FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR), indeplinindu-si rolul sau de protejare si informare ritmica a populatiei asupra unor probleme de mare importanta pentru viata si destinul nostru, va supune atentiei urmatoarele:

1. Prin adresa nr.15/18.02. 2013, FSCR a informat Guvernul României asupra necesitatii si avantajelor pe care le-ar aduce implementarea unei Legi a redevenței gazelor naturale, al carei proiect a fost inaintat si Parlamentului, spre examinare. Aceasta lege ar reduce substantial pretul la gaze pentru consumul casnic.

Intre altele, in adresa respectiva, FSCR-Departamentul Energetic si pentru politici publice subliniaza:

– Se impiedica birocratic adoptarea si implementarea Legii redeventei gazelor, aceasta putand avea beneficii certe pentru populatie si, indirect, efecte pozitive pentru bugetul tarii si imaginea Parlamentului si Guvernului Romaniei.

– Va rugam sa constatati, alaturi de noi, starea grava din sectorul energetic romanesc, azi supus unui jaf organizat sistematic, fapt dovedit de anomaliile incredibile prin care unitati cu rentabilitate incontestabila sunt aduse intentionat in pragul falimentului, iar ca rezultat a aparut anomalia cresterii nejustificate si aberante a facturii energetice platita de populatie, o factura uriasa supusa permanent cresterii reglementate, in timp ce Comisia Europeana constata cu just temei realitatea saraciei energetice a populatiei romanesti.

– Avantajele legii redeventelor sunt:

• Populatia va plati cu circa 30% mai putin din costul gazelor in consumul propriu si/sau la cota pentru gaze din facturi pentru intretinere.

• Bugetul va primi, sub forma de redeventa, inca din primul an de aplicare, circa 1,2 mld. dolari SUA, din care va finanta scutirea de plata a redeventei pentru populatie, adica pentru circa 2,3 mld. mc de gaze din productia interna. Un alt miliard de metri cubi este consumat de termocentrale si va fi si el supus scutirii de redeventa, ramanand in final la buget circa 500 milioane de dolari, din care in 2013 se vor constitui in ajutor de stat pentru agentii economici, poate in limita intregii sume ramase. Nu stim cati agenti mai sunt in functiune, cati vor mai fi in 2013 si cat vor consuma in anul 2013, dar, dupa 31.12.2013, data expirarii contractului cu OMV, redeventa se va extinde pe cealalta jumatate din gazele romanesti, parte care in prezent apartine OMV. Miliardul de dolari din acest al doilea sector va deveni venit direct si nealterat la bugetul statului.

• Scutirea de redeventa a persoanelor rezidente se face pe baza unei dovezi scrise (vaucher), emisa de Fisc si deci fiscalizarea populatiei va fi de 100%.

• Agentii economici, care lucreaza la negru, nu vor putea obtine voucherul de la Fisc si in aceasta situatie vor fi nevoiti sa plateasca gazul cu 460 de dolari 1000 mc. In consecinta, daca nu platesc la Fisc achita  gazul la pretul integral. Se rezolva astfel si problema fiscalizarii, pe care guvernele au transferat-o nesolutionata de la unul la altul (aici intra, printre altele, ca un exemplu si productia de paine, azi 70% din aceasta fiind nefiscalizata).

• La incheierea contractului cu OMV (31.12.2013), redeventa va fi deja o uzanta naturalizata in spiritul public, avand un minim de experienta acumulata. Existenta acestui precedent va usura substantial pozitia Guvernului Romaniei in tratativele cu OMV.

• Piata gazelor va deveni libera, anulandu-se starea de conflict cu Comisia Europeana. Vor putea fi exportate orice cantitati de gaze din Romania.

• Experienta din domeniul gazelor va putea fi extinsa si la celelalte domenii si averi publice.

• Faptul ca o suma oarecare din pretul gazului va ramane la dispozitia populatiei, pentru cumparaturi suplimentare fata de prezent, va ajuta la relansarea economica, stiut fiind ca principalul motor in procesul de iesire din criza il reprezinta consumul intern al populatiei.

• Agentii economici vor fi obligati sa intocmeasca planuri anuale de conformare, care vor determina dozarea si consecventa eforturilor pentru alinierea consumurilor energetice proprii la nivelul celui european.

• Populatia va intra mai atent in centrul preocuparilor administratiilor locale si va monitoriza asigurarea eficienta a masurilor impotriva exploziilor de gaze in locuinte.

• Proprietarii care detin mai multe case in proprietate (de vacanta, punct de lucru, de odihna si creatie etc.) vor plati consumul de gaze aferent acestora la pretul pietei, vaucher-ul fiind unic si atribuit numai pentru resedinta de baza.

– Solutia conceputa de noi demonstreaza ca Romania are resurse suficiente pentru relansarea economica de anvergura, precum si solutii de valorificare a acestora dar, in zona decidentilor autorizati, specialistii fie nu sunt consultati, fie sunt inlocuiti de clientela politica dezinteresata in ce priveste satisfacerea nevoilor populatiei si ale statului.

2. Raspunsul la aceasta scrisoare, primit de la Guvern, prin Ministerul Economiei si semnat de domnul ministru C. Nitu (adresa nr. 176145/13.05.2013), ne-a dat fiori si ne face sa credem, ceea ce stiam de fapt de doua decenii, ca poporul roman nu mai este stapan in Romania, ci statul roman, reprezentantul sau, care de fapt este „servitorul poporului„ si pus acolo de catre popor.

Totodata, Guvernul ne informeaza ca populatia nu poate beneficia de un pret redus la gazele naturale si electricitate, intrucat nu ne permit directivele europene (directivele nr. 2009/72/CE si nr. 2009/73/CE). Ministerul Economiei ne anunta ca propunerea FSCR avansata Guvernului, de reducere a pretului la energie pentru utilizatorii casnici, incalca Constitutia Romaniei, intrucat initiativa respectiva ar „declara gazele naturale si zacamintele de gaze naturale ca fiind in proprietatea poporului„, ceea ce nu ar fi adevarat.

Domnul ministru al energiei, C. Nitu, ne spune ca „bogatiile naturale si intregul patrimoniu al poporului roman apartin proprietatii publice, adica statului si nu poporului, care nu este subiect de drept„.

Iata, deci, stimati compatrioti, ca dumneavoastra nu mai sunteti stapani in tara in care traiti, ci doar intretinuti ai statului roman atotputernic, caruia ii mai platiti si impozite si taxe grase, pentru ca inaltii functionari publici sa incaseze salarii de zeci de mii de euro lunar, iar noi sa platim gazele si curentul „baietilor destepti” la preturi care ne sufoca si ne vor aduce in saracie si subdezvoltare.

Ne mai spune domnul ministru al energiei ca scoaterea gazelor naturale din proprietatea statului, pentru a putea fi vandute dumneavoastră la preturi mai mici,  „este interzisa, chiar si pentru cazuri exceptionale„. Mai argumenteaza ministrul respectiv ca nici macar „un referendum nu poate rezolva problema, intrucat el ar fi neavenit si neconstitutional„.

Asadar, va informam si noi, pe aceasta baza a raspunsului Guvernului, ca nu mai aveti drepturi la bogatiile naturale si nu le puteti recuceri nici macar in cazuri de exprimare a vointei dumneavoastra libere si suverane prin referendum. Sunteti doar buni de munca pentru altii si platitori de impozite pentru statul stufos si parazitar.

Domnul Nitu ne anunta si lucruri bune si anume ca se va trece de la sistemul redeventei gazelor stabilita prin lege la redeventa negociata si la posibilitatea modificarii unilaterale a redeventei, din initiativa concedentului, dar fiti siguri ca nici aceasta noutate, imbracata frumos in ambalaj de Guvern, nu va aduce schimbari pozitive in pretul energiei consumate de populatie. De fapt, aceasta noutate va aduce venituri suplimentare tot statului „proprietar” a tot ce misca si exista in Romania.

Reamintim, dragi concetateni, electorat roman si revolutionari ca fenomenul Piata Universitatii i-a adus la putere pe actualii guvernanti, sustinuti si votati la alegeri, prin jertfele, suferintele si neajunsurile protestarilor din iarna anului 2011-2012 si in continuare. Comportamentul si atitudinea generala a noilor guvernanti (care de fapt se rotesc la putere) nu difera cu nimic de cele ale predecesorilor lor, pe care populatia i-a dezavuat in noua revolutie din decembrie 2012, trimitandu-i in opozitie. Si acum ce obtinem, ce cerem si ce ni se raspunde, de catre cei alesi de noi ? Ni se spune ritos ca incalcam Constitutia cerand preturi mai mici la gaze, ca nu ne da voie UE sa traim omeneste si ca nu mai suntem proprietari, ca nu avem dreptul la gazele noastre mai ieftine si ca trebuie sa platim pretul gazului rusesc, pentru ca miliardarilor statul sa le poata da gazul nostru, de trei ori mai ieftin.

Aceasta imagine dezamagitoare ne da sentimentul ca lupta noastra a fost zadarnica, dar Batalia pentru Romania trebuie sa continue, cu orice pret, pana la victoria noastra finala pentru recucerirea puterii si a drepturilor noastre fundamentale, intre care punem si dreptul la energie, caldura si lumina la preturi normale, pentru o viata mai demna si un trai decent. Daca nu, atunci sa traiasca si guvernantii la fel ca noi, in frig si fara lumina, sub controlul Societatii Civile.

 

Petre Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , , , , , , , , ,

Leave your comment