajul și caracterul Dragnea sunt imperfecte, o știm cu toții. Ele trebuie asociate cu o teamă disimulată sub aparența unui calm trecător, dar neîmplinirile, promisiunile fără acoperire și poate incapacitatea guvernului de a susține în continuare majorarea salariilor și pensiilor îl poate duce pe Dragnea la eșec.

Programul ambițios al PSD, redactat și susținut de Dragnea, este plin de promisiuni politice și economice nerealizabile, cea ce constituie un punct de atac din partea opoziției și societății civile.

Nu avem temei să afirmăm astăzi că Dragnea și PSD se pot salva, în lipsa unei strategi politice și economice solide, coerente și realiste, întrucât ultimile evoluții social-economice contrazic optimismul neîntemeiat al PSD, în legătură cu un viitor mai blând pentru populație.

Suntem aproape siguri că Dragnea nu va reuși îndeplinirea planului său de readucere a României la nivelul de dinaintea dezastrului  Băsescu, mai ales că președintele în funcție se opune și urmează aproape ”ad literam” planurile, strategiile și mijloacele electorale ale lui Băsescu, ceea ce credem că îl va distruge și pe acesta.

În loc de concluzii, vă supunem atenției următoarea idee:

Domnul Dragnea și PSD, precum și organele emanate din partid, au comis aceleași greșeli ca și predecesorii lor perindați la guvernare, adică și-au pierdut încrederea în societatea civilă, nu au dialogat cu aceasta, au mers pe linia Soroșistă amestecănd ONG-urile și nu au luat în considerare propunerile realiste avansate de Federația Societatea Civilă Românească pentru alcătuirea unui program de guvernare participativ, înțelegând astfel admiterea reprezentanților civici în desfășurarea și monitorizarea treburilor guvernamentale.

Leave your comment