21.02.2011

FSCR, asa cum si-a fixat intre obiectivele sale de baza, de a reactiona imediat la evenimentele sociale majore,  adopta astazi o pozitie oficiala in legatura cu initierea unui dialog  real si larg intre Sindicate si alte forte sociale asociate cu Puterea si mai ales cu structurile ministeriale implicate in asigurarea protectiei sociale si a legislatiei muncii.

Chiar de la infiintarea sa FSCR, a crezut cu sfintenie in puterea si capacitatea romanilor de a democratiza legislatia Romaniei si de a liberaliza economia si societatea, in sensul modern si european,  al modelului dezvoltarii social-economice in Romania.

Din pacate, si regretam cu durere acest aspect , actualul Guvern,  desi a promis mai multe proiecte de modernizare a Romaniei, a statului roman, si de reforme social-economice a practicat doar politici si proiecte experimentale, cele mai multe de inspiratie straina si a uitat scopul principal al activitatii sale, acela de asigurare a unui nivel decent de viata a populatiei si implementarea unor legi cu adevarat democratice, capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenilor.

Guvernul a mers impotriva acestui spirit si, sub lozinca « luptam pentru eliminarea crizei si a recesiunii », a incalcat toate drepturile cetatenesti, a ignorat Constitutia si legislatia tarii, prin ordonante si legi asumate abuziv, a taiat salariile si pensiile si a eliminat majoritatea ajutoarelor sociale, ceea ce pune in pericol insasi existenta biologica a  romanilor.

Actuala situatie jalnica si disperata a romanilor, lasati singuri in fata crizei si a subdezvoltarii economice, a determinat activarea si dinamizarea miscarii sindicale si a societatii civile, care cer vehement respectarea Constitutiei, asigurarea protectiei sociale si dialog consecvent si real intre Guvern si Sindicate.

Atentionam Guvernul ca Legea Codului Muncii reprezinta insasi fibra si structura substantiala a raporturilor sociale, a relatiilor dintre oamenii muncii si angajatori,  care nu poate fi adoptata prin asumarea responsabilitatii politice asa cum ar dori Premierul, Noul Cod al Muncii, si respins de Sindicate, Noul Cod al Muncii propus de Guvern si respins de Sindicate transforma forta de munca romaneasca in sclavie si pune omul muncii la cheremul Puterii si al angajatorilor.

Se reinvie vechea burghezie,  care isi doreste slugi si sclavi, care pot fi oricand lasati pe drumuri fara drepturi, fara drepturi de garantii materiale sau politice.

Atragem inca o data atentia ca dreptul la munca este un drept natural, pe care ni-l da Dumnezeu si care nu poate fi calcat in picioare de Guvern si imbogatitii momentului, clienti de fapt ai acestui Guvern.

Guvernul doreste sa-si plateasca datoriile fata de propria clientela oferindu-i o forta de munca servila, umilita si ieftina.

Sindicatele sunt chemate,  prin menirea lor, sa apere oamenii muncii sa le protejeze drepturile si libertatile  si sa conserve drepturile si avantajele castigate deja prin lege si care nu mai pot fi retrase sau ignorate.

Artificiul invocat de Guvern si chiaburii tarii,  ca actualul Cod al Muncii contine numai drepturi pentru angajat si il defavorizeaza pe angajator este doar o inventie artificiala, care trebuie respinsa imediat.

In demersul lor justificat si benefic de a obtine un Cod al Muncii care sa combine armonios drepturile angajatorului si ale angajatului, precum si sa asigure dezvoltarea economica si sociala a tarii este respins brutal de catre Guvern care in acest mod a intrerupt de fapt dialogul cu Sindicatele si discuta de pe pozitii de forta, folosind abuzul de putere.

Sindicatele au continuat, fara succe,  sa reia acest dialog cu Guvernul dar incompetenta si reaua-credinta a Premierului si a unor ministri  au zadarnicit acest efort.

Mai mult, Sindicatele si liderii lor sunt culpabilizate tocmai in acest moment greu, de impas al negocierilor, sub diverse aspecte ale legii,  inca neprobate de juridic,  dar sigur in scopul de a ceda la interventiile Guvernului de a trece noul Cod al Muncii in redactarea avansata de acesta.

Daca liderii de sindicat vor fi dovediti vinovati de ilegalitati si fapte penale, vot trebui sa raspunda ca cetateni romani, dar respingem actualele presiuni facute asupra lor pentru a  fi de acord cu noul Cod al Muncii.

FSCR solicita Guvernului si ministerelor de linie implicate sa renunte la presiuni si culpabilizari publice ale Sindicatelor si la excesele de reforme anti-populare si anti-economice, in scopul derularii unui dialog real si eficient cu Sindicatele si Societatea Civila in general.

Petre Racanel