FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 06 martie 2013

Federatia Societatea Civila Româneasca (FSCR) se alatura actualei guvernari, sprijina pozitia inteleapta si declaratiile ministrului de externe si ale premierului privind problema aderarii României la Schengen.

 

Preocuparea FSCR este generata, ca si pentru celelalte institutii si ong-uri din Romania, de inexactitatea si reaua credinta cu care actioneaza unele structuri si tari europene, incalcand insasi normele de functionare si de luarea a deciziilor in ce priveste Schengen.

 

Problema primirii Romaniei in Schengen, dupa cum se cunoaste, este mai veche si a fost tratata de unii membri ai acestei organizatii cu lipsa de interes si respect, demonstrand ca exista o ierarhizare chiar si in acest domeniu, care ne indica grava situatie in care in UE sunt membri superiori si membri inferiori, ca sunt tratati cu standarde duble si ca deciziile trebuie sa fie favorabile, in principal, membrilor fondatori ai UE.

 

Aceasta idee este demonstrata, fara putinta de tagada, de ceea ce s-a intamplat cu cererile Romaniei de intrare in NATO, de aderare la UE si de primirea ei in spatiul Schengen. In mod concret, avem in vedere faptul ca in cazul NATO, asa cum se cunoaste, aderarea a fost amanata de doua ori, Romania fiind scoasa din plutonul initial al tarilor aflate in situatia de preaderare (cu toate criteriile indeplinite), acelasi tratament fiind acordat Romaniei si in cazul aderarii la UE (termenul initial a fost amanat) si constatam cu mare surprindere si regret ca in cazul Schengen situatia Romaniei este complicata artificial si mai mult, decat in primele doua cazuri.

 

Nu putem sa nu ne exprimam nemultumirea si regretul ca tara noastra, desi tara europeana cu o economie de piata functionala si cu un stat de drept in consolidare, este evaluata incorect si tendentios, atunci cand solicita in mod justificat respectarea si realizarea unor drepturi ale sale ce decurg din insusi Tratatul de aderare.

De asemenea, nu putem intelege de ce la termenele trecute Germania si alte tari nu au exprimat observatii sau recomandari pentru Romania, in ce priveste indeplinirea conditiilor de primire a ei in Schengen. Am inteles atunci opozitia prezentata de Olanda si Finlanda, ne-am insusit recomandarile, am actionat in sensul indeplinirii lor, in prezent Romania fiind mai pregatita ca oricand pentru a fi primita in Schengen. Astazi, nu putem interpreta pozitia potrivnica a Germaniei, exprimata prin ministrul sau de interne, in mod clar si direct, decat ca o manevra neprieteneasca bazata pe anumite interese pe care le are fata de Romania. Dupa ce Romania a cheltuit peste un miliard de euro, bani platiti unor firme germane, pentru securizarea frontierelor si modernizarea punctelor de granita, Germania se impotriveste, poate dorind inca un miliard de euro de la romani. Lipsa de democratie imputata României, de catre Germania, este un motiv fals si putem preciza ca Germania nu este una dintre tarile cele mai democratice ale Europei.

 

Tinand cont de cele de mai sus, apreciem corectitudinea si oportunitatea declaratiilor Guvernului Romaniei, a caror chintesenta a fost clar exprimata de ministrul Corlateanu, afirmand pe buna dreptate ca obiectivul Schengen nu mai este o prioritate pentru Romania, iar daca membrii acestei organizatii vor considera ca Romania va fi pregatita pe deplin pentru Schengen, pot sa cheme Romania la colaborare in acest cadru. De asemenea, salutam hotararea guvernului de a nu-si trimite reprezentantul la reuniunea JAI din 6 martie, dat fiind hotararea Germaniei de a exprima dreptul de veto impotriva Romaniei. Romania nu mai poate suferi asemenea umilinte, nu le merita, iar tarile europene trebuie sa i se adreseze respectuos, ca unui membru egal cu drepturi depline in UE.

 

Pe de alta parte, mergand la cauzele interne care au determinat actuala situatie in problema aderarii Romaniei la Schengen, trebuie sa devoalam actiunile dusmanoase ale presedintelui tarii, ale locotenentilor din jurul sau, ale activistilor de tot soiul din PDL, care au transmis structurilor UE si tarilor europene informatii false si denigratoare privind situatia din Romania, politica sa interna, evolutia raportului intre cele trei puteri, activitatea actualei guvernari si in general starea deplorabila in care se afla poporul roman.

 

Observam din aceasta atitudine a politicienilor PDL, inclusiv din partea presedintelui tarii, disperarea lor si lupta fara scrupule de a se mentine la putere, cu orice pret, chiar daca este vorba de tradarea intereselor tarii si ale poporului roman. Neputinta si incapacitatea guvernarii Basescu-Boc nu au facut posibila primirea Romaniei in Schengen. De teama ca aceasta sa nu se intample acum si sa apara ca un succes remarcabil al guvernarii Ponta, politicienii PDL, acompaniati de presedinte, zadarnicesc actiunile guvernului si trimit stiri si semnale mincinoase in Europa, pentru a bloca aderarea Romaniei la Schengen.

 

FSCR cunoaste si stapaneste bine situatia si informatiile reale in problema Schengen si, pe aceasta baza, in calitate de parte importanta a societatii civile, cheama populatia si o indeamna sa sprijine masurile si actiunile actualei guvernari si sa propage in mase ideile si intentiile pozitive si benefice populatiei.

 

In acelasi timp, cetatenii trebuie sa constientizeze ca propaganda nociva a PDL, sustinuta insistent de presedintele tarii, face rau Romaniei pe plan intern si extern si anuleaza eforturile si rezultatele de peste un deceniu ale poporului roman, pentru o viata mai buna, pentru un trai decent si pentru dobandirea unui loc meritat si prestigios in randul tarilor europene.

 

Subliniem, inca o data, ca Romania nu mai poate suporta experimente intamplatoare, gandite in exterior sau aplicate in interior, cum s-a intamplat in cazul guvernelor Boc-Basescu si Ungureanu.

 

De asemenea, Romania trebuie sa inceteze sa fie teatru de razboi intre diversi lideri, intre diverse partide sau intre diversi politicieni. Lupta de orgolii din interiorul clasei politice si de la varful statului a distrus economia si credibilitatea Romaniei, a dus la saracirea populatiei, la lipsa de speranta a tinerilor si a generat exodul populatiei romanesti in strainatate.

 

Actualul guvern a demarat procesul de indreptare a lucrurilor, a situatiei mostenite de la PDL si guvernul Boc, dar urmeaza un drum greu, de suferinte si lipsuri, pentru populatie. Printr-o politica inteleapta si echilibrata, guvernul trebuie sa identifice o cale de mijloc intre dezvoltare si nivelul de trai, pentru a nu repeta greselile guvernului Boc si pentru a putea asigura populatiei conditiile minime ale unui trai decent si ale redresarii sale morale.

 

FSCR face apel la populatie sa sprijine tocmai aceasta politica si sa isi exprime, atunci cand va fi cazul, nemultumirile si solutiile de corectare graduala a acestei politici naționale a guvernului.

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment