FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Federatia Societatea Civila Romaneasca (FSCR) doreste sa se pozitioneze fata de activitatea prezenta a Justitiei, in contextul actual al evolutiei politice din Romania, tara in care nimic nu mai este sigur, in care continuitatea programelor de dezvoltare si a intelegerilor politice constituie o mare problema, din punctul de vedere al seriozitatii acestora si al respectarii angajamentelor asumate de parti si liderii politici.

Observam, deci, ca intelegerea oculta dintre presedinte si premier, pentru a se sprijini reciproc in realizarea programelor si ambitiilor lor politice a dat deja unele rezultate scontate de T. Basescu si anume deteriorarea progresiva a raporturilor in interiorul USL, precum si intre PSD si PNL. Acesta este, de fapt, si scopul principal al actiunilor politice ale presedintelui, de a slabi coeziunea USL si increderea intre partenerii acesteia, pentru ca apoi sa o distruga. T. Basescu a inteles si a prognozat exact ca distorsionarea relatiilor dintre V. Ponta si C. Antonescu inseamna si ruperea USL, ceea ce si face cu o tenacitate evidenta.

Pe de alta parte, V. Ponta nu ar dori o apropiere prea mare de Basescu, pentru a nu-si compromite pozitia politica fata de electorat, care deja incepe sa isi piarda increderea in Ponta. Nu poate nici sa rupa definitiv relatiile cu Antonescu si PNL, pentru ca ar pierde prea mult in ce priveste pozitia sa in Parlament (stim deja ca Guvernul controleaza Parlamentul, ceea ce este foarte benefic pentru premier). Ponta ar dori continuarea colaborarii cu Antonescu si USL inca o scurta perioada de timp, pentru a crea aparenta ca guverneaza in interes national, iar “prietenia” cu Basescu ar fi numai o strategie politica, pentru a asigura linistea guvernarii si stabilitatea politica. In realitate, el ar dori sa obtina certitudini de la Basescu ca segmentul din putere si institutii, pe care acesta inca il controleaza, va trece de partea lui, atunci cand isi va anunta candidatura la presedintie, chipurile la “solicitarea imposibil de refuzat a electoratului si a PSD”. In acest scop, a fost lansata si varianta alegerilor viitoare “Ponta presedinte si Basescu premier”, pentru a se verifica reactia din directia Antonescu si PNL. Reactia a venit, provocata de Sorin Rosca Stanescu, la cererea lui Antonescu, care putea distruge alianta USL. Ponta a inteles seriozitatea situatiei, a perceput avertismentul lui Antonescu, desi a facut un pas mare inainte spre infaptuirea planului sau, ramanand insa, deocamdata, nu stim pentru cat timp, in cadrul USL, dar intr-un climat deja viciat de actiunile basesciene, partial victorioase.

In aces joc politic, destul de simplu si foarte vizibil, au fost implicate Justitia si Procuratura, in primul rand la cererea expresa a lui Basescu, sustinut in mod evident de Ponta (numirea procurorilor, aprecieri elogioase privind justitia lui Kovesi si a altor acoliti ai lui Basescu, marginalizarea unor magistrati ca dna. Pivniceru si a altor opozanti ai lui Basescu etc.).

Dar, se impune mentionarea si a altor factori, care au dinamizat Justitia si au fortat-o sa ia decizii pripite, chiar riscante si care provoaca neincredere si nedumeriri. Subliniem, in acest sens, presiunea viitorului raport de tara UE privind Justitia in Romania, examinarea cererii Romaniei de intrare in Schengen, crearea unei aparente interne si externe ca Justitia romana s-a reabilitat si lupta realmente impotriva coruptiei si politizarii actului de justitie, ceea ce ar adauga importante dividende imaginii Guvernului si a lui Ponta in fata UE.

Asadar, asistam, cu satisfactie de altfel, la condamnari in lant a unor persoane din diferite domenii, dar care ocupa de mult spatiul public, la numeroase pedepse, este drept nu prea aspre, dar care le poate compromite pozitia, imaginea politica si afacerile.

Desigur, toate aceste decizii ale Justitiei fac bine tarii si noua, dar cu conditia ca ele sa nu fie comandate politic de Basescu si Ponta, pentru ca sa le iasa lor planurile.

S-ar putea face urmatorul rationament fals: ati cerut pedepsirea coruptilor si hotilor, acum Justitia executa din plin acest comandament social si politic, iar populatia tot nu este multumita. Da, ramanem in continuare nemultumiti, pentru ca Justitia nu actioneaza in virtutea independentei sale si a legii, ci mai de graba la comanda politica a unor lideri, de care depind pozitia si recompensele pentru judecatori si procurori. Iata de ce nu putem inca sa ne mandrim cu Justitia noastra si activitatea ei.

Condamnarile din ultimul timp si spectacolele de la televizor care le reflecta nu ne dau siguranta ca maine, daca un cetatean de rand se va afla intr-o asemenea situatie nefericita, din vina lui sau nu, va fi tratat si judecat corect, conform legii, astfel incat sa beneficieze de o judecata dreapta. Dimpotriva, ce simtim si observam ne indeamna sa credem ca suntem amenintati, urmariti, ascultati si judecati de catre unii magistrati si ei corupti, gata sa se vanda pe bani, promovari sau functii politice.

FSCR nu poate sa sustina un asemenea mod de a se face dreptate, de catre Justitie, in Romania si cere, imediat, un raport comun al CSM si Ministerului Justitiei asupra modului real in care se respecta Constitutia, legislatia si procedurile de catre magistratii romani, asupra in/corectitudinii actului de justitie si, mai ales, in legatura cu maniera in care “Justitia colaboreaza cu Politicul, in desfasurarea activitatii sale specifice”.

 

Petre Racanel

Presedinte FSCR

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Leave your comment