FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

 

Chestiunea tiganilor, asa cum sunt ei denumiti la origine, a devenit o problema cronica a Romaniei si a Europei, care nu mai poate fi neglijata sau ignorata, ci dimpotriva impune o solutie urgenta de rezolvare, daca nu vrem o destabilizare sociala generala in Romania si in Europa.

 

Pe fond, FSCR considera ca problema tiganilor nu este numai a Romaniei, ea devenind o preocupare a UE si chiar internationala, care vizeaza securitatea si stabilitatea continentului.

 

Nu putem sa continuam aceasta atitudine de transfer a rezolvarii problemei de la UE la Romania si invers si consideram ca a sosit momentul crucial de initiere a unui dialog realmente european si cvasi-social pe plan national, pentru identificarea unei solutii nu numai sociale ci si politice pentru rezolvarea problemei.

 

Contrazicem ferm, in consens cu majoritatea pozitiilor UE , afirmatia presedintelui Comisiei Europene Emanuel Barossu, care a apreciat, chiar pe teritoriul Romaniei, ca problema tiganilor din Romania are un caracter pur national, eliberand in acest mod UE. de orice sarcina in acest domeniu.

 

Nu putem fi de acord nici cu pozitia Presedintiei franceze, care prin masuri administrative, nefondate juridic si intr-un evident contrasens cu spiritul european, afirma ca problema tiganilor trebuie transferata in tarile de origine si ca Franta, chiar in calitate de membra a UE, nu are obligatii in acest plan. In context, reamintim si criticile UE aduse conducerii franceze pentru pozitiile si actiunile antieuropene in problema tiganilor.

Pe plan practic, Franta a trecut la masura abuziva de expulzare a tiganilor.

In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere, in mod imperios, ca un cetatean strain, inclusiv de etnie roma, aflat pe teritoriul altei tari, trebuie sa respecte legea in egala masura cu cetatenii tarii respective, iar infractiunile comise de acestia pe teritoriul strain respectiv, inclusiv in Romania, trebuie pedepsite conform legii nationale.

 

De asemenea, diversele denumiri arogate, sau acorate tiganilor pe diverse teritorii, trebuie respinse si folosita numai denumirea de “tigani”, care are o conotatie exacta si de origine a etniei rrome, indiferent de traducerea diferita in diverse limbi nationale.

 

In acest mod, desemnarea universala a membrului etniei rrome, va fi cea de “tigan” care nu va putea fi contestata de nimeni.

Facem o mentiune speciala in legatura cu dreptul si obligatiile tiganilor,  indiferent de teritoriul pe care acestia s-ar afla. Tiganii au drepturi nationale si drepturi europene, dar in mod corelativ au aceleasi obligatii nationale  si europene pe care trebuie sa le respecte.

 

Concluzia pe care dorim sa o avansam lumii democratice si civilizate este ca solutia rezolvarii problemei etniei rome nu poate consta decat in asigurarea drepturilor la educatie, munca, exprimare, protectie sociala si respect ceea ce le poate asigura si integrarea lor sociala.

 

Pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de efortul conjugat al tuturor tarilor UE si de renuntarea la atitudinea segregationista a unor personalitati si tari, care doresc sa lase problema tiganilor numai in seama entitatilor nationale.

UE trebuie sa faca un efort justificat si obligatoriu pentru solutionarea problemei tiganilor, acest aspect facand parte integranta si din programul negociat al integrarii europene, inclusiv in ce priveste  Romania.

 

 

Presedinte FSCR

Petre Racanel

Leave your comment