FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Fara a avea pretentia unor analize profunde pe teme ale momentului politic actual, incercam, totusi, sa prezentam unele aspecte ale coabitarii „contra naturii”, dintre presedintele T. Basescu si premierul V. Ponta.

Reamintim ca aceasta notiune de coabitare este o categorie/termen specific Dreptului Familiei si reprezinta convietuirea dintre soti (barbat si femeie), iar folosirea ei abuziva in politica trezeste ilaritate si neseriozitate.

 

Apare stranie o asemenea coabitare intre T. Basescu si V. Ponta, daca avem in vedere sloganul USL folosit atat la inchegarea aliantei, cat si in campania electorala, pentru atragerea electoratului, si anume „Jos Basescu si clientela sa politica portocalie”. Aceasta insemna pentru romani o speranta de realizare a divortului definitiv fata de politica discretionara si anti-populara a PDL-ului, in frunte cu presedintele demis la referendum, de catre popor.

 

De asemenea, reamintim ca USL-ul a luat nastere pe baza luptei comune impotriva lui T. Basescu, propunandu-si ca scop suspendarea si demiterea presedintelui, ceea ce, repetam, s-a si intamplat la referendum, dar, din cauza unor manevre politice cunoscute si cu sprijinul neintentionat al Europei acesta a ramas in functie, ca „guvernator„ al Romaniei, nu ca presedinte. In mod cert, istoria va consemna corect aceasta realitate.

 

Se cunoaste ca, imediat după alegeri, in decembrie 2012, premierul V. Ponta s-a grabit sa uite angajamentul sau fata de electorat si PNL si a semnat, in secret si fara justificare, memorandumul de coabitare cu T. Basescu. Cunoastem ca nici electoratul si nici PNL-ul nu sustin o asemenea coabitare, aceasta izvorand doar din teama si tradarea premierului Ponta si din dorinta de a ajunge presedinte.

 

Motivatiile premierului sunt indeobste cunoscute, ele nu sunt credibile si ne determina sa credem si mai mult ca V. Ponta are alte intentii si scopuri ascunse, fata de cele exprimate public. Oare ce l-a determinat pe V. Ponta sa tradeze intelegerea cu PNL-ul, coleg de alianta si de strategie a constructiei si reformei unei noi societati: frica de Basescu, linistea in tara, anihilarea pretentiilor si zgomotului permanent ale lui T. Basescu, intentia de a candida totusi la prezidentiale, sprijinul lui T. Basescu in realizarea politicii sale personale, neincrederea in C. Antonescu si in PNL, atragerea de partea lui a clientelei lui T. Basescu si a mijloacelor sale de protectie si influenta, intre care si serviciile secrete, procuratura si justitia, numirea procurorilor agreati de el, binele poporului sau o confuzie si un haos general in materie de politica ?

 

Daca toate aceste intelegeri, decizii, aliante si coabitari ar fi influentat pozitiv macrostabilitatea economica, nivelul de trai si linistea in tara, in mod cert FSCR ar fi avut o apreciere adecvata fata de actuala situatie politica aberanta din tara, in care exista o conducere bicefala, asigurata si de putere si de opozitie. Rezultanta acestei conduceri colective rezida in inactivitatea generala, pasivitatea politica si economica, miscari sociale si, in general, haos in toate domeniile. Cârpelile oferite de coabitare si practicate de premier in economie si in societate nu pot asigura satisfacerea marilor cerinte urgente, provenite din economie, societate, mediile academic si de afaceri etc.

 

Solutia acestor probleme nu poate fi decat renuntarea la aceasta cumetrie politica dintre presedinte si premier, asezarea la locului lui constitutional a presedintelui T. Basescu sau demiterea sa si reinchegarea aliantei PSD-PNL, pentru reluarea de la capat a unor reforme autentice, care sa permita schimbarile fundamentale reclamate de societate.

 

O mentiune speciala o facem in legatura cu raporturile dintre PDL si presedintele T. Basescu, in care seful statului nu isi mai gaseste locul si logica. PDL-ul a pierdut alegerile, dar si alinierea si coeziunea militara interna, ceea ce a descatusat lupta interna intre ambitii, pentru putere, pentru influenta si contracte cu statul. Din fericire pentru populatie, toate aceste lupte ale PDL sunt pierdute definitiv, iar prognoza realista indica o redistribuire pe segmente a PDL, catre partidele importante din Romania. Traian Basescu si acolitii sai din PDL si-au conturat directia catre Miscarea Populara, partid fara izbanda in evolutia politica a României. La acest punct, mai adaugam si aprecierea ca Basescu a incalcat Constitutia din nou, afirmand ca abia acum s-a despartit de partid. Concluzia logica ce se desprinde din aceasta afirmatie este ca Basescu a fost pana in prezent impreuna cu PDL, fapt interzis de Constitutie pentru presedintele tarii. Acesta este un motiv serios de suspendare a presedintelui, dar premierul neaga aceasta posibilitate, aducand argumente false. Ne dam seama ca premierul actioneaza in conformitate cu intelegerea si coabitarea realizata cu T. Basescu, esenta carora o reprezinta sprijinul lor reciproc.

 

Recomandam premierului Ponta, inca o data, sa coabiteze corect, asa cum l-am indemnat si doar pentru indeplinirea si respectarea cerintelor si revendicarilor reconfirmate de atatea ori de revolutionari si manifestanti in Piata Universitatii, in decembrie 2012 – 2013, precum si cu alte prilejuri si numai in cadrul respectarii cu strictete a interesului national, lasand deoparte politica si interesele personale. In cazul in care Presedintele si Premierul nu pot realiza aceasta cerinta, cerem lui Victor Ponta sa paraseasca capcana basista, sa refaca juramantul de alianta cu Crin Antonescu si sa guverneze tara, asa cum ar fi trebuit, dar nu a făcut-o pana in prezent. Poporul are nevoie de solutii economice, decizii ferme, stabilitate si incredere in guvern si institutiile statului.

 

Populatia asista cu nedumerire la acest joc de sah politic dintre premier si presedinte, dar spera, totusi, intr-o redresare reala a tarii, pe baza unor solutii si mecanisme economice reale, elaborate de Guvern, impreuna cu personalitatile economice marcante din Romania, in laboratoarele USL-ului si pe baza unei „ultime intelepciuni„. Totul depinde, acum, numai de premierul Victor Ponta, dar tot lui ii revine si intreaga responsabilitate, in eventualitatea esecului noului experiment economic si reformator din Romania, pe care l-a promis, dar nici macar nu l-a demarat.

 

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , , , , ,

Leave your comment