FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

„Contractul cu Bechtel a fost reziliat”, acesta a fost comunicatul scurt si sec al reprezentantului Guvernului, domnul Dan Sova, ministrul marilor proiecte si al „marilor dezamagiri”, pe care l-a dat nu la guvern, ci la o televiziune.

Desigur, acest anunt nu a rezolvat nimic, dar a lasat in urma sa zeci de intrebari, la care nu ne raspunde nimeni, stimati cetateni. Nimeni, pentru ca toti cei implicati trebuie sa raspunda si nici-unul dintre ei nu indrazneste sa iasa primul in fata si sa ne spuna ce am pierdut si cine este de vina pentru aceasta uriasa pierdere.

Am ajuns, asadar, dragi compatrioti, la intrebarea cheie ”cine este de vina si cine trebuie sa raspunda si sa returneze bugetului banii furati sau dati ca mita americanilor ? Si mai este ceva, pentru ca ne-au furat si pacalit, ca pe niste sclavi, americanii mai sunt si recompensati cu câteva zeci de milioane de euro, pentru a nu pleca acasa cu mana goala.

Federatia Societatea Civila Româneasca (FSCR) isi propune tocmai devoalarea aspectelor principale ale acestei afaceri corupte, incheiata in defavoarea poporului roman, cu buna stiinta inca de la inceput si continuata de toate guvernele, din motive tot de frauda.

Acordul semnat cu americanii și zecile de milioane de euro pe care le vor primi aceștia sub formă de despăgubiri se adauga nenumaratelor suferinte si pacaleli la care a fost supusa populatia României, cu acordul guvernelor ostile noua, incompetente, impostoare si diletante.

Oficial, ministrul delegat pentru Marile Proiecte si pentru marile deziluzii, Dan Șova, a anunțat că negocierile între americani și statul român s-au încheiat, iar contractul cu Bechtel a fost reziliat. Singurul motiv avansat de D. Șova a fost că dacă el nu rezilia contractul, premierul era îndreptățit să decidă dacă îl mai păstrează sau nu în Guvern, fiind deci in joc fotoliul sau de ministru. Premierul a avertizat si că va fi desecretizat contractul cu Bechtel, semnat în 2004 de Guvernul Nastase (nota noastra-mentorul si discipolul lui V. Ponta). De ce oare s-a temut Sova, hotarand brusc sa rezilieze contractul ?

Poate pentru ca statul a plătit 28 de milioane de euro pentru un kilometru de autostradă Bechtel, mai mult de câteva ori decat in oricare tara de pe Glob, poate pentru ca se mai aflau si alte nazbatii de ale lui Nastase si ale ministrilor transportului in contract sau poate pur si simplu pentru ca Sova ramanea fara portofoliu? Vom afla, desigur, dar oare atunci vom circula mai bine pe drumurile din Transilvania promise si neconstruite de Bechtel sau vom recupera fondurile imense furate de americani ?

Potrivit ministrului delegat D. Sova, s-ar fi negociat cu datoriile americanilor pe masă, dar s-a ajuns tot la o datorie in contul nostru „statul roman trebuie să mai plătească inca 37,2 milioane de euro”, penalități. Corpul de Control al premierului va analiza contractul, dar credeti ca va schimba suma, pentru ca noi nu credem ?

Primul pas era să încercam rezilierea, al doilea să începem concesiunea, al treilea să realizăm autostrada. L-am reuşit pe primul, a declarat Dan Șova malitios, dar la ce ne foloseste, daca am cheltuit miliarde, drumul nu s-a construit si mai platim si despagubiri americanilor ? Subliniem ca după ce s-au construit doar 52 km, intregul drum va intra in conservare, deci nu il vom folosi nici macar pe portiunea terminata.

Acest Proiect al autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi demarat în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012. Pe fondul disputelor politice generate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără banii alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm foarte lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri, pentru  care s-a achitat nu mai puțin de 1,4 miliarde de euro.

Nu este lipsit de interes sa-i amintim pe toti ministrii transporturilor vinovati, care au gestionat contractul păgubos:

Anul 2004 – MIRON MITREA, ministrul sobru si fara fond. – Sub obladuirea lui si a lui Adrian Nastase, a fost semnat contractul de către fostul şef al CNADNR, Mihai Başulescu, în prezenţa lui Adrian Năstase, premier la acea vreme, si a lui Miron Mitrea. Atunci au început lucrările pe tronsoanele Câmpia Turzii-Cluj Vest şi Suplacu de Barcău.

Anii 2005 – 2006 – GHEORGHE DOBRE, ministrul corupt, dar salvat. Americanii de la Bechtel au devansat termenul de finalizare a lucrării cu un an. Atunci, compania a suspendat lucrările, iar statul român a ameninţat pentru prima dată că reziliază contractul.

Anii 2006 – 2007 / 2009 – 2010 – RADU BERCEANU, faimosul ministru cu activitate oculta. Americanii reiau lucrările pe şantier. În 2006, este făcută publică o parte din contract. S-au alocat mai mulţi bani. Sunt inauguraţi primii 42 de kilometri ai autostrăzii. „Marele” premier Emil Boc şi ocultul Radu Berceanu au făcut un drive-test cu o Dacie Logan, impresionand populatia pana la lacrimi.

Anii 2007 – 2008 – LUDOVIC ORBAN, ministrul vesel si chitarist. S-a pus in discuţie oportunitatea acestui contract pe motiv ca autostrada nu face parte din Coridorul IV, pretext invocat initial pentru construirea acesteia si deci nu se dovedea oportuna la acel moment. S-a pus pentru prima dată in discutie si problema reducerii costurilor pe km. de autostrada.

Anii 2010 – 2011 – ANCA BOAGIU, ministrul feminin, dar fara feminitate. Executivul a impus companiei să reducă consturile pentru fiecare km. de autostradă, de la 25 de milioane de euro, la 6,9 milioane şi reducerea cu 30% a valorii contractului, conditii asumate de feminista, insa nerespectate si nerealizate. Atunci, s-au inaugurat, cu trambe, sulite si Boc, încă 10 km. construiti.

Concluziile Curtii de Conturi susţin că şi în prezent “persistă în continuare suficiente semne de întrebare referitoare la contractul CNADNR – Bechtel și nu există, în documentele puse la dispoziție, suficiente motivații și justificări pertinente cu privire la:

       încredințarea directă a contractului

      graba cu care a fost promovată legislația aferentă, în anul 2003

      lipsa unei negocieri reale a contractului

  promovarea și aprobarea de către Guvern a unei forme de contract, conținând unele clauze care nu erau armonizate cu legislația românească și care stabileau obligații și responsabilități disproporționate pentru partea română, in raport cu cea americana.

Cu toate acestea, in toamna anului 2003, Guvernul Năstase a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care mandata CNADNR să demareze negocierile cu firma americană Bechtel, pentru construcția autostrăzii Brașov/Borș.

Expunerea de motive, semnata de A. Nastase este un monument de ridicol: „pentru că vrem euro-atlantism, trebuie să-i tragem un business cu Bechtel”, conchide acesta.

În decembrie 2003, ordonanţa a trecut rapid de Senat. În Camera Deputaţilor (decizională), a trecut prin nişte comisii: in cea de buget si finanţe, cu 5 voturi împotrivă a fost adoptata în forma lăsată neschimbată de la Senat. Semnatari: Florin Georgescu, preşedintele Comisiei si cativa experţi parlamentari.

A mai trecut prin cîteva comisii, urmate de două runde de dezbateri. Cateva citate interesante ne demonstreaza obedienta politicienilor si ministrilor fata de afacerea cu Bechtel. Şi opoziţia şi puterea au anunţat votul pentru ordonanta. Singurii împotrivă au fost cei din PRM. PDL-ul a capătat glas puternic in Parlament, pentru că UE începuse să se irite din cauza aranjamentului cu americanii. În acelaşi timp, Mitrea amintea de o cerere comună româno-ungară de ajutor de la UE, pentru autostradă, care a fost refuzată politicos de UE, evidentiind astfel nemultumirea fata de contractul cu americanii.

Toate acestea ne conduc la ideea unui interes politic fata de americani, pentru a ni se accepta aderarea la NATO, dar si la unul material din partea unuia sau a unor potentati, implicati in perfectarea acestei afaceri, cel putin dubioase.

Contractul a fost ţinut la secret. După prima renegociere a contractului, în 2005, când la şefia Transporturilor se afla Gheorghe Dobre, acesta a promis în repetate rânduri că o să facă public contractul încheiat cu Bechtel, dar nu a fost lasat. Un an mai târziu, partial, acest lucru s-a întâmplat, dar opiniei publice nu i s-au spus decât lucruri generale, pentru ca în scurt timp contractul să fie clasificat din nou ca fiind secret. Secretizarea contractului CNADNR – Bechtel şi a celor două acorduri de modificare a indicatorilor tehnico-economici şi a altor documente conexe nu a avut o justificare pertinentă, decat poate daca a asigurat tacerea privind anumite aspecte confidentiale ce puneau in pericol pozitia unor reprezentanti ai puterii.

Mai mult decât atât, clasificarea a generat şi o serie de disfuncţionalităţi cu privire la urmărirea şi derularea operativă a clauzelor contractuale, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Pe de altă parte, inspectorii au constat că, timp de nouă ani, statul român, prin Ministerul Transporturilor, nu a manifestat „suficientă voinţă şi preocupare”, în ceea ce priveşte asigurarea finanţării construirii autostrăzii.

Stimati cititori, noi nu formulam concluzia finala, lasandu-va pe dumneavoastră, care stiti tot, dar nu puteti vorbi, sa trageti concluziile definitive, pe baza elementelor si aspectelor complexe furnizate in material, asupra vinovatului sau vinovatilor de afacerea aceasta total neprofitabila, din care a iesit perdanta doar Romania, adica noi cei care platim taxe si impozite grase, din care EI isi trag salarii uriase si platesc sume imense strainilor, pentru a-i mentine la putere, pozitie din care tot EI fura fara nerusinare, fara sa fie trasi la raspundere.

Petre Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , ,

Leave your comment