FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Lupta pentru Televiziunea Publică întră în linie dreaptă o dată cu respingerea raportului de activitate al SRTV în comisia de cultură din parlament în ședința din 16 septembrie, un semnal politic foarte clar pentru schimbarea conducerii TVR. În sfârșit, parlamentarii se preocupă de situația dezastruoasă din mandatul lui Stelian Tănase semnalată de noi în repetate rânduri și par a fi deciși să facă ceva pentru salvarea televiziunii. Fie au înțeles importanța unei astfel de instituții pentru democrație și echilibru politic, fie încearcă să-și adjudece televiziunea care emite în orice colțișor din țară în interes electoral. În ambele variante, schimbarea conducerii este iminentă, dar extrem de important este ce va fi pus în loc.

Screen-Shot-2014-12-15-at-3.50.15-PM-600x450

Procedural, urmează un vot în plenul parlamentului pentru care sunt în derulare negocieri dintre cele mai obscure. UDMR pare să fie singurul aliat devotat al încă președintelui Stelian Tănase, care sare în apărarea lui. Dat fiind pragmatismul formațiunii evocate, îndrăznim să întrebăm retoric care este plata acestei fidelități, aparent nejustificate dacă ne uităm la performanța managerială probată? Surse din televiziune sugerează o comparație a nivelului de salarizare în creștere al jurnaliștilor din redacțiile de limbă maghiară din București și din teritoriu cu ceilalți, ceea ce din punctul nostru de vedere ar însemna o discriminare pe criterii etnice cât se poate de ”pozitivă”, pentru care actuala conducere ar trebui să găsească explicații serioase. Parlamentul ar putea cere aceste explicații prin comisia de cultură dacă ar intenționa într-adevăr să facă curățenie la TVR, așa cum Societatea Civilă Românească o cere.

Am atras în repetate rânduri atenția asupra destinului tot mai nefast al Televiziunii publice, naționale, captivă unor interese de grup și adusă în finalul sfertului de veac de democrație fragilă de care am avut parte după 1990 în pragul insolvenței. Am scris în mai multe rânduri despre faptul că Televiziunea Română a ajuns într-o stare critică fără precedent: dezastru economic, degrigoladă în programe, audienţă scăzută dramatic după “experimentele” politice din ultimii 25 de ani făcute la conducerea ei. Nu mai este un secret pentru nimeni că instituţia de presă este în pragul colapsului financiar. Să nu uităm că în 20 iulie ANAF a blocat conturile operaţionale ale TVR din cauza datoriilor acumulate începând din anul 2005 către bugetul de stat, în cuantum de aproximativ 457 de milioane de lei. A fost primul semnal oficial că așa nu se mai poate! Am cerut public demisia lui Stelian Tănase, din motive lesne de înțeles: lipsă crasă de viziune managerială şi de acţiune la nivelul conducerii TVR. Am cerut și cerem și acum instituțiilor responsabile să intervină și să stopeze jaful din televiziune, după numeroase cazuri cu iz penal semnalate inclusiv în rândul directorilor din actualul mandat început în 2012, o dată cu preluarea puterii de către USL și acoliții săi.

Finalmente, primul pas spre demiterea actualei conduceri a TVR s-a produs. Parlamentarii, și nimeni alții, pentru că așa prevede legea în vigoare, sunt acum pe punctul de a credita o nouă administrație la TVR. Își va asuma aceasta răspunderea pe baza unui proiect clar de redresare, realizat prin consultări serioase cu societatea civilă și cu profesioniştii din televiziune? Aici este cheia unei reforme serioase, pe termen lung, care să fie consfințită prin schimbarea legii de funcționare a TVR și care să le asigure jurnaliștilor din televiziune climatul exercitării profesiei în deplină libertate. Premisa redresării și relansării televiziunii este calitatea actului jurnalistic, iar independența editorială este esențială.

Am mai cerut-o și o repetăm: Domnilor politicieni, depolitizați televiziunea! Altfel, nu veți face decât să rostogoliți aceleași probleme pe umerii unei noi administrații, cu nimic mai competente decât cele de până acum. Ați mai experimentat pe buzunarul nostru fanteziile sau ambițiile “liberale” ale unor artiști precum regizorul Tudor Giurgiu sau, mai recent, ale scriitorului Stelian Tănase, iar acum vă gândiți să instalați un muzician precum Mădălin Voicu sau un actor precum Bogdan Stanoievici. Fără intenția de a le minimaliza calitățile intelectuale sau pregătirea profesională, vă întrebăm ce îi recomandă pentru conducerea unei televiziuni publice pe acești domni în afara apartenenței lor politice? Cum de nu vă trece prin minte că TVR ar putea funcționa eficient cu o echipă de profesionişti la conducere care să nu uite nicio clipă că acționarii de fapt și de drept ai acestei televiziuni sunt cetățenii plătitori de taxă și că lor trebuie să le servească interesele? Credeți că lumea nu știe că politicienii sau analiștii de casă ai partidelor, unii dintre ei cu pretenții de fini intelectuali, sunt predispuși spre abuz în folos propriu sau de partid? Nu mai este un secret pentru nimeni, au demonstrat-o cu vârf și îndesat conducerile politice de până acum.

Este de datoria noastră să vă atragem atenția că nu suntem dispuși să renunțăm sub nicio formă la televiziunea noastră, a poporului și indiferent ce conducere veți numi la TVR, noi, societatea civilă, independentă de orice partid sau grupare politică, vom fi vigilenți în a ne apăra interesele de liberă exprimare, de transparență și eficiență în cheltuirea banilor publici, de informare corectă și de educare a publicului. De 10 ani se vorbeşte de furt calificat în TVR, iar astăzi vedem rezultatul furtului. Nu renunțăm la a cere în continuare o anchetă serioasă pentru întreaga perioadă, iar vinovaţii să fie puşi să plătească.

Orice decizie privitoare la datoriile televiziunii publice ne privește în mod direct pe noi toți și nu vom fi de acord cu numirea la cârma instituției a unor personaje politice compromise. Vrem să ne consultați și pe noi, societatea civilă, cu privire la viitorul televiziunii publice, nu doar listele de partid! Așteptăm o decizie înțeleaptă în cel de-al doisprezecelea ceas.

Ne-am săturat de politruci! Ne-am săturat de abuzuri, ne-am săturat de incompetență!

 

FEDERAȚIA SOCIETATEA CIVILĂ ROMÂNEASCĂ

 

Screen-Shot-2014-12-15-at-3.50.15-PM-600x450

Etichete: , ,

Leave your comment