FSCR - Impreuna vom salva Romania!

FSCR, asa cum se cunoaste, si-a propus sa reactioneze la fiecare eveniment din societatea romaneasca, sa-si exprime pozitia in legatura cu anumite politici sau actiuni guvernamentale si sa propuna propriile solutii sau sprijin in rezolvarea problemelor social economice din Romania.

Credincioasa acestui angajament si in spiritul civic ce o caracterizeaza, FSCR informeaza ca a receptionat dureros evenimentul petrecut la mina Uricani, deplange jertfele omenesti generate de acest eveniment si transmite familiilor indoliate sincere condoleante.

Trecand la analiza cauzelor evenimentelor regretabile care se produc la diverse mine, intr-o succesiune aproape sistematica, FSCR identifica ca principal factor al acestor tragedii politica de ignorare crasa a acestei categorii sociale, de catre toate guvernele succedate la putere, pe fondul unei atitudini agresive a clasei politice si a populatiei, fata de mineri, din cauza mineriadelor care au avut loc in Romania. In context mentionam ca vinovata pentru producerea mineriadelor, este tot clasa politica si nu minerii.

Ca o consecinta a acestei politici gresite, factorii guvernamentali nu au decis inca investitii si retehnologizari la minele din Valea Jiului, care sa asigure atat cresterea eficientei si productivitatii acestora, cat si conditii de munca civilizate si siguranta minerilor la locul de munca. Mai mult, hotararea de inchidere in continuare a unor mine din acesta regiune defavorizata a Romaniei a transformat Valea Jiului intr-o veritabila “Vale a plangerii”, in care oamenii nu mai au viitor, locuri de munca si siguranta zilei de maine. Inchiderea minelor vizate, duce la agravarea acestei situatii, la descurajarea si deprimarea minerilor.

FSCR considera ca minele din Romania nu trebuiesc inchise, intrucat in nicio parte a lumii mineritul nu a devenit inca eficient si generator de beneficii, dar are o contributie hotaratoare la dezvoltarea sistemului energetic national.

FSCR solicita factorilor guvernamentali renuntarea la politica de jertfire si de pedepsire nejustificata a minerilor, le cere investitii adecvate, cantitativ si calitativ, la minele respective, si cresterea prioritara a preocuparilor pentru asigurarea conditiilor normale de munca si viata a minerilor.

In acelasi timp, FSCR considera ca doi factori principali ar putea sa asigure realizarea acestui deziderat privind viata si siguranta minerilor. FSCR are in vedere unificarea minelor cu toate elementele sistemului energetic national si formarea, in acest mod, a unui complex energetic unitar in Romania. Acest proces ar eficientiza si activitatea mineritului. De asemenea FSCR, are in vedere ca achizitionarea de utilaje si agregate pentru minele romanesti sa se faca prin licitatii juste si nu bazate pe criterii clientelare, in favoarea acolitilor puterii si a firmelor acesteia.

De asemena, achizitiile pentru minele romanesti trebuie sa fie decise pe baza unor studii realiste de fezabilitate si complementaritate, pentru a se evita situatiile in care utilaje de zeci de milioane de euro ruginesc in perimetrul unor mine, intrucat nu pot fi folosite, fiind incompatibile cu dotarea tehnica a minelor respective.

FSCR isi exprima cnvingerea, si de aceasta data, ca politica guvernamentala actuala a devenit anti- economica, anti- populara si total ineficienta, ceea ce trebuie sa dea de gandit guvernantilor, care urmeaza sa intreprinda masuri in consecinta.

 

Petre Racanel

Presedinte FSCR

Leave your comment