FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Evolutiile social-politice si economice din Romania, pe fondul unor pronuntate conflicte si controverse interminabile in interiorul clasei politice, dar si intre cele trei puteri in stat – legislativa, executiva si judecatoreasca – au demonstrat insuficienta reglementarii legislative si constitutionale in solutionarea aspectelor si situatiilor care au aparut in cadrul raporturilor institutionale si in general in societatea romaneasca.

 

Federatia Societatea Civila Româneasca (FSCR) este in continuare preocupata de persistenta conflictului principal intre presedintele tarii si prim-ministru, pe de o parte, si presedintele tarii si Parlament pe de alta parte. Pe aceste doua conflicte s-au grevat si alte situatii conflictuale generate de lupta de orgolii, de neintelegeri privind ideologia si orientarea unor partide, ocuparea unor functii inalte in stat, cearta dintre partide sau insuficienta elaborare a unor politici si strategii vizand dezvoltarea generala a tarii. Subliniem, in acest context, si desele conflicte si izbucniri sociale determinate in principal de ignorarea dialogului politic intre putere si societate, precum si de nesatisfacerea cerintelor si nevoilor urgente ale populatiei, de catre guvernele succedate la putere.

 

Societatea Civila, FSCR ca parte integranta a acesteia, au sustinut toate miscarile sociale revendicative, au creat premisele unor convorbiri si negocieri cu guvernul, au intermediat dialogul social cu puterea, dar din pacate nu au reusit sa obtina rezultatele asteptate de la cele sapte guverne Boc, desi s-au preocupat permanent sa nu transforme miscarile pasnice in conflicte sociale acute si sa nu submineze autoritatea guvernelor respective.

 

In situatia de fata, dialogul social si politic se reia timid, dar exista certitudinea ca noua guvernare se va consulta cu populatia si va asculta cerintele si recomandarile acesteia, desi rezolvarea lor va fi impinsa cat mai tarziu.

 

După modificarea prin referendum a Constitutiei, in octombrie 2003, in prezent se pune problema justificata a necesitatii unei  noi redactari a Constitutiei, care sa expliciteze neclaritatile continute de unele texte, sa clarifice raporturile intre cele trei puteri, sa le defineasca mai bine competentele si atributiile concrete, sa puna la punct in mod clar raporturile dintre premier si presedinte, sfera lor de actiune si reprezentare peste hotare si sa reflecte mai exact noile  schimbari care au aparut in sistemul romanesc privind administratia (mai ales impartirea teritoriala si regionalizarea), economia, societatea si politica.

 

Discutiile privind modificarea Constitutiei persista de cativa ani, insa politicienii au intarziat acest proces sub diverse motive, mai ales de natura electorala si propagandistica. Aparitia unor blocaje in functionarea raporturilor dintre puteri constituie elementul de presiune ce impune trecerea la elaborarea si definitivarea modificarilor la Constitutie, care vor trebui supuse dezbaterii publice si referendumului popular.

 

Actualele comentarii, confruntari de idei, sugestii si propuneri prefigureaza o lunga dezbatere publica si un conflict inevitabil intre partidele aflate la putere si cele din opozitie. Se pare ca societatea se va diviza si ea, in functie de sustinerile partilor din conflict si mai ales după criteriul convingerii electorale, adica de partea dreptei sau a stangii politice din Romania.

 

Din aceasta cauza, indemnam electoratul si intreaga societatea romaneasca sa paraseasca arena luptei politice si sa coboare pe taramul realitatii, sa priveasca si sa analizeze in profunzime interesele reale si concrete ale populatiei si in mod corelativ modificarile constitutionale si legislative, care sa asigure respectarea si infaptuirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale acesteia. Fara o asemenea analiza, cetățenii romani s-ar putea trezi, după implementarea noilor modificari ale Constitutiei, ca situatia lor ramane neschimbata, ca se perpetueaza saracia, lipsa de educatie si sanatate, scaderea nivelului de trai, pe fondul divergentelor continue intre partide, politicieni si mafioti.

 

FSCR se va lupta si va intreprinde masuri concrete, pentru ca o asemenea situatie sa nu aiba loc. Cel mai important mijloc de actiune  il va reprezenta informarea sistematica a societatii civile cu privire la evolutiile acestui proces de modificare a Constitutiei si mai ales referitoare la eventualele aranjamente, pe sub masa, intre diversi lideri, partide, grupuri de interese sau simpli politicieni.

 

De asemenea, FSCR recomanda celor trei puteri sa renunte la conflicte, sa constientizeze ca populatia a obosit de politicianism si demagogie si ca este nevoie de coeziune si reconciliere nationala, pe platforma unor actiuni comune, care sa asigure populatiei locuri de munca, salarii si pensii mai mari, un nivel de trai decent, educatie si sanatate ca in Occident.

 

Ca de obicei, este posibil si de aceasta data ca Guvernul sa invoce lipsa de fonduri, de venituri substantiale la buget si sa critice cheltuielile disproporționate in raport cu veniturile. Ca si pe vremea guvernelor Boc, FSCR informeaza populatia ca aceste motive sunt false, ca bani in buget intra din ce in ce mai multi, dar prioritatile politice de guvernare, incluse in programul guvernului, nu sunt judicios stabilite, iar pe alocuri nu sunt respectate. Reamintim domnului Prim Ministru Victor Ponta, ca atunci când era in opozitie afirma urmatoarele: „daca politicienii de la putere si clientela lor ar fura numai jumatate din cat se fura, ar putea fi rezolvate toate problemele financiar-economice ale României si s-ar asigura iesirea din criza si recesiune a tarii”. Recomandam domnului Premier sa aplice aceasta intentie inteleapta si sa demonstreze astfel populatiei ca afirmatiile sale sunt corecte si se bazeaza pe realitati.

 

De asemenea, reamintim ca domnul V. Ponta promitea ca „taierea scurgerilor de bani publici spre baietii destepti din energie ar asigura României miliarde de euro suplimentare, care ar putea fi investite in dezvoltare”. Si in acest caz sugeram domnului Premier, care a demarat acest proces de ponderare a baietilor destepti, sa faca publice fondurile rezultate de la baietii destepti din energie si sa le investeasca in consolidarea economiei romanesti.

 

Revenind strict la problema noilor modificari constitutionale invederam faptul ca realizarea acestora nu va aduce imediat si direct bunastare si nivel de trai decent populatiei României. Asiguram insa populatia ca modificarile la Constitutie vor stopa furtul si jaful resurselor naționale, vor frana actiunile dusmanoase ale unor conducatori la varf impotriva României, cu complicitatea condamnabila a unor lideri si cercuri politice dusmanoase din exterior, va asigura linistea populatiei, va calma atmosfera tensionata din institutiile statului Parlament, Guvern , Administratita Prezidentiala si va pune partidele politice la locul si in doctrina potrivite fiecaruia dintre acestea. Totodata, noua redactare a Constitutiei va crea raporturi clare si sigure intre puteri si va clarifica functionalitatea fiecareia dintre ele, asigurand insa si o interactiune pozitiva si constructiva intre ele, pe fondul unui control incrucisat al acestora.

 

FSCR crede ca noua Constitutie a României va demonstra in mod evident Europei si intregii lumi ca tara noastra reprezinta o comunitate civilizata, corect si exact structurata in interior si cu o colaborare si interconectare externa bazata pe principiile si normele europene.

 

Tinand cont de cele mai sus, in principal de necesitatea stringenta a modificarii Constitutiei, FSCR recomanda, fara retinere, populatiei sa fie activa in cadrul dezbaterilor publice si sa isi exprime interesele si nevoile, inclusiv la referendumul ce va fi organizat in acest sens.

 

 

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment