FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

10.03.2011

 

 

 

La 25 febr. 2011, MApN, alte structuri guvernamentale si neguvernamentale, din Romania si strainatate, intre care si FSCR, ambasadori acreditati la Bucuresti au depus coroane si jerbe de flori la Monumentul eroilor rusi cazuti pe teritoriul Romaniei in lupta pentru eliberarea tarii de sub fascism.

Acest eveniment, care s-a desfasurat sub patronajul Ambasadei Rusiei la Bucuresti, a ambasadorului personal, a fost perceput corespunzator de societatea romaneasca, ca un pas important in procesul de dezghetare a relatiilor traditionale romano-ruse si de colaborare, pe baza de parteneriat modern, mai ales in domeniul economic si al resurselor naturale.

Un mic recurs la istorie indica faptul ca soldatii romani au fost sprijiniti in lupta de eliberare a Patriei, de catre militarii armatei sovietice, mai ales in teatrele de razboi de la fruntariile tarii. Aceasta lupta comuna a fost continuata pe tot parcursul european al luptei antihitleriste.

O mare parte a veteranilor romani de razboi a cinstit si comemorat evenimentul si a evocat contributia de sange a soldatilor rusi la eliberarea Romaniei, in al doilea razboi mondial.

Mentionam si faptul ca o serie de istorici si experti romani nu sunt de acord cu tratamentul acordat Romaniei, de tara invinsa, fiind astfel obligata la plata unor uriase despagubiri de razboi catre fosta URSS.

Cu toate acestea, istoria a consemnat o victorie comuna romano-rusa impotriva hitlerismului german, care a schimbat cursul razboiului. Reintoarcerea armelor, de catre Romania, impotriva Germaniei hitleriste a hotarat deznodamantul razboiului si a inscris o pagina glorioasa in istoria poporului roman.

Dupa depunerea coroanei de flori, Ambasada Rusiei a organizat o receptie la sediul sau, la care au participat reprezentanti guvernamentali, ai ONG-urilor, inclusiv din partea FSCR, diplomati si jurnalisti.

Presedintele FSCR si alti reprezentanti au avut convorbiri cu ambasadorul rus, cu ministrul consilier, consilierul economic si alti diplomati ai ambasadei, precum si cu diplomati straini, pe teme de interes major pentru poporul roman, cum sunt relansarea relatiilor bilaterale, dezvoltarea comertului si cooperarii economice, mai ales in ce priveste resursele energetice (Rusia, Kazahstanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul, Ucraina, Belarus, Armenia, tarile vecine).

Aspectele de ordin social-umanitar si civic, cultural si economic au ocupat un loc important in cadrul acestor contacte.

 

 

De asemenea, s-a convenit instituirea si formalizarea unei colaborari culturale intre FSCR si Comisia Nationala UNESCO de la Bucuresti.

Eforturile FSCR in cadrul manifestarii respective, participarea sa activa la eveniment au generat rezultatele si efectele asteptate, benefice pentru populatie, ceea ce o indrituiesc sa solicite Guvernului, ONG-urilor si altor factori sa actioneze constiincios si serios pentru relansarea relatiilor economice cu Rusia, a raporturilor umanitare si inter-umane, a colaborarii pe linie sociala si culturala.

 

 

 

Dipl. Ec. Petre Racanel                                                                                             Bucuresti, e FSCR

Presedinte

Leave your comment