FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR) continua sa informeze si sa ia pozitie, in legatura cu propunerile si dezbaterile privind modificarea Constitutiei.

In cazul de fata, ne vom referi la propunerile si sustinerile premierului Victor Ponta, care intr-un moment nefericit, credem noi, a aprins pur si simplu societatea, anuntand ca sustine, cu orice pret, chiar cu pierderea functiei de prim-ministru, confiscarea averilor si a masinilor cu care se comit contraventii si infractiuni.

Deocamdata, nu este clar despre ce situatii de fapt si de drept vorbeste domnul Ponta, pentru ca acesta si-a schimbat discursul de dimineata pana seara si inca nu intelegem concret ce ar dori. Aflam de la televizor ce gandeste si doreste domnul Ponta despre guvernarea tarii, dar nu ne informeaza, asa cum ar fi corect si constitutional, cum cere functia sa de fapt, prin conferinte de presa sau interventii ale purtatorului de cuvant al Guvernului.

Putem sa presupunem doar, ca domnul Ponta vrea sa disciplineze societatea, indeosebi pe soferi, iar pe de alta parte sa schimbe regimul proprietatii in Romania.

Cunoastem de multa vreme, desigur din traditiile democratice occidentale, ca dreptul de proprietate si libertatea sunt cei doi piloni ai democratiei si nimeni nu se poate atinge de aceste valori, declarate ca fiind sfinte in lumea civilizata.

Suntem siguri ca premierul roman cunoaste la fel de bine, ca si noi, aceasta situatie si nu ar dori sa schimbe, peste noapte si abuziv, ordinea reglementata de secole, care apara dreptul de proprietate si libertatea persoanei de a dispune cum crede de cuviinta de bunurile sale, tocmai in virtutea acestui drept asupra proprietatii sale.

Iata, deci, stimati cetateni ai Romaniei ca, in sec. XXI, ne aflam in fata unei situatii paradoxale tocmai in Romania, tara care a mai fost si este criticata deseori de Occident. Spunem si sustinem ca edificam democratia si statul de drept, dar in realitate subminam valorile acestuia. Speram ca domnul Ponta sa nu ne expuna gratuit in fata tarilor occidentale si va face efortul necesar pentru a gasi explicatiile cele mai convingatoare, pentru a „drege busuiocul„ , cum spune romanul.

Pe fond, putem sa-l intelegem pe premier ca intentioneaza sa mai inspire romanii la atentie, disciplina si respect, dar ii recomandam domnului Ponta sa o faca stand de vorba cu oamenii si nu la nervi si sub impulsul implacabil al pubertatii.

Totodata, observam cu ingrijorare ca guvernarea este o preocupare pe care, de prea multa vreme, premierul o tine departe si in nelucrare. Credem ca este momentul, mai mult ca oricand, „sa se apuce de guvernare„ si sa lase chestiunile juridice legate de dreptul de proprietate in seama expertilor, care cunosc mai bine aceasta materie, deosebit de sensibila.

Dar daca tot doreste sa se amestece, ca si domnul Basescu, de altfel, in toate cele, ii sugeram premierului sa vorbeasca mai intai de introducerea in Constitutie a unor prevederi clare, precise privind cazurile de confiscare a averilor si masinilor.

In aceasta situatie, FSCR il sprijina pe premier si ii recomanda sa inceapa prin modificarea actualei legislatii in materie de confiscare a proprietatii si apoi sa formuleze si sa avanseze propuneri clare de modificare a Constitutiei, care, de asemenea, in mod necesar trebuie sa se alinieze la normele dreptului international si la cele comunitare.

Domnul Ponta s-a referit la cateva situatii privind contraventiile si infractiunile savarsite de soferi aflati la volanul masinilor personale, mai concret la depasirea vitezei legale si la savarsirea infractiunii de omor cu aototurismul. In context, incerca sa ne reaminteasca anumite cazuri de tari civilizate, unde se prevede confiscarea masinii in asemena situatii. Il asiguram pe domnul Ponta ca numai in Belarus si alte cateva tari ex-sovietice exista ceasta practica si reglementare. Nu credem ca este cazul sa urmam exemplul acestor tari.

Un alt caz mentionat de domnul Ponta se refera la confiscarea averii fara a exista o condamnare judecatoreasca pentru persoana in cauza. Credem ca nici o asemenea situatie nu este posibila, intrucat nu se aplica nicaieri si, mai ales, nu poate exista masura aplicarii confiscarii averii fara ca persoana in cauza sa execute o pedeapsa privativa de libertate.

Domnul Ponta s-a mai referit si la confiscarea averilor ilicite, masura pe care o sustinem pe deplin. Reamintim, insa, ca ea exista deja, dar nu se aplica cum trebuie de catre instante. Intarind forta acestei reglementari, s-ar putea dezvolta in Constitutie partea care reglementeaza aceasta materie. Dar si in aceasta situatie, prevederile trebuie sa fie atat de clare si explicite, incat sa nu poata fi combatute cu nici o alta reglementare si sa fie pe deplin aliniate la dreptul comunitar.

Nu intentionam sa dam lectii de drept civil premierului, cu atat mai mult cu cat este absolvent de drept, dar incercam, in mod justificat si numai din punctul de vedere al Societatii Civile, sa-l indemnam pe premier sa respecte fisa postului sau, demnitatea si tinuta unui prim-ministru, parasind o lupta pierduta „ab initio„ cu presa, recte cu domnul Badea de la Antena 3, care i-a promis ca il scoate de guler din Guvern pe domnul Ponta, iar acesta i-a raspuns tot prin presa. Nu credem ca era cazul, cunoscand ca domnul Badea l-a sustinut insistent in alegeri si a crezut in premier.

FSCR va sprijini masura confiscarii averilor ilicite, care trebuie sa beneficieze de o reglementare puternica si exacta, inclusiv in cadrul noii redactari a Constitutiei tarii.

Indemnam cetatenii sa sprijine si ei aceasta masura, dar numai pe aceasta, si sa participe la dezbateri, in mod deschis si pragmatic, intrucat dreptul de proprietate ne priveste pe noi toti romanii si nu numai pe Videanu, Berceanu, Udrea, Basescu, Dragnea, Blaga sau Vanghelie, carora, pe buna dreptate, le-ar trebui confiscate averile furate, ca si altor politicieni corupti si infractori.

Petre Racanel

Presedinte FSCR

 

Etichete: , , , ,

Leave your comment