FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Istoria de dupa Revolutia din decembrie 1989 a insemnat pentru Romania o lunga perioada de tranzitie, ale carei efecte nocive le resimtim si astazi sau care, poate, nici macar nu s-a incheiat. Prin esenta sa, procesul de tranzitie trebuia sa realizeze trecerea puterii din mainile unui grup discretionar in competenta unor structuri noi, democratice si transparente, care sa alcatuiasca nucleul statului de drept, democratic. Din pacate, nu s-a intamplat asa, procesul respectiv a esuat si cunoastem cu totii din ce cauze, asupra carora nu vom insista. In locul unui sistem democratic, bazat pe principii si norme europene, se constata construirea unui sistem aberant, a unui amestec de norme si reguli institutionale si excesiv birocratice, pe care pompos liderii politici au denumito democratie „originala„ romaneasca.

Singurele rezultate notabile ale acestei perioade, care s-a dorit a fi decisiva pentru destinul poporului roman, dar in practica s-a intamplat contrariul, sunt liberalizarea sociala si economica (cu greutati insurmontabile), libertatea presei (cu perioade de marginalizare si cenzura), aderarea la NATO si UE (cu toate deficientele si neajunsurile cunoscute), libera circulatie a capitalului si fortei de munca (care ne-a adus emigratie, saracirea in resurse umane calificate si denigrarea Romaniei de catre guverne straine).

In schimb, lista efectelor negative ale tranzitiei este interminabila si plina de greutati si suferinte. A nu se crede ca incercam nostalgia trecutului, a regimului comunist, dar nu putem sa uitam si sa mai suportam lipsa unui trai decent, grija permanenta a zilei de maine, a locului de munca, a educatiei si sanatatii copiilor, absenta sperantei pentru viitorul nostru si al tarii, incalcarea grosiera a drepturilor omului, tratamentul fara respect al guvernantilor si politicienilor fata de cetateni, amenintarea demnitatii, suveranitatii, integritatii teritoriale si a valorilor traditionale ale Romaniei. Nu mai putem asista pasivi la jaful resurselor nationale, in favoarea unor cercuri de mafioti si oligarhi nepedepsiti, la injosirea la care este supus poporul roman si la nedreptatile pe care le suferim, inclusiv din partea justitiei, procuraturii si institutiilor de stat.

Pe acest fond deplorabil al evolutiei sociale, al derapajelor fara numar de la democratie, al incalcarii nerusinate a Constitutiei si legislatiei, indeosebi din partea presedintilor de tara, a guvernantilor si parlamentarilor, economia tarii a stagnat, a inregistrat un recul sever si risca sa nu mai revina la nivelul anului 2008, crizele si recesiunile tinandu-se lant.

Populatia si-a pierdut increderea, a incetat sa mai spere la o viata demna si se limiteaza doar la solutii de supravietuire, in timp ce guvernele se lauda triumfal si cu emfaza, mintind ca au scos tara din criza, vom obtine cresteri economice si vom trai mai bine. Sunt simple promisiuni, ale unor politicieni fara solutii majore si concrete de redresare a tarii, ale unor conducatori care s-au sufocat cu propriile minciuni, incapabili sa elaboreze si sa aplice solutii, metode si mecanisme stiintifice, moderne de iesire a tarii si poporului roman din criza care nu se va termina niciodata.

Traim din imprumuturi, statul si populatia deopotriva, platim salarii si pensii din fondurile altora, care ne anexeaza la remorca intereselor lor straine poporului nostru, pe care copiii nostri nu vor putea sa le ramburseze in timpul vietii lor. Romania si urmasii nostri vor sluji alte natii si interese si vor trai poate mai greu decat noi.

In acest timp al suferintelor si necazurilor noastre fara sfarsit, dar si al huzurului si al opulentei lor, adica al burghezilor si ciocoilor de tip nou, tara si poporul saracesc si mai mult, politicienii se intrec in laude, petreceri si furt, iar cetatenii se uita cu toleranta si mirare la balciul si distractia groteasca oferite de presedinte si premier.

Populatia Romaniei a asteptat atata cat i s-a spus, a muncit pe branci si in trecut si in prezent, a supravietuit chiar si fara ajutorul statului, asistenta sociala fiind suspendata de guvernatorul Traian Basescu, a fost mintita cu economia de piata si democratia „originala„ inventata de ex-presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu, dar acum cere, in mod justificat, o viata mai demna, decenta, respect si siguranta. Politicienii perindati la putere nu au putut satisface aceste cerinte fundamentale, dar mimeaza bunele intentii si afiseaza incontinuu preocupare si scuze. Credem ca nu mai este suficienta o asemenea atitudine. Este timpul sa spunem raspicat ca nu se mai poate asa, ca este nevoie de alti conducatori, de alt tip, chiar de alte partide si societate civila, daca se impun. La o situatie disperata si fara iesire este nevoie de masuri radicale, iar acestea sunt simple si la indemana noastra. Politicienii de pana acum nu au dovedit competenta, performanta, patriotism si nici macar buna-credinta, deci sa plece in alte munci. Conducatorii incapabili sa fie scosi si trasi la raspundere pentru faradelegile comise. Sa ne alegem alti conducatori, sa formam alte institutii ale statului, alta justitie si alta procuratura, alte servicii secrete si sa pregatim cadre tinere, necontaminate de comunism si coruptie. Nu este utopie ceea ce ne propunem, este strigatul necazurilor noastre, ale unei constiinte pusa in haturi de politicieni ca Basescu, Iliescu, Udrea, Boc, Videanu, Berceanu, Nastase, Blaga, Ponta, Hrebenciuc si altii.

Constructia democratiei in Romania s-a dovedit a fi un esec, pe care il suportam si il traim si astazi. Democratia romaneasca a fost si este doar o politica bine concertata, de catre un grup interesat de indivizi, pentru crearea unui sistem corupt si politicianist, in care cei santajabili sa execute neconditionat ce dicteaza ei, numai in folosul politicienilor de varf si al clientelei, secondati si sprijiniti de baronii locali, un fel de arendasi pentru vremuri noi.

In Romania, Societatea Civila nu exista, in intelesul european al acestui concept. Au aparut si apoi au disparut o serie de entitati de tot soiul, care s-au intitulat ONG-uri, fundatii, asociatii, alte grupari si miscari civice, dar acestea nu au reusit sa se cuaguleze in cadrul unei miscari nationale de tipul societatii civile europene. In Romania nu s-a creat inca o clasa de mijloc, adevaratul motor al dezvoltarii sociale si elementul de baza al societatii civile. Absenta societatii civile, a rolului si monitorizarii din partea sa, a efectelor actiunilor si influentei sale in societate, au permis ca statul roman sa sufere o implozie si sa fie acaparat, rand pe rand, de catre politicienii corupti, masoni, mafioti si, in faza sa cea mai distructiva si corupta, de catre oligarhi (oameni de afaceri, politicieni corupti, lideri politici, conducatori de entitati economice si financiare, lideri ai unor organizatii ale crimei organizate) impreuna cu varfuri din conducerile politice si de stat si din mediul infractional. Solutia este una singura si rezida in refacerea Societatii Civile, in afirmarea rolului si actiunii sale, in scopul monitorizarii statului si politicii. Experti si activisti din societatea civila trebuie sa fie inclusi in organismele politice si de stat, pe baza unui mecanism democratic bine pus la punct, pentru a aviza si monitoriza marile decizii politice si guvernamentale care vizeaza viata cetatenilor romani.

Pe de alta parte, este nevoie de un control sever al redistribuirii resurselor nationale ale poporului, pentru a curma jaful si furtul acestora. Mecanismele de control le poate oferi tot societatea civila, prin reprezentantii sai.

Multi politicieni si comentatori abonati la banul public vor spune ca toate acestea sunt populisme si ca propunerile noastre sunt utopice, ceea ce este fals si neintemeiat. De fapt, ei doresc continuarea aceluiasi sitem inradacinat si corupt, prin care se sifoneaza banul public si resursele statului catre grupurile de interese.

In concluzie, putem afirma, fara a gresi, ca in Romania inca nu este democratie si un stat de drept solid, ca a fost realizata doar o organizare politica a societatii bazata pe coruptie si furt, in care justitia, procuratura si celelalte institutii statale au fost chemate sa-i protejeze pe politicieni, ca simple instrumente de protectie, sa le confere imunitate si influenta nemeritate, sub obladuirea carora sa poata jefui statul, fara a fi pedepsiti.

Asadar, dragi cetateni, cereti alegeri generale anticipate, eliminati poiticienii si functionarii corupti, votati cum trebuie, in functie numai de interesul vostru, participati activ la rezolvarea treburilor statului, prin mecanismele societatii civile si nu mai lasati banditii si hotii sa va hotarasca destinele.

Si inca un cuvant, constientizati, dragi cetateni, ca rostul partidelor, scopul lor principal, a fost si este sa ne dezbine, pentru a ne putea fura pe fiecare si pe toti impreuna, si in procesele electorale, prin manevre, dar si in viata noastra cotidiana. Lasati partidele, pentru ca acestea va ofera doar oase roase si vorbe goale, si uniti-va, refaceti unitatea si solidaritatea nationala, pe platforma valorilor noastre nationale, pur romanesti. Numai asa vom reusi sa scapam de coruptie, de politicianism, de plosnitele politice si birocratice, de tradatorii interni si spionii externi, care fura ce a mai ramas.

Sa ne anime dragostea de tara, de natiunea romana, de eroii nostri si de Tricolor.

Petre  Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , , , , ,

Leave your comment