Nr. 18/05.04.2011

Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR) constata, cu ingrijorare, ca sindicatele, patronatele, celelalte ONG-uri, Societatea Civila, in ansamblul sau, s-au abatut sau sunt deturnate, de factori politici si guvernamentali, de la rolul si scopurile care stau la fundamentul organizarii lor si nu isi mai indeplinesc menirea si ratiunea pentru care au aparut.

1. In aceasta situatie noua, deosebit de periculoasa, societatea romaneasca a ramas singura in fata arogantei, incompetentei, arbitrariului si nepasarii Guvernului si clasei politice. Apar, asa cum se comenteaza deja in Societatea Civila, germenii unei dictaturi de tip nou, deghizate sub paravanul statului de drept inexistent, ai autoritarismului statal si autocratiei guvernamentale.

Actuala situatie politica agresiva si confuza din tara, precum si starea dezastruoasa a economiei nationale, constituie cadrul propice pentru perpetuarea crizei economice si politice interne, fara o perspectiva sigura de invingere a acesteia, ceea ce, in opinia guvernantilor, justifica masurile abuzive, anti-populare si dictatoriale de pauperizare si distrugere biologica a poporului roman.

Intr-o asemenea cursa aberanta a Guvernului, intr-o directie gresita, aleatorie si necunoscuta, sindicatele, patronatele, ONG-urile nu mai pot fi ascultate si dispar dialogul social, comunicarea puterii cu populatia, Guvernul devenind strain de problemele si intesesele reale ale populatiei.

2. Organizarea, rolul si statutul sindicatelor, patronatelor si ONG-urilor devin elemente secundare si sunt ignorate, iar activitatea lor de conjunctura nu mai are eficienta scontata. Intr-o asemenea situatie, fara perspectiva pentru sindicate, liderii acestora au intrat in deruta si, mai ales, sub influenta politicului sau a unor cercuri mafiote, neglijand activitatea sindicatelor sau actionand, uneori, numai in scopuri personale si impotriva interesului general si national. Astfel, atitudinea liderilor sindicali este alterata de alte interese, imaginea generala a miscarii sindicale este compromisa, iar puterea isi atinge scopul, invocand in mod fals si absolut subiectiv coruptia in randurile sindicatelor si, prin urmare, necesitatea indepartarii Societatii Civile sau chiar excluderea sindicatelor din procesul de luare a deciziilor majore, politice si economice. Aceasta maniera este foarte comoda si convenabila puterii, intrucat aceasta poate actiona nestingherita, dupa bunul plac si aparent nu mai are nici-o raspundere interna sau externa.

Pe de alta parte, pe acest fond negativ, sindicatele si intreaga societate demonstreaza o pasivitate condamnabila si lipsa de civism, in raport cu rezolvarea treburilor de stat, chiar si atunci cand deciziile vizeaza direct drepturile si interesele cetatenilor, cum sunt pensiile si salariile. Pasivitatea politica, civica si sindicala a populatiei este provocata de absenta unei politici sociale corecte a Guvernului, a rezultatelor pozitive in lupta politica si sindicala si, mai ales, de inexistenta unei protectii reale pentru popor.

3. La aceste aspecte, deosebit de importante pentru o eventuala strategie sociala corecta si obiectiva, se mai adauga lipsa de integrare si coeziune sociala, fenomene generate de saracie, subdezvoltare, asistenta sociala slaba sau inexistenta, incultura, nemultumirile si lipsa de speranta a populatiei. Problema incluziunii sociale afecteaza grav guvernarea si organizarea sociala.

Chiar si aceste elemente explozive si determinante pentru o atitudine sociala ferma se pare ca nu sunt suficiente pentru trezirea populatiei si pozitionarea sa imperativa in raporturile si atitudinea fata de putere.

Dintr-o analiza sumara a acestei situatii sociale, rezulta ca cel mai important aspect, in actuala etapa de evolutie sau involutie sociala in Romania, este supravietuirea indivizilor sociali si nu salvarea intregului, a societatii. Astfel, folosind aceasta perceptie deformata si distructiva a indivizilor sociali, factorii guvernamentali insista in propaganda lor anti-sociala pe invrajbirea diferitelor

segmente sociale si categorii socio-profesionale si pe indreptarea urii sociale impotriva grupurilor sociale mai bogate. Sunt evidentiate, in mod strategic, intesesele personale sau de grup, in detrimentul interesului national, intrucat Guvernul nu mai este capabil sa asigure o dezvoltare generala in folosul tuturor.

In aceasta situatie tulbure, creata intentionat pentru a se estompa viata grea, de nesuportat a populatiei, precum si nemultumirile sociale, nerespectarea legii, abuzul de functie si de drept, manevrele strategice de manipulare a maselor, in- calcarea principiilor de ridistribuire a resurselor tarii si a venitului national au devenit principii de conducere a statului si societatii, cu efecte dezastruoase pentru popor si economia natioanla.

4. FSCR examineaza atent si cu mare receptivitate solutiile care ar putea sa le recomande clasei politice si guvernantilor, pentru a actiona numai in consens cu interesele social-economice generale ale populatiei si pentru redresarea economiei si societatii, pentru schimbarea cursului gresit al evolutiei interne si directionarea echitabila a resurselor de dezvoltare a regiunilor tarii, fara a tine cont de criterii politice, afinitati si interese etnice, orgolii si ambitii, apartenenta la anumite regiuni ale tarii sau interese familiale sau de grup.

In concepita FSCR, se impune revederea organizarii tuturor partidelor, sindicatelor, ONG-urilor si a altor structuri sociale si fundamentarea acesteia numai pe interesul national, pe nevoile economiei si poporului roman, in consonanta cu traditiile, cultura si limba acestuia.

Se impune eficientizarea activitatii tuturor organizatiilor, de orice tip, precum si a fiecarui cetatean in parte, impunerea muncii prin lege, ca singur izvor de existenta morala si legala a cetatenilor.

Clasa politica trebuie fortata sa tina cont de interesele si proiectele Societatii Civile si trecuta urgent sub monitorizarea FSCR.

De asemenea, se impune crearea unor mecanisme si structuri, care sa monitorizeze finalitatea activitatii social-economice, implementarea rezultatelor acesteia in beneficiul poporului si eliminarea totala a furtului si coruptiei.

Se impune un control strict asupra redistribuirii avutiei nationale, condamnarea celor vinovati de jefuirea economiei si resurselor poporului si recuperarea pagubelor provocate, confiscarea averilor ilicite sau nejustificate legal, prin documente, depolitizarea functiilor publice si trecerea sectoarelor strategice ale economiei in proprietatea statului, pentru coordonare si functionare corecta.

Monitorizarea activitatii legislative si respectarea legislatiei trebuie sa devina principiul prioritar de guvernare a societatii si economiei si in Romania, adoptarea legilor sa fie numai in folosul populatiei, sa urmareasca eliminarea mafiei, a intereselor politice si economice de grup, coruptia, furtul si crima organizata.

FSCR cheama Societatea Civila sa faca un zid de protectie a poporului, in jurul sau, sa actioneze pentru reconciliere si unitate nationala, sa stranga randurile in sindicate, patronate, ONG-uri, sa se organizeze serios si stiintific, pentru lupta impotriva unei puteri corupte, rupta de popor si de intesesele sale, izolata pe plan intern si extern si care se ingrijeste numai de propriile interese, ale familiilor, nasilor, fiilor si amantelor lor.

Mijlocul nostru de lupta va fi votul electoral negativ pentru corupti si hoti, manifestatiile non-violente, cu sutele de mii sau milioane de cetateni infometati si nemultumiti, grevele generale si procesele juridice in instante nepolitizate si corecte, dezvaluirile necontenite in mass-media a cazurilor de jefuire a avutiei nationale si de coruptie.

Petre Racanel