FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR) isi exprima preocuparea fata de evolutiile care au loc in prezent, in Romania si peste hotare, in jurul problemei Rosia Montana.

Intreaga discutie contradictorie privind proiectul Rosia Montana, care a divizat societatea romaneasca si tinde sa transforme acest eveniment intr-un conflict necontrolabil, a fost declansata de proiectul guvernamental de lege, inaintat Parlamentului, referitor la implementarea si realizarea acestui proiect. Proiectul contine multe aspecte neclare, economico-financiare, de mediu sau de constitutionalitate, care framanta romanii de pretutindeni.

Atitudinea Guvernului fata de aceasta problema a evoluat in functie de reactiile diferitelor segmente ale populatiei si ale diferitilor specialisti in domeniu, aparute in cursul manifestatiilor populare, care tind sa se transforme intr-un curent protestatar de proportii sau intr-un conflict social puternic, cu efecte politice si economice majore.

In prima etapa a evolutiei discutiilor, Guvernul-prim-ministrul Victor Ponta a incercat sa fie neutru, sa expuna proiectul intr-o forma care sa ”nu supere pe nimeni”, contand pe o reactie pozitiva generala fata de realizarea proiectului Rosia Montana, insa lucrurile au evoluat intr-o alta directie, care indica respingerea legii si a proiectului guvernamental de implementare a proiectului. Guvernul a dorit ca decizia sa vina din partea societatii, fara sa isi asume raspunderea.

Principalele motive/argumente, dupa parerea FSCR corecte si justificate, ale majoritatii populatiei, pozitionata in directia respingerii propunerilor Guvernului, vizeaza beneficiul prea mic al partii romane rezultat din acest proiect, vanzarea resurselor naturale nationale pe un pret de nimic, afectarea grava a mediului, care trebuie reabilitat in mai multe decenii si la costuri mari, precum si aspecte morale referitoare la corectitudinea partenerilor romani in procesul incheierii intelegerilor respective cu partea canadiana.

Vizita premierului V. Ponta la Rosia Montana si ”salvarea minerilor” protestatari reprezinta o noua etapa a evolutiei acestui eveniment, care ne arata ca Guvernul trece de partea sustinatorilor proiectului. Argumentele invocate de premier sunt neconvingatoare si, in esenta, se refera la ”viata grea a minerilor, lipsa de locuri de munca in zona, conditiile grele de munca in mina” etc., fara a se referi deloc la necesitatea protejarii patrimoniului national, in speta a resurselor naturale ale romanilor, si mai ales la folosirea lor numai in interes national. Exista unele referiri slabe ale premierului, neconturate inca, privind renegocierea intelegerii cu partea canadiana, in segmentul privind redeventele care ar trebui sa revina partii romane. Daca avem in vedere ca ele pot merge numai pana la cca. 6 la suta din productie, este clar ca romanii vor pierde ultimele lor resurse, cele de aur, argint si metale neferoase pretioase, asa cum s-a intamplat cu gazele si petrolul, precum si cu privatizarile frauduloase.

FSCR considera ca a sosit momentul sa fie stopat acest fenomen al ”vanzarii tarii” catre forte interne si externe neprietene poporului roman si trebuie facut tot ce depinde de Societatea Civila, pentru a proteja resursele noastre nationale si sanatatea mediului inconjurator.

Credem ca ar trebui inceput cu Rosia Montana, astfel:

– Renegocierea dura cu partea canadiana a intelegerii existente, astfel incat partea romana sa obtina cca. 40 la suta din productia finita de la Rosia Montana.

– Intreaga productie sa fie finalizata exclusiv pe teritoriul Romaniei.

– Toate etapele de productie/exploatare-prelucrare/ sa fie executate cu forta de munca din Romania, cu specialisti si utilaje, pe cat posibil romanesti.

– Reabilitarea mediului/neutralizarea cianurii/, post-exploatare, sa se faca de catre partea canadiana si in contul acesteia, pana la incheierea ultimului proces de refacere a mediului inconjurator de la Rosia Montana.

Concluzia FSCR este ca premierul V. Ponta a urmarit doar obtinerea de dividende politice personale, in perspectiva avansarii propriei candidaturi la prezidentiale in 2014. Barometrul succesului insa va fi dat de rezultatul alegerilor euro-parlamentare, care, dupa evaluarile noastre, nu vor fi deosebite pentru PSD, care se afla intr-un continuu proces de erodare. Initial, premierul a dorit sa castige intregul electorat, dar in final s-a ales numai cu segmentul populatiei care sprijina proiectul Rosia Montana. In schimb, a pierdut majoritatea electoratului, in care se regaseste si intelectualitatea, care respinge actualul proiect Rosia Montana si cere folosirea inteleapta a resurselor si numai in interesul national al romanilor.

Un efect colateral previzibil al actualei dispute intre PSD si PNL il poate reprezenta ruperea USL si divizarea, din nou, a electoratului in ”patrioti si romani fara patriotism”. Ne indeamna catre o asemenea prognoza afirmatia premierului, conform careia nu il va mai sustine la prezidentiale pe senatorul C. Antonescu, presedintele PNL, care s-a situat ferm impotriva proiectului Rosia Montana. Afirmatia ne conduce direct la ideea ca PSD va avea propriul candidat la prezidentiale si acesta nu poate fi decat presedintele sau V. Ponta.

FSCR este ingrijorata de situatia creata si evoca din nou ”blestemul asupra romanilor”, de a avea in fruntea lor numai politicieni corupti, interesati doar politic, in interesul partidelor si grupurilor lor politico-clientelare, de tipul presedintelui Traian Basescu.

 

Petre Racanel

Presedinte FSCR

 

Etichete: , , ,

Leave your comment