FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Tratarea acestei teme si aprecierile Societatii Civile cu privire la raporturile si granitele artificiale trasate in interiorul Puterii, folosite in scopul manipularii populatiei, intentioneaza devoalarea efectelor acestor masinatiuni politice grave, care ne afecteaza in mod serios viata, sperantele de viitor, insusi destinul tarii si al poporului.

In materialul de fata, in consens cu considerentele generale ale Societatii Civile, avem in vedere urmatoarele:

–       Schimbarea guvernarii in Romania, din pacate, nu a adus cu sine si schimbari majore pozitive in viata, munca, educatia si sanatatea romanilor. Scuzele si parerile de rau nu mai pot vindeca ranile cronice ale cetatenilor. Nu mai pot fi invocate nici “greaua mostenire sau lipsa de resurse”, intrucat s-a dovedit in practica, in cazul fiecarui regim politic din Romania, ca aceste cuvinte sunt doar scuze false si nu sunt acoperite de realitate. Sunt invocate si alte situatii si argumente pentru lipsa de masuri ferme, cum sunt “guvernarea incompleta”, din cauza presedintelui T. Basescu, ramas ilegal in functie, fiind demis de popor la referendum, sau „gravele distrugeri si pagube provocate de guvernul Basescu-Boc, care trebuie reparate in mai multi ani”. Nici aceste argumente nu mai sunt reale, intrucat populatia, cu bunul sau simt practic si sanatate mintala, inca neafectate, propune guvernantilor, prin Societatea Civila, programe si masuri concrete, dar Guvernul, din pacate, inca le ignora.

 

Sigur, cauzele adevarate si chiar vizibile care tin Romania pe loc si nu permit populatiei si economiei sa avanseze sunt altele.

Incercam sa le devoalam, pentru iesirea din situatia in care ne aflam, pentru ca resurse exista, minti educate si loiale poporului roman sunt, forta de munca nu ne lipseste, lipsesc insa buna-credinta, eficienta cheltuirii banului public si, in general, a resurselor nationale, lipsesc moralitatea in politica si afaceri, organizarea corecta si moderna a muncii si societatii, legi ferme si clare, care sa poata reduce si elimina coruptia, furtul si jaful.

In primul rand si cea mai nociva cauza este reprezentata de formarea unor raporturi, relatii si prietenii in interiorul Puterii, care au caracter transpartinic si urmaresc doar realizarea unor interese private, ce vizeaza indeosebi imbogatirea rapida a unora, aranjarea in functii publice a clientelei politice si a rudelor, distribuirea interesata si cu destinatie a importantelor resurse financiare si materiale ale tarii. Astfel, apar ca  lipsite de temei si nu se realizeaza in practica promisiunile privind depolitizarea functiei publice, masurile anticoruptie, programele economice in interes national, atragerea fondurilor europene etc. Unde se poate fura serios, sunt imediat si politicienii, clientela lor si rudele acestora. Aceasta este o realitate cruda, cu care ne confruntam si care ne va marca intreaga noastra viata. Pare a fi un fenomen implacabil.

Vorbind despre raporturile din interiorul Puterii, precizam ca, in principal, ele ar putea fi directionate astfel, fara a avea pretentia unei precizii:

Premier – Presedinte – Parlament

Premier – Parlament (majoritatea parlamentara);

Seful Senatului – Premier – Parlament

 

Seful Senatului – Presedinte;

 

Luand pe rand in analiza aceste relatii, putem afirma urmatoarele:

 

–       Premierul a incheiat o intelegere scrisa, dezvoltata si verbal, cu Presedintele tarii, pentru a se menaja si proteja reciproc, impotriva cui, ne intrebam retoric? Probabil, impotriva tuturor celorlalti, in scopul mentinerii lui T. Basescu la Cotroceni, a domnului Ponta in fruntea Guvernului si, posibil, instalarea sa la Cotroceni, dupa plecarea lui T. Basescu.

In acest aranjament intervine logic si este implicat Crin Antonescu, presedintele Senatului, care este vital interesat in ocuparea postului de la Cotroceni, venind astfel in contradictie si cu V. Ponta si cu T. Basescu, ceea ce complica situatia in interiorul USL si al guvernarii. Din aceasta cauza, se simte nevoia unei intelegeri de loialitate intre V. Ponta si C. Antonescu, privind ocuparea functiei de Presedinte si consolidarea guvernarii comune, pe fond nu in forma, aranjament nedorit in scris de V. Ponta, asa cum a procedat cu T. Basescu. Aceasta situatie provoaca iritare si nemultumiri in USL si guvernare, ceea ce afecteaza realizarea deplina si eficienta a programului de guvernare, cu reverberatii nocive in structura si activitatea tuturor ministerelor de resort.

–       Raportul Presedintelui Basescu cu Parlamentul este iremediabil vatamat si aceasta se reflecta in desele atacuri ale acestuia indreptate impotriva majoritatii parlamentare. Aceasta situatie afecteaza procesul legislativ, multe proiecte ramanand in nelucrare, iar legile adoptate fiind returnate de la promulgare, de catre Presedinte, prin aceasta afectandu-se intreaga activitate a tarii, inclusiv in sfera economica.

–       Raporturile Premierului V. Ponta cu Parlamentul sunt bune si se bazeaza pe formarea majoritatii parlamentare de catre parlamentarii din randul USL, unde PSD are ponderea si al carui presedinte este V. Ponta. In aceste calitati, la care adaugam redistribuirea dirijata a bugetului si resurselor catre Parlament si structurile locale, V. Ponta, in mod subtil, intervine in procesul legislativ, in prioritizarea proiectelor de legi, urgentarea sau retinerea unor proiecte, implementarea legilor etc. Astfel, acesta provoaca si efecte negative, care marcheaza intr-o anumita masura evolutia economiei si a altor evenimente interne, dupa vointa unui grup de politicieni, cu iritarea intregului Parlament.

–       Raporturile Presedintelui Senatului, C. Antonescu, cu presedintele si premierul au devenit tot mai confuze si contradictorii, pe de o parte din cauza unei semi-tradari din partea lui V. Ponta, iar pe de alta parte ca urmare a atacurilor la vedere ale presedintelui Basescu la adresa sa, ceea ce ingreuneaza sau zadarniceste candidatura lui C. Antonescu la Presedintia tarii si, in ecuatie, favorizand  propulsarea tot mai evidenta a lui V. Ponta catre fotoliul prezidential, in schimbul asigurarilor acestuia privind libertatea si traiul linistit ale lui Basescu, dupa iesirea lui din functie.

In aceasta situatie, lui C. Antonescu i se deschide si  perspectiva pierderii conducerii PNL, pe fondul revoltelor si nemultumirilor interne din partid, legate de colaborarea cu PSD si ocuparea functiei de presedinte al PNL, dar si de candidatura la presedintie. Se pare ca lui C. Antonescu ii ramane, in lupta sa catre Cotroceni, doar sprijinul din partea parlamentarilor loiali lui, dar si acest sprijin este conditionat de eventuala intelegere a sa cu V. Ponta.

Putem concluziona ca raporturile din cadrul Puterii se consolideaza pe schema de mai sus, iar castigatorul unic este V. Ponta, care tinteste sus si este perceput ca fiind viitorul natiei. Perdantul aproape sigur este C. Antonescu, ramas singur in tirul dinspre T. Basescu, PSD si chiar PNL.

Presedintele Basescu este pe punctul de a-si asigura linistea după 2014, incercand, totodata, si acapararea PDL, prin sustinerea candidaturii lui E. Udrea, in intentia sa de a deveni ulterior liderul acestui partid. Nu i-a reusit aceasta stratagema, din cauza lui V. Blaga, vesnica buturuga mica pentru Basescu. Asigurarile date de Basescu ca se va retrage din politica sunt false, el formand in prezent partidul Miscarea Populara, care insa va ramane doar asa cum este, adica o simpla miscare si atat.

Aceasta configuratie politica pare a fi acceptata azi de PSD, PNL si chiar majoritatea spectrului politic romanesc, granitele fiind trasate gros si evident. Recent, T. Basescu a declarat ca il vede pe V. Ponta ca fiind „mostenitorul sau„ iar V. Ponta jubileaza si joaca cum ii canta „vulpea„ de la Cotroceni.

Peste toate acestea se aseaza influenta, intelegerile si deciziile din interiorul Serviciilor Secrete romanesti, al caror atasament este partial pentru T. Basescu, dar treptat, in mod cert, serviciile se vor alinia in spatele unui lider politic puternic, cum este premierul V.Ponta.

Timpul ne va confirma aceasta ipoteza, iar FSCR indeamna Societatea Româneasca sa actioneze constient si benefic, numai in sensul realizarii interesului national, lasand deoparte pasiunile si influentele politice, din orice directie ar veni ele.

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , , , , ,

Leave your comment