FSCR - Impreuna vom salva Romania!

14.02.2012

            Dupa cum se cunoaste, CFR reprezinta o componenta de baza a economiei nationale romanesti, recunoscuta ca atare de intreaga societate, asigurand in mod real si efectiv transporturi de marfa si persoane, de materii prime, indeosebi minerale si carbuni, atat de necesare supravietuirii si dezvoltarii tuturor ramurilor economiei romanesti.

In antiteza cu aceasta apreciere unanima, conducerea actuala a Romaniei intreprinde tot ce este posibil pentru distrugerea economiei nationale si aservirea ei unor interese straine, nelegitime si dusmanoase populatiei romanesti. Nu cunoastem exact conexiunile pe care presedintele Romaniei, impreuna cu clientela sa politica, le are cu diverse forte si cercuri politice si economice mondiale, dar stim exact ca s-a angajat fata de acestea sa le vanda toate realizarile natiunii romane, inclusiv CFR Marfa.

Consecvent intentiei sale si perseverand in actiunea sa de spoliere a poporului roman, presedintele Basescu, PDL si toate numele cunoscute ale hotilor politici abonati la banul public pregatesc intens CFR Marfa pentru vanzare, incepand cu anularea sau reducerea masiva a unor drepturi ale CFR-istilor si a personalului acestei institutii.

Recent, CFR-istilor li s-au anulat drepturile la permise gratuite pe CFR si la alte indemnizatii, iar sindicatele din domeniu, impreuna cu pensionarii sistemului, pregatesc un protest pasnic masiv pentru data de 16.02.2012, la care se vor alatura si alte sindicate, ONG-uri, fundatii si asociatii, precum si personalitati cunoscute ale vietii publice.

Federatia Societatea Civila Romaneasca, consecventa angajamentului sau principial de a sprijini toate miscarile spontane sau organizate, care au ca obiectiv refacerea sau redobandirea unor drepturi legitime ale cetatenilor, se alatura acestui protest, il sprijina cu toate fortele sale, inclusiv cu baza sa sociala foarte larga, care va participa efectiv la manifestatie.

De asemenea, FSCR recunoaste drepturile depline ale CFR-istilor, castigate cu sudoare si sange inca de la 1933 si va intreprinde toate masurile legale, in vederea popularizarii acestor drepturi, informarii depline si corecte a populatiei si, in final, in lupta impotriva sistemului corupt al lui Basescu si acolitilor sai, pentru recastigarea tuturor drepturilor cetatenilor, eliminate abuziv si ilegal de actualul regim. Societatea Civila nu mai poate tolera masurile haotice si antipopulare ale regimului actual, care urmaresc doar satisfacerea intereselor personale ale presedintelui dictator Basescu si ale familiei sale, ale clientelei politice a PDL si a mafiei oligarfice, cu care acesta s-a conjugat. Aceste masuri au fost subliniate si scoase evident la suprafata, inca odata, de catre protestatarii din Piata Universitatii si din tara, care au inclus in platforma lor de revendicari si intarirea, recunoasterea si garantarea drepturilor muncitorilor, inclusiv de la CFR Marfa. Totodata, subliniem inca odata ca si revolutionarii de la 1989 au inclus in revendicarile lor recunoasterea drepturilor CFR-istilor, consolidarea drepturilor cetatenilor si respectarea in general a tuturor drepturilor cetatenilor.

In acelasi timp, trebuie sa reamintim populatiei adevarul absolut, incontestabil, deja intrat in spiritul public, ca intregul Guvern Boc 1-7, toti ministrii care s-au perindat dupa revolutie in conducerea Ministerului Transporturilor au exploatat, fara limita si fara mila, munca si sudoarea CFR-istilor, acumuland fonduri imense, pe care le-au directionat presedintelui Basescu si Guvernelor sale acolite, in interesul lor personal.

In acelasi spirit, prezentat succint in cele de mai sus, regimul actual actioneaza pentru instrainarea, asa cum am reiterat aceste aspecte de mai multe ori, in interesul conducerii dictatoriale actuale a Romaniei si a clientelei sale.

Si de aceasta data, vom incerca sa explicam populatiei problema CFR Marfa si intentiile frauduloase in legatura cu aceasta institutie, pe care le nutresc presedintele Basescu, clientela sa si ministrul Transporturilor.

De cca. 4-5 ani, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor si al unor agentii, si-a pus problema si a elaborat mai multe variante privind privatizarea CFR Marfa.

CFR Marfa este o societate comerciala constituita pe actiuni, detinuta de Guvernul Romaniei si acopera cca. 73 % din piata transportului feroviar de marfa.

Din pacate, CFR Marfa este discriminata chiar de catre Stat, care nu ii acorda sustinerea financiara necesara si face investitii preponderent sau numai in modernizarea infrastructurii rutiere, in detrimentul infrastructurii feroviare, aflata intr-o stare deplorabila. Astfel, transportul feroviar de marfuri este concurat neloial de transportul rutier, inclusiv prin intermediul taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere, care sunt net inferioare celor practicate in domeniul feroviar.

In piata circula comentarii, conform carora AVAS preconizeaza sa obtina din privatizarea CFR Mmarfa o suma mult mai mica, fata de valoarea sa reala, pe care sa o foloseasca in beneficiul electoral si politic al PDL.

Fondurile obtinute din privatizare, in mod teoretic si formal, ar trebui folosite pentru modernizarea infrastructurii feroviare si nu utilizate in alte scopuri ale Guvernului, asa cum a procedat in cazul privatizarii BCR.

Pentru motive reale, care tin de neclaritatea metodelor de privatizare si de destinatia finala, incerta a fondurilor obtinute din privatizare, sindicatele au stopat de cateva ori actiunea de privatizare a CFR Marfa, dar fara un succes reala. Acestea au cerut competitivitate in actiunea de privatizare si calificarea la licitatie numai a unor actori economici seriosi, cu forta financiar- economica solida. Pe de alta parte, s-a argumentat ca nici o tara din UE, exceptand Ungaria, nu a privatizat transportul feroviar de marfa.

FSCR, fiind o Federatie la care au afiliat si unele sindicate, sprijina pozitia Sindicatelor din domeniul feroviar si se pronunta, in continuare, pentru mentinerea proprietatii Statului Roman asupra CFR Marfa si folosirea transportului feroviar in cadrul unei formule de transport modular, pentru efectuarea tranzitului de marfuri din Asia Centrala si Orient, catre Europa, peste teritoriul Romaniei, prin portul Constanta, cu folosirea tuturor mijloacelor si posibilitatilor de transport, pe care le poate oferi tara noastra. Prin transportul si tranzitul spre Europa a marfurilor mentionate, conform unei evaluari de specialitate, Romania ar putea realiza anual peste 6 miliarde de dolari SUA.

Intrucat, pana in prezent, Romania nu a acceptat conditia de reducere a tarifelor de transport cu 50 % pentru marfurile ce urmau sa tranziteze Romania pe « Drumul Matasii », transporturile de marfuri din China, Orient si tarile central-asiatice, spre Europa, se efectueaza in prezent prin Ucraina sau Bulgaria, desi Romania, din punct de vedere geografic, este plasata pe ruta cea mai directa catre Occident.

In situatia in care, din cauza unor presiuni provenite din partea unor cercuri politice si de interese sau a unor demnitari, CFR Marfa nu va putea fi mentinuta in proprietatea Statului Roman si se va forta privatizarea sa, FSCR solicita tuturor factorilor guvernamentali instituirea unei supravegheri atente si specializate pe doua directii :

–          Organizarea unei licitatii corecte si deschise tuturor operatorilor interesati si atribuirea CFR Marfa castigatorului licitatiei, numai pe criterii strict legale, financiar- economice si de respectare a interesului national.

–          Folosirea fondurilor obtinute din privatizare strict pentru modernizarea infrastructurii feroviare, tinandu-se cont, indeosebi, de securizarea si eficientizarea transportului feroviar.

Suntem convinsi ca orice alte combinatii, scheme sau formule folosite in privatizare si eventual pentru a asigura interesele clasei politice, ale unor grupuri de presiune, sau ale unor demnitari, care abuzeaza de putere, vor provoca grave nemultumiri Sindicatelor feroviare.

Sustinerea FSCR fata de sindicatele CFR include si impartasirea propunerilor Federatiei Nationale Unirea a pensionarilor din Romania, care incorporeaza si Sindicatele CFR, exprimate prin intermediul domnului presedinte al Federatiei Dumitru Cojanu si care vizeaza urmatoarele :

–          protestul revendica si eliminarea masurii de inghetare si impozitare a pensiilor

–          depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor CFR-isti din 1933

–          o delegatie a manifestantilor, formata din cinci persoane, va prezenta un Memoriu revendicativ ministrului Transporturilor.

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment