Înțelegând și împărtășind solicitările și revendicările persoanelor cu merite recunoscute în Revoluția din Decembrie 1989 în termenii definiți prin legile în vigoare (grupul de Luptători cu Merite Deosebite – instituit prin Legea nr. 341 din 2004 și anterior de Legea Nr. 42 din 1990 cu modificările ulterioare), numite în mod generic în cele urmează revoluționari, persoane care sunt o componentă importantă a Federației noastre, noi, Federația Societatea Civilă Românească (FSCR) solicităm guvernanților să ia în serios demersurile legale pe care le înaintăm, mandatați de sindicatul și asociațiile de revoluționari implicate în evenimentele din ultima perioadă, pentru soluționarea imediată, necondiționată și definitivă a revendicărilor acestora în legătură cu drepturile dobândite în baza legilor mai sus menționate.

Membrii Federației noastre au participat activ la manifestările menite să apere drepturile cetățenilor de fiecare dată când am considerat că le sunt încălcate.

Urmărim cu indignare protestele din ultima perioadă, declanșate în Parlamentul României și în stradă la începutul lunii ianuarie a.c. la porțile Guvernului și ale Instituției Prezidențiale. Acești protestatari își revendică pe bună dreptate drepturile acordate prin lege și recunoscute în ultimii 25 de ani de toate guvernele și partidele politice care s-au succedat la putere, dar a căror plată a fost sistată prin ordonanțe succesive din 2011 încoace, nemotivat și fără bază de fundamentare. Toate acesteau au culminat la finalul lui decembrie 2014 cu suspendarea pentru încă doi ani a acestor plăți.

Pentru majoritatea Luptătorilor în Revoluție, drepturile speciale acordate de statul român se constituie în unica sursă de venit, iar neplata lor înseamnă afectarea gravă a situației acestora: în doar doi ani (2012-2014) au murit în jur de 1850 de revoluționari, Luptători cu Merite Deosebite, din cauza traiului sub limita sărăciei, evacuărilor silite din locuințe, îmbolnăvirilor grave și a neputinței de a-și cumpăra medicamente.

În aceste condiții, susținem revendicările manifestanților revoluționari din țară, așa cum am procedat de la înființarea FSCR. Suntem alături de ei și le oferim sprijinul nostru necondiționat pentru soluționarea prin mijloace pașnice și legale a revendicările pe care le au, considerând că punerea în drepturi a revoluționarilor conform Legii nr. 341/2004 și Legii 42/1990 este o consecință legitimă și logică a recunoașterii Revoluției din 1989 soldată cu eroi răniți sau decedați și a condamnării comunismului.

Societatea civilă este conștientă că actuala clasă politică, în întregul său, nu a răspuns pozitiv dezideratelor și comandamentelor formulate periodic de populație (cu participarea în prim-planul evenimentelor revendicative a revoluționarilor). Explicațiile sunt numeroase și controversate, ținând în mare măsură de incompetență, reavoință, corupție, jocuri politicianiste și grupuri de interese ilicite. Toate acestea țin de interesul ascuns și pervers al politicienilor care au considerat revoluționarii o masă de manevră importantă atunci când le erau utili în lupta politică.

Din 1989 și până în prezent, revoluționarii au fost divizați și manipulați chiar și de cei care i-au condus: în special în guvernările Boc, Ungureanu și continuând în mod surprinzător cu guvernarea Ponta (după ce USL a semnat protocoale cu societatea civilă care cuprindeau și revendicările revoluționarilor), problemele revoluționarilor s-au complicat și mai mult, în loc să fie clarificate definitiv conform legislației în vigoare.

Ca efect al modificărilor intempestive de legislație (OUG 95/2014), astăzi revoluționarii sunt din nou în stradă și chiar în greva foamei pentru că nu li s-au plătit de aproape 3 ani drepturile bănești care le asigură multora dintre ei subzistența. Acest lucru înseamnă instabilitate socială, haos și risc crescut de proteste care să degenereze în conflicte de stradă și confruntări cu forțele de ordine, într-un moment în care situația internă în ansamblul ei este fragilă, iar pe plan extern se produc atentate la securitatea europeană, generate tot de nemulțumiri și de tensiuni sociale.

Societatea civilă este profund nemulțumită și revoltată de modul în care clasa politică a înțeles să abordeze revendicările unei categorii sociale de care s-a folosit atunci când diverșii ei reprezentanți se luptau să răstoarne guverne și administrații. Aceeași clasă politică, rotită la putere, care nu și-a îndeplinit obligațiile față de cetățenii care i-au votat, nu a înfăptuit reformele social-economice promise, dar în schimb este implicată prin cei mai mulți dintre membrii ei în devalizarea economiei naționale, în blocarea statului de drept și a democrației în România, fapt dovedit de numeroase demersuri și sancțiuni penale întreprinse de Direcția Națională Anticorupție și celelalte instituții abilitate împotriva practicilor acestor grupuri politice și infracționale.

Solicităm Prim-ministrului Victor Ponta implicare personală în clarificarea statutului juridic al Luptătorilor cu Merite Deosebite.

Menționăm că prin abateri de la principiile moralei și, în final,  de la lege, o serie de persoane cu funcții de răspundere au permis înregistrarea unor falși revoluționari.

În consecință, cerem Ministrului Justiției ca împreună cu Procurorul general al României să prezinte public un raport asupra verificărilor făcute în ultimii 5 ani de echipele de procurori desemnate de Ministerul Justiției pentru identificarea impostorilor deținători de certificate false. Menționăm că acțiunea procuraturii a fost demarată încă din 2006, în consecință nu este nevoie de niciun titlu nou de revoluționar, ci doar de eliminarea impostorilor conform raportului procuraturii făcut la cererea Guvernului.

Pentru remedierea situației regretabile create, solicităm de urgență înființarea unei comisii de mediere și soluționare a acestor aspecte, din care să facă parte 7 membri reprezentând: Guvernul, Președinția, Sindicatul Revoluționarilor, Federația Societatea Civilă Românească (care își asumă rolul de mediator echidistant și neutru), un procuror de la Parchetul General și 2 președinți ai unor asociații reprezentative de revoluționari.

De asemenea, solicităm instituțiilor de presă din România, în special Televiziunii Publice și Radioului Public, să reflecte cu obiectivitate problematica revoluționarilor și să introducă în dezbaterea publică acest subiect important pentru o largă categorie socială, prin invitarea la emisiuni dedicate a adevăraților exponenți ai intereselor revoluționarilor și ai întregii societăți civile, evitând implicarea unor persoane controversate sau cu probleme penale sau de moralitate.

Nu în ultimul rând, adresăm o chemare tuturor politicienilor de a dovedi că respectă și onorează sacrificiul eroilor Revoluției Române, iar cetățenilor îndemnul de a se reuni în jurul apărării ideilor de libertate şi demnitate, redobândite cu jertfă de vieți în Decembrie 1989. Aceste două valori fundamentale trebuie respectate şi impuse în societatea noastră. Sperăm, o dată cu recenta schimbare de gardă la Palatul Cotroceni, în care societatea civilă românească a demonstrat cât de puternică și de unită poate fi, într-un început sănătos al punerii lucrurilor în ordine, sperăm în „România lucrului bine făcut” şi în „Dreptate până la capăt!” la 25 de ani de la Revoluţia Română.

FEDERAȚIA SOCIETATEA CIVILĂ ROMÂNEASCĂ

revolutionari-masina-21-dec-1989