FSCR - Impreuna vom salva Romania!

04 martie 2013

Federatia Societatea Civila Româneasca (FSCR), fidela crezului si rolului sau adreseaza astazi o noua chemare Societatii Civile la coeziune si unitate, pentru actiuni pasnice, dar ferme, in vederea infaptuirii prevederilor si cerintelor cuprinse in programul Platforma Civica, adoptata la 7 octombrie 2011, in Piata Eroilor Patriei, de catre participantii si demonstrantii la aceasta manifestare.

FSCR constata cu parere de rau ca Societatea Civila si-a pierdut acuratetea si dinamismul luptei pasnice impotriva abuzurilor Puterii si ale unor lideri politici, care afecteaza grav drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

In scopul revigorarii activitatii si actiunilor noastre, FSCR indeamna la relansarea dialogului intre Putere si Societatea Civila, constatand ca desi initial noua guvernare a manifestat interes pentru acest dialog, in ultima perioada l-a neglijat, punand accent mai ales pe obiective si reorganizari in cadrul partidelor si gruparilor de la putere. Dialogul cvasi-social intre toate fortele si structurile Societatii Romanesti poate asigura o noua baza pentru relansarea actiunilor noastre, in directia realizarii revendicarilor populatiei si stabilirii orientarilor prioritare ale dezvoltarii social-economice de ansamblu a tarii, in interes national si numai in beneficiul populatiei.

Societatea Civila insa s-a divizat in grupuri si structuri marunte, lipsite de capabilitatea si forta de a actiona eficient in realizarea scopului lor principal. Totodata, multi lideri si structuri din Societatea civila au fost atrasi de putere, primind in schimb diverse avantaje de moment, functii sau simple promisiuni pentru viitor, dar slabind in acest mod coeziunea si forta Societarii Civile.

Cerem in mod ferm ca aceste practici sa inceteze, iar Puterea si actiunile sale sa fie apreciate la justa lor valoare, iar in cazul deficientelor aceasta sa fie chemata la respectarea legii si indreptarea greselilor.

Gandim si propunem conationalilor nostrii o colaborare de tip nou, la o guvernare de tip nou, bazata pe intelegere si respect, pe o actiune comuna, eficienta si pasnica, care sa aduca populatiei un trai decent si locuri de munca. Lozincile la nivel teoretic au astazi doar un continut mobilizator, dar nu asigura populatiei conditii demne de viata si respectarea intocmai a drepturilor sale constitutionale.

Demnitatea nationala trebuie sa se regaseasca in respectul demnitatii fiecarui cetatean, in analiza si infaptuirea pe cat posibil a nevoilor si cerintelor acestuia. Noua guvernare a promis si oarecum respecta aceste promisiuni facute in campania electorala, dar continua, in același timp, sa ramana de cele mai multe ori doar la nivelul recunoasterii drepturilor cetatenilor, facand promisiuni pentru viitor. Din aceasta cauza, trebuie ca noi cetățenii sa nu mai vorbim in soapta, asa cum ne-a fortat regimul trecut, si sa ne exprimam viguros drepturile si libertatile, conform Constitutiei si interesului national si impotriva politicienilor corupti si a mafiei.

Pentru a concretiza aceste cerinte, evocam numai câteva drepturi legitime cuprinse in Platforma civica mentionata, pentru care cetățenii sunt hotarati sa lupte pana la capat, sprijiniti inclusiv de FSCR:

–       Dreptul la munca, la salarii decente si protectie sociala.

–       Dreptul la proprietate, ceea ce înseamnă si dreptul la pensie.

–       Dreptul de proprietate si de dispozitie al poporului roman asupra solului si resurselor subsolului; incetarea jafului acestora si pedepsirea vinovatilor.

–       Dreptul la sanatate.

–       Dreptul la educatie; interzicerea politizarii acesteia.

–       Dreptul la justitie corecta; interzicerea amestecului politicului.

–       Dreptul la cultura si traditii proprii; depolitizarea culturii.

–       Dreptul la securitate: siguranta nationala, securitate alimentara, aparare nationala, mediu curat.

–       Dreptul la un stat social; infaptuirea reala a protectiei si asistentei sociale.

FSCR va monitoriza atent masurile si actiunile guvernului in directiile de mai sus, rezultatele concrete ale acestora si va informa periodic opinia publica si guvernul, in vederea readucerii eventuale a programelor de dezvoltare social-economica in matca interesului national si a bunastarii populatiei.

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment