FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

 

Preocupata de situatia grava privind nivelul de trai al cetatenilor romani si dezamagita de politica necorespunzatoare a guvernelor care s-au succedat la putere in tara noastra, mai ales in domeniul preturilor la energie, Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR) isi exprima in continuare ingrijorarea cu privire la evolutia generala a preturilor, indeosebi la gaze naturale si energie electrica.

FSCR, pe baza experientei si rezultatelor sociale ale activitatii sale, intentioneaza sa conceapa si sa aplice un program de masuri concrete, inclusiv de modificare a legislatiei din domeniul energiei, in scopul determinarii reducerii preturilor la gaze naturale si electricitate utilizate de cetateni.

In prima etapa a acestui program, FSCR a elaborat, impreuna cu alte structuri, un proiect de Lege privind redeventa gazelor in Romania, care urmareste scaderea preturilor gazelor pentru consumul populatiei.

Proiectul acestei legi se afla in dezbaterea specialistilor, in scopul fundamentarii lui sociale, economice si tehnice, pentru o adoptare si implementare de urgenta a Legii Redeventelor gazelor.

Redeventa, din punct de vedere tehnico-juridic si comercial se defineste ca „O plata efectuata de un concesionar catre un concedent, iar marimea sa este data de diferenta intre valoarea produsului asupra caruia concesionarul obtine dreptul de folosinta si valoarea de piata a produsului respectiv ”. Cu alte cuvinte, gandim o renegociere a contractelor de gaze naturale, a carei esenta o reprezinta reducerea acestor redevente, in final a costului gazelor pentru populatie.

Pozitia FSCR in aceasta privinta este ferma, neinfluentata politic si sprijinita direct de catre organizatiile neguvernamentale din Romania. FSCR incearca atragerea in acest proces de reducere a pretului la energie si a partidelor, a unor politicieni remarcabili, precum si a alesilor poporului.

In scopul realizarii unei dezbateri ample pe continutul proiectului respectiv, FSCR va stabili anumite intelegeri cu diferite televiziuni, pentru organizarea unor emisiuni specializate, in acest sens, la care sa participe specialisti si experti, reprezentanti loiali ai Societatii Civile, indeosebi ai FSCR, ca parte majoritara si importanta.

Pentru reusita acestor dezbateri, rugam populatia sa intervina in emisiuni, in scopul reliefarii nevoilor si greutatilor intampinate de cetateni pentru plata gazelor si energiei electrice.

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedintele FSCR

Leave your comment