FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Cuvantare Rovigo

Stimati concetateni,

Stimati colegi,

Stimate doamne si domni.

Buna ziua si va urez deplin succes in desfasurarea lucrarilor reuniunii.

Pentru cei care inca nu ma cunosc, va rog sa-mi dati voie sa ma prezint. Sunt Petre Racanel, Presedintele Federatiei Societatea Civila Româneasca, o componenta majoritara a Societatii Civile din Romania.

Imi face o placere extraordinara sa va salut din nou, sa va urez succes in nobila dumneavoastră preocupare de a ajuta tara, poporul roman in promovarea culturii, traditiilor si istoriei sale, intr-un cuvant de a face cunoscuta si a promova peste hotare identitatea culturala si de limba a comunitatii romanesti.

Aici la Rovigo, ca si la Atena, uitandu-ma la dumneavoastră, ma simt si mai roman, mai responsabil si mai activ pentru atingerea scopurilor nobile ale poporului roman si ale Patriei noastre Romania peste granita.

Gandindu-ma la reuniunea noastra de la Atena si facand o evaluare concentrata a activitatii noastre de acolo, nu pot sa nu exprim entuziasmul si aprecierile mele deosebit de pozitive fata de rezultatele si dezbaterile conferintei.

Reluand acest dialog constructiv, la care eu m-am alaturat recent, imi exprim convingerea ca pe baza rezultatelor deja obtinute Diaspora Progresista se va impune pe un loc meritat in relatiile sale cu autoritatile interne din tarile de resedinta, dar mai ales in raporturile si cooperarea cu Patria mama Romania.

Pe fond, pentru inceput, as dori sa prezint schematic intentiile si obiectivele Guvernului Roman in raporturile sale cu Diaspora, desprinse din diverse convorbiri si participari la manifestari dedicate Diasporei sau tangential referitoare la aceasta.

Asa după cum cunoasteti, politica Guvernului Roman fata de cetățenii romani din afara tarii este una prioritara, vizibila si pe cat posibil axata pe proiecte concrete. Asa reiese si din mesajul Premierului roman, Victor Ponta, prezentat la Forumul Romanilor de Pretutindeni de la Bucuresti, la care am fost prezent.

Desigur, aceste politici si proiecte trebuie sa fie insotite de eforturi si investitii concrete, pentru promovarea imaginii României, a culturii si valorilor sale fundamentale. Aceasta responsabilitate in conservarea valorilor romanesti, promovarea identitatii culturale si religioase, realizarea prosperitatii comunitatilor romanesti rezidente in alte state va revine si dumneavoastră, Diaspora Progresista, ca parte a României si a Diasporei romanesti de pretutindeni. Dumneavoastră sunteti si parte integranta a spiritualitatii romanesti si aveti ca scop prioritar afirmarea pe mai departe a identitatii culturale, lingvistice si religioase peste hotare. Pentru aceasta, este nevoie de consolidarea legaturilor in cadrul Diasporei generale, precum si cu autoritatile locale si din tara.

Directiile principale de actiune avute in vedere vizeaza educatia in limba romana, organizarea de cursuri de limba romana, istorie si geografie, imbogatirea bibliotecilor scolare romanesti, facilitarea accesului la publicatii in limba materna. Ar mai trebui avuta in vedere si sustinerea preotilor care slujesc in limba romana, precum si a constructiei si amenajarilor bisericilor romanesti, in comunitatile numeroase de romani.

Promovarea pe agenda politica a României a dialogului politic cu statele dumneavoastră de resedinta si cu structuri specializate ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste nevoile si dificultatile cu care va confruntati, trebuie sa devina prioritara in politica Guvernului privind Diaspora. Ministerul de Externe Roman isi propune, pe baza unor programe concrete, sa actioneze mai insistent in scopul liberalizarii pietei muncii pentru cetățenii romani, precum si pentru respectarea si promovarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor romanesti peste hotare. Totodata, isi propune actiuni pentru promovarea personalitatilor din Diaspora, ca reprezentanti ai comunitatilor de romani in structurile administratiei locale din societatea in care acestia traiesc.

Revenind la manifestarile noastre specifice, sunt nevoit sa recunosc si eu ca este nevoie de intocmirea unei strategii, la care ma asociez, pentru o activitate sistematica si eficienta a Diasporei Progresiste, pe o perioada de 5 ani, cu sprijin si interventii substantiale din partea Statului Roman. Problematica si temele fundamentale ale Diasporei trebuie sa constituie pilonii de forta ai acestei strategii, insotiti de sursele care vor constitui suportul material si teoretic a unei asemenea strategii. Este o treaba complexa si complicata, fiind nevoie de o organizare riguroasa, de un volum de munca considerabil si de multe fonduri. Vom incerca sa identificam resursele respective si invoc aici contributia tuturor celor dintre noi si a celor din tara.

O alta linie directoare a activitatii noastre trebuie sa o reprezinte intensificarea preocuparilor pentru inlaturarea, pe cat posibil, a neajunsurilor inregistrate in cazul actiunilor de pana acum:

–       Subliniez, inca o data, ca in Diaspora exista unele confruntari, diferende si chiar conflicte pe probleme si aspecte, după parerea mea minore. In tara se vorbeste tot mai mult de reconciliere nationala, de unitate si solidaritate sociala in cadrul societatii romanesti. Aceleasi lucruri le recomand si dumneavoastră, pentru consolidarea coeziunii Diasporei.

–       Atrageti mai mult autoritatile si personalitatile locale, indiferent ca sunt romani sau de alte nationalitati, pentru a creste nivelul si calitatea activitatii.

–       Participati mai activ si dinamic la actiunile Diasporei, in dezbaterile cu diverse ocazii si avansati fara teama problemele si nevoile dumneavoastră, in vederea rezolvarii lor.

–       Dialogul cu tara, dar si cu autoritatile locale, trebuie consolidat si promovat la cel mai inalt nivel. Pentru aceasta, faceti sesizari scrise in tara si cereti sprijinul. Personal, pot sa contribui la aceasta.

–       Prin ambasadele si consulatele Romaniei peste hotare, multiplicati corespondenta cu Ministerul de Externe si solicitati includerea problemelor si dificultatilor dumneavoastră in programele de activitate ale misiunilor diplomatice. Ca fost diplomat, va asigur ca ambasadele vor acorda atenție si se vor implica in rezolvarea aspectelor ridicate de dumneavoastră.

Exista inca multe aspecte si elemente care ar putea fi examintate aici, insa le lasam si in seama altor vorbitori, iar eu in continuare doresc sa mai fac doar doua aprecieri.

  1. Declaratia adoptata in unanimitate, in finalul reuniunii Diasporei Progresiste de la Atena, reprezinta un adevarat document programatic si o chemare entuziasta a intregii Diaspore Romanesti la infaptuirea marilor obiective ale politicii culturale si externe a României si a fost insusit ca atare de Societatea romaneasca. Voluntariatul oferit de Diaspora Româneasca i-a emotionat pe romani  si le-a reamintit, in același timp, ca si ei au obligatii si afectiuni pentru Diaspora Româneasca. Sigur, Romania are astazi probleme, le recunoastem pretutindeni, dar avem programe concrete posibilitati si resurse, specialisti care fac totul in actuala configuratie politica din Romania, pentru redresarea economica si morala a tarii noastre, astfel incat romanii tristi de astazi sa poata rade maine sub Tricolor si sa zambeasca Europei.
  2. Diaspora romaneasca este o autoritate morala certa, un factor romanesc de influenta puternica, iar Diaspora Progresista constituie partea sa cea mai avansata. In aceasta calitate, va transmit mesajul meu de respect si incredere in dumneavoastră si totodata va adresez chemarea de a contribui si mai mult la cresterea prestigiului si imaginii Patriei noastre, facand-o mai bine cunoscuta peste granita, in domeniile ei cele mai dezvoltate, pentru a deveni o tara atractiva pentru toate natiunile lumii.

Demonstrati ca puteti aduce o schimbare profunda, o transformare demna de evidentiat in activitatea Diasporei, in propulsarea sa ca forta motrice a progresului tarilor in care convietuiti, dar si in Romania.

Nu pot sa inchei aceasta interventie, fara sa va dau asigurarea si convingerea ca Presedintele Petre Racanel are suflet de adevarat roman, nu va va uita , va face totul pentru sprijinirea dumneavoastră si va raspunde chemarilor Diasporei Progresiste.

Inca o data, urez succes deplin reuniunii noastre si abia astept dezbaterile dumneavoastră, pentru a  ma inspira din ele in promovarea programelor Diasporei Progresiste in Romania si peste hotare.

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment