21.02.2011

De cca. 4-5 ani, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor si al unor agentii, si-a pus problema si a elaborat mai multe variante privind privatizarea CFR Marfa.

CFR Marfa este o societate comerciala constituita pe actiuni, detinuta de Guvernul Romaniei si acopera cca. 73 % din piata transportului feroviar de marfa.

Din pacate, CFR Marfa este discriminata chiar de catre Stat, care nu ii acorda sustinerea financiara necesara si face investitii preponderent sau numai in modernizarea infrastructurii rutiere, in detrimentul infrastructurii feroviare, aflata intr-o stare deplorabila. Astfel, transportul feroviar de marfuri este concurat neloial de transportul rutier, inclusiv prin intermediul taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere, care sunt net inferioare celor practicate in domeniul feroviar.

In piata circula comentarii, conform carora AVAS preconizeaza sa obtina din privatizarea CFR Mmarfa o suma mult mai mica, fata de valoarea sa reala.

Fondurile obtinute din privatizare ar trebui folosite pentru modernizarea infrastructurii feroviare si nu utilizate in alte scopuri ale Guvernului, asa cum a procedat in cazul privatizarii BCR.

Pentru motive reale, care tin de neclaritatea metodelor de privatizare si de destinatia finala incerta a banilor obtinuti din privatizare, Sindicatele au stopat de cateva ori actiunea de privatizare a CFR Marfa. Acestea au cerut competitivitate in actiunea de privatizare si calificarea la licitatie numai a unor actori economici seriosi, cu forta financiar- economica solida. Pe de alta parte, s-a argumentat ca nici o tara din UE, exceptand Ungaria, nu a privatizat transportul feroviar de marfa.

FSCR, fiind o Federatie la care au afiliat si unele sindicate, sprijina pozitia Sindicatelor din domeniul feroviar si se pronunta, in continuare, pentru mentinerea proprietatii Statului asupra CFR Marfa si folosirea transportului feroviar in cadrul unei formule de transport modular, pentru efectuarea tranzitului de marfuri din Asia Centrala si Orient, catre Europa, peste teritoriul Romaniei, prin portul Constanta, cu folosirea tuturor mijloacelor si posibilitatilor de transport pe care le poate oferi tara noastra. Prin transportul si tranzitul spre Europa a marfurilor mentionate, conform unei evaluari de specialitate, Romania ar putea realiza anual peste 5 miliarde de dolari SUA.

Intrucat pana in prezent Romania, nu a acceptat conditia de reducere a tarifelor de transport cu 50 % pentru marfurile ce urmau sa tranziteze Romania pe « Drumul Matasii », transporturile de marfuri din China si tarile central- asiatice, spre Europa, se efectueaza in prezent prin Ucraina sau Bulgaria, desi Romania, din punct de vedere geografic, este plasata pe ruta cea mai directa catre Occident.

In situatia in care, din cauza unor presiuni provenite din partea unor cercuri de interese sau a unor demnitari, CFR Marfa nu va putea fi mentinuta in proprietatea Statului si se va forta privatizarea sa, FSCR solicita tuturor factorilor guvernamentali instituirea unei supravegheri atente si specializate pe doua directii :

–          Organizarea unei licitatii corecte si deschise tuturor operatorilor interesati si atribuirea CFR Marfa castigatorului licitatiei, numai pe criterii strict legale, financiar- economice si de respectare a interesului national.

–          Folosirea fondurilor obtinute din privatizare strict pentru modernizarea infrastructurii feroviare, tinandu-se cont, indeosebi de securizarea si eficientizarea transportului feroviar.

Suntem convinsi ca orice alte combinatii, scheme sau formule folosite in privatizare si eventual pentru a asigura interesele clasei politice, ale unor grupuri de presiune, sau ale unor demnitari care abuzeaza de putere, vor provoca grave nemultumiri ale Sindicatelor, in general ale oamenilor muncii, care vor protesta public impotriva Guvernului.

Dipl. Ec. Petre Racanel