După cum se cunoaște, CFR rămâne o componentă strategică de bază a economiei naționale românești, asigurând transporturi de marfă și persoane, de materii prime, necesare dezvoltării economiei românești.

În disonanță flagrantă cu acest interes național,  conducerile și guvernele succesive din România au făcut tot ce se poate pentru distrugerea CFR, cu sau fără intenție, răspunzând unor interese interne sau străine. Pentru a exemplifica, reamintim că președintele de tristă amintire Traian Băsescu și sluga sa de la guvernul de atunci, Emil Boc, în cârdășie cu clientela lor politică din PDLs-au angajat să vândă pe nimic realizările poporului nostru, inclusiv CFR Marfă și resursele naturale. Din păcate, nici actuala conducere politică a țării nu dă semne că ar intenționa să contribuie realmente la remedierea situației din transporturile feroviare. Credem în continuare că decidenții țării, cu intenție sau din ignoranță, pregătesc vânzarea CFR pe nimic, în scopuri politice și materiale. Nu cunoaștem exact conexiunile și aranjamentele interne și externe ale acestei afaceri dar, bazându-ne pe realități, putem să afirmăm că se continuă aceeași politică de exploatare și neglijare, îndeosebi a CFR Marfă. Sub lozinca privatizării CFR, demers întreprins de 10 ani, dar nereușit de guvernele incompetente politice sau tehnocrate. Considerat copilul bolnav al economiei, CFR Marfă, ca și Oltchim și alte entități industriale, au fost lăsate să se descurce singure,  dar folosite abuziv în cazurile de contribuții la buget și ca masă de manevră la vot.

FSCR se situează de partea CFR Marfă și va încerca, și de această dată, să explice populației problema CFR Marfă și intentiile frauduloase de privatizare a aceastei instituții.

De cca. 10 ani, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor și al unor agenții, și-a pus problema și a elaborat mai multe variante nereușite privind privatizarea CFR Marfă, dar toate cu un conținut fraudulos.

CFR Marfă este o societate comercială constituită pe acțiuni, deținută de Guvernul României și acoperă cca. 73 % din piața transportului feroviar de marfă.

Din păcate CFR Marfă este discriminată chiar de către Stat, care nu îi acordă susținerea financiara necesară și face investiții preponderent sau numai în modernizarea infrastructurii rutiere, în detrimentul infrastructurii feroviare, aflată într-o stare deplorabilă. Astfel, transportul feroviar de mărfuri este concurat neloial de transportul rutier, inclusiv prin intermediul taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere, care sunt net inferioare celor practicate în domeniul feroviar.

Totodată, se intenționează ca fondurile obținute din privatizarea CFR Marfă să fie folosite pentru realizarea de investiții care nu asigură dezvoltarea și securizarea rețelelor feroviare românești, ci alte interese care țin de transportul auto, cum ar fi autostrăzi sau ameliorarea unor drumuri regionale.

Tocmai pentru aceste motive reale, care țin de neclaritatea metodelor de privatizare și de destinația finală, incertă, a fondurilor obținute din privatizare, sindicatele au stopat de câteva ori acțiunea de privatizare a CFR Marfă, dar fără un succes real. Acestea au cerut competitivitate în acțiunea de privatizare și calificarea la licitație numai a unor actori economici serioși, cu forța financiar- economică solidă.

FSCR, fiind o Federație la care au afiliat si unele sindicate, sprijină poziția Sindicatelor din domeniul feroviar si se pronunță, în continuare, pentru menținerea proprietății Statului Român asupra CFR Marfă și folosirea transportului feroviar în cadrul unei formule de transport modular, pentru efectuarea tranzitului de mărfuri, din alte zone geografice, peste teritoriul României, spre Occident.

În cazul în care se insistă totuși pe privatizare, susținem revendicarea CFR Marfă ca aceasta să se facă corect și transparent, în cadrul unei licitații deschise, îndeosebi capitalului autohton, pe criterii strict legale și în beneficiul economic al țării.. De asemenea, fondurile obținute să fie folosite exclusiv pentru modernizarea infrastructurii feroviare, pentru securizarea și eficientizarea transportului feroviar.

Suntem convinși că orice alte combinații, scheme sau formule folosite în privatizarea CFR și,  eventual pentru a asigura unele interese ale clasei politice, ale unor grupuri de presiune, sau ale unor demnitari, care abuzează de putere, vor provoca grave nemultumiri  în continuare și vor duce la manifestații serioase ale Sindicatelor feroviare.

În spiritul revendicărilor ceferiștilor și al bunei-credințe exprimată repetitiv de FSCR , vă mai aducem la cunoștință și alte nemulțumiri și cerințe ale lucrătorilor din domeniul feroviar :

1. stoparea disponibilizărilor la toate companiile feroviare ;
  2. rezolvarea salarizarii   în companiile   CFR, eliminând discrepanțele între salarii ;
  3. acordarea drepturilor de calatorie, fără impozitare ;
  4. condiții corespunzătoare de muncă, conform legii ;
  5. o informare din partea autorităților competente, în legătură cu modul de soluționare a proceselor privind litigiile referitoare la salariile ceferiștilor.
  6. adoptarea unei decizii de vânzare a locuintelor si terenurilor CFR –ului, aflate în paragină ;
  7. definitivarea și promovarea, conform legii, a STATUTULUI FEROVIARILOR, operațiune tergiversată de 10 ani, între Ministerele Transporturilor , Muncii si Finanțelor.
  8. plata orelor suplimentare   în toate  companiile  feroviare, conform Contractelor Colective de Muncă.

9, eliminarea accizei introdusă în prețul motorinei, care este plătită de toți consumatorii și este redistribuită doar transporturilor auto.

1. demararea negocierii actului aditional la CCM 2015/2017, pentru anul 2017, analizand posibilitatea majorarii salariale cu indicele de inflatie prognozat, precum si gasirea unei solutii de corelare a salariului minim garantat in plata si celelalte salarii din grila;

Toate aceste revendicări și alte solicitări  vor fi exprimate pe larg, în cadrul mitingului de marcare a 84 de ani de la greva ceferiștilor și alte solicitări, din 16.02.2017, în cadrul căruia vor fi condamnate, așa cum spun feroviarii, nepăsarea conducerii și a întregii clase politice din România, față de situația deplorabilă creată în CFR.

FSCR, în calitate de componentă de bază a Societății Civile românești, mandatează pe președintele său domnul Dipl. Ec. Petre Răcănel să susțină și să participe la mitingul feroviarilor și împreună cu aceștia să solicite Guvernului Român, în deplină consonanță cu orientările de stânga ale acestuia, să se aplece cu seriozitate și responsabilitate asupra revendicărilor pronunțate la miting și în alte materiale înaintate autorităților de stat, în vederea soluționării lor.

În cazul în care se impune, FSCR poate pune la dispoziția guvernului, ministerelor responsabile pe linie, o sinteză clară care să cuprindă revendicări, programme și propuneri în materie.

Credem în succesul feroviarilor n dreptatea și revendicările lor legitime și FSCR cere Guvernului să facă o analiză obiectivă, care să genereze o strategie de soluționare a situației grave din CFR Marfă.

Dipl. Ec. Petre Racanel