FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Stimati colegi,

 

Imi face o deosebita placere sa particip la aceasta importanta manifestare,va aduc salutul colegilor mei din Societatea Civila Romaneasca si sustin propunerile dumneavoastra, cu conditia sa le evaluam impreuna , sa le adaptam obiectivelor Societatii Civile Romanesti si Aliantei europene antidrog, sa fie realiste si pragmatice si sa genereze, in mod real, un beneficiu pentru intreaga societate romaneasca, pentru siguranta si stabilitatea sa.

Desigur, intentiile dvs. sunt generoase, am citit proiectul avansat de organizatia dumneavoastra, am reflectat asupra directiilor propuse si a analizei mentionate in material.

In mod concentrat si cu referire directa la activitatea ce ar urma sa o desfasuram impreuna ,doresc sa fac unele scurte comentarii,cu permisiunea dvs.:

 

  1. Situatia consumatorilor de droguri, dar mai ales a combaterii acestui flagel, in Romania este grava, a devenit cronica, pe fondul inactiunii si indiferentei autoritatilor de stat. Enunt doar cateva aspecte :

–          Drogurile s-au ieftinit, sursele de livrare s-au multiplicat si diversificat, iar actiunile de stopare din partea statului sunt tot mai restranse si ineficiente. Accesul usor la droguri a dus la contaminarea tinerei generatii si la crearea unei dependente periculoase, aproape ireversibile.

–          Masurile intreprinse de autoritati nu sunt suficiente si rezultative. Exista prea putine centre de tratament si nu se asigura pachete de servicii compacte, pentru tratarea pacientilor contaminati. Detoxifierea si consilierea pacientilor  sunt masuri ineficiente si nu inlatura dependenta. Se simte nevoia unui centru integrat si dotatpentru tratarea consumatorilor de droguri.

–          Recaderea in drog, din pacate, este regula dupa tratament si nu se intreprind masuri eficiente pentru a transforma aceasta regula in exceptie.

–          Trebuie atrase si elaborate programe de reintegrare si de acordare a celei de a “doua sanse”.

–          Saracia si degradarea morala a populatiei, pe fondul crizei cronice dinRomania, sunt factorii principali favorizanti pentru consumul de droguri.

 

2. Societatea romaneasca este azi plina de contradictii si controverse fiind in mod cert dominata de grupuri de interese, care au acaparat statul sau segmente ale acestuia,institutii si departamente intregi in folos propriu. Coruptia generalizata si incapacitatea statului de a o combate este fondul permisiv de dezvoltare a acestui fenomen negativ. Sunt si alte aspecte pe care le cunoasteti, ce trebuie combatute ferm. Tocmai in aceasta consta rolul nostru, sa ne conjugam eforturile si potentialul de care dispunem, pentru a informa corect populatia si a actiona in scopul prevenirii consumului de droguri,  precum si pentru a demansca atitudinea indiferenta si masurile restranse ale statului ,pentru stoparea diseminarii consumului de droguri.

Totodata, am putea prezenta autoritatilor statului  un plan comun si programe de masuri, pentru diminuarea si eliminarea treptata a acestui fenomen. Pentru aceasta, trebuie sa ne organizam,sa devenim credibili si convingatori, sa ne creem filiale locale,noi sau pe schema celor existente pe plan local , eventual comune, ale dumneavoastra si ale Societatii Civile Romanesti.

Conjugarea actiunilor noastre cu cele ale statului ar trebui sa constituie cadrul comun, national, de activitate in domeniu, ceea ce ar atrage dupa sine ,in mod logic, si formarea de fonduri interne si externe, care sa constituie suportul financiar si material al actiunilor noastre comune.

Modalitatea si mecanismele de gestionare si folosire a fondurilor respective trebuie fixate impreuna cu autoritatile, intr-un protocol de colaborare,  al carui proiect urmeaza sa-l gandim si redactam impreuna.

 

3. Tinand cont ca intreaga Europa este preocupata de combaterea flagelului drogurilor, Alianta noastra europeana antidrog are interesul si competenta de a stabili colaborari cu organizatiile similare din Uniunea Europeana si tarile vecine non- europene pentru reusita acestei actiuni. Am avut si vom avea in vedere permanentacest aspect  si am invitat deja ca impreuna cu noi la aceste lucrari sa participe si reprezentanti din tarile europene si non- europene, cum ar fi : Albania, Kazahstan ,Germania, etc.

 

Tuturor acestor aspecte si actiuni exprimate in scurta mea alocutiune, precum si intregii noastre activitati, trebuie sa le conferim un pronuntat caracter civic, iar cadrul nostru general de actiune sa fie fixat la nivelul intregii societati romanesti, atragand la realizarea obiectivelor noastre institutiile statului, ONG- urile, sindicatele, toate fortele sociale, in general.

Leave your comment