FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Constatăm cu mare îngrijorare că se continuă fenomenul vânzării pe piață de fructe și legume din import infestate chimic (ex. ultimele 20 tone de roșii retrase de pe piață) , precum și de alcool contrafăcut și toxic pentru populație.
Așa cum se întâmplă în România de 26 de ani, indiferența și incompetența autorităților în domeniu, lipsa de control și de credibilitate, precum și complicitatea infracțională cu factorii vinovați, au generat un mediu propice care a stimulat acest flagel ce a produs victime omenești, pagube materiale și de sănătate imense.
Această situație constituie una dintre cauzele principale care au condus la creșterea nejustificată de mare a cheltuielilor sociale și de sănătate pentru populație.
Din păcate, așa cum ne-a obișnuit, statul a rămas aproape fără reacție la acest fenomen periculos, creând o permisibilitate condamnabilă pentru un mediu infracțional din acest domeniu.
Alarmant este faptul că se înregistrează o creștere a deceselor din aceste cauza în rândul populației. Numai în ultimele zile în județul Prahova au murit 4 persoane.
Subliniem că fenomenul este în creștere, întrucât 90 % din piață este ocupată de alcoolul contrafăcut și toxic, ceea ce reprezintă evaziune fiscală cu pagube enorme la bugetul de stat (500 Euro/secundă) taxe necolectate, la care adăugăm și efectul negativ produs de vânzarea legumelor și fructelor tratate chimic.
FSCR a primit recent sesizări din județul Argeș, comuna Brăduleț, cu privire la deficiențe grave în materie de producție de lactate, despre cașcavalul făcut în condiții dubioase și vândut fără acte, despre mafia locală a lemnului de foc etc., unde de asemenea se impun supracontroale de la centru, existând indicii că agenți economici din Brăduleț, sunt avertizați de controalele de la Pitești, închizându-și activitatea până trece controlul! Asemenea exemple și cazuri grave se regăsesc pe întreg teritoriul țării și la frontiere unde intră mărfurile de import, superficial verificate.
La acest punct criticăm activitatea necorespunzătoare, chiar culpabilă a unor autorități ale statului, precum OPC, ANAF, SRI, ANSVSA alte structuri și ONG-uri ocupate în domeniu, care supraviețuiesc prin dotații de la stat , fără a avea o activitate concretă și eficientă.
În urma tuturor tragediilor care sau întâmplat din cauze cunoscute ce țin de activitatea necorespunzătoare a unor organe de stat, FSCR se sesizează oficial și cere ferm să se respecte, de către toate autoritățile competente, următoarele:
1. Completarea legislației, care este deficitară și permisivă, cu noi acte normative severe și cu pedepse mai mari, inclusiv penale;
2. Intensificarea controalelor de către echipe mixte competente și incoruptibile;
3. Popularizarea mai intensă și vizuală a acestui fenomen pentru a provoca în rândul populației o atitudine de respingere și condamnare a fenomenului, inclusiv prin neachiziționarea produselor în cauză, aflate pe rafturile marilor magazine;
4. Mobilizarea Societății civile, nu numai prin îndemnuri și sugestii ci și prin stimulente diverse, la o activitate intensă de control și autocontrol civic, ceea ce va duce la creșterea asigurării sănătății și vieții cetățenilor;
5. O lege clară care să asigure o răspundere riguroasă din partea OPPC și a ANAF-ului, care va determina activitatea acestor două organe, o va plasa în favoarea populației și nu a corupțiilor și hoților. Aici avem în vedere eliminarea funcționarilor corupți, înăsprirea prevederilor și a regulamentului de funcționare al acestor funcționari.
Față de cele de mai sus, solicităm răspuns din partea organelor vizate, asupra măsurilor pe care le-au întreprins în favoarea populației pentru protecția vieții și sănătății acesteia.
FSCR apreciază că neîntreprinderea acestor măsuri va afecta grav securitatea națională.

Federația „Societatea Civilă Românească”
Departament Comunicare

Leave your comment