FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Imi face o deosebita placere sa particip la aceasta importanta manifestare, alaturi de colegii mei din Societatea Civila Romaneasca si sustin toate propunerile dumneavoastra, cu conditia sa le evaluam impreuna, sa le adaptam obiectivelor Societatii Civile Romanesti si sa fie realiste, pragmatice, generand, in mod real, un beneficiu pentru intreaga societate romaneasca, in ce priveste combaterea tarelor, consolidarea sigurantei si stabilitatii sociale.
FSCR este preocupata de amploarea traficului si consumului de droguri si substante etnobotanice in societatea romaneasca, mai ales in randul tinerilor, ceea ce a avut ca efecte degradarea morala a multor tineri, chiar inregistrarea a numeroase decese in randul consumatorilor de substante halucinogene si cresterea fenomenului infractional.
Pe fondul crizei economice, politice si de moralitate din societatea romaneasca si, mai ales, din cauza saraciei si a subdezvoltarii, recrudescenta consumului de droguri si etnobotanice este evidenta si produce tot mai multe victime, la care, deocamdata, autoritatile de stat nu au reactionat efficient si in mod adecvat.
Desele propuneri si solicitari venite din randul Societatii Civile, pentru interzicerea vanzarii de substante halucinogene, au ramas in majoritate fara raspuns. Exista si anumite masuri intreprinse izolat, pe plan local, de limitare a vanzarii si consumului de etnobotanice, insa rezultatele sunt inca insuficiente.
FSCR se pronunta pentru stoparea imediata a acestui fenomen, care afecteaza grav sanatatea si psihicul tinerilor. In acest sens, cerem Guvernului si autoritatilor competente sa urgenteze elaborarea unui act normative special, care sa interzica in mod general si la nivel national vanzarea si consumul de etnobotanice si alte substante halucinogene.
Societatea Civila a luat nota de declaratiile Premierului roman, prin care a informat populatia ca Guvernul intentioneaza elaborarea unui proiect de act normativ, in acest sens, si isi exprima speranta ca procesul de implementare a acestui decret va fi accelerat.
FSCR solicita introducerea in actul normativ respectiv a unor pedepse consistente pentru vanzarea de etnobotanice, care sa duca la descurajarea traficului si consumului de etnobotanice.
FSCR saluta si sprijina acest demers al Guvernului si se angajeaza, la randul sau, ca intre prioritatile sale de actiune imediata sa fie incluse si activitati specifice de informare si de prevenire a consumului de droguri si etnobotanice. La toate actiunile sale, FSCR isi propune sa asocieze si o interventie, cu caracter informativ si de preventie in domeniul consumului si traficului de droguri si etnobotnice.
Pe de alta parte, pe langa cadrul legislativ de interdictie promis de Guvern, familia, scoala si ONG-urile au obligatia morala, chiar legala uneori, sa actioneze pentru reducerea, pe cat posibil, a diseminarii si consumului de droguri si etnobotanice.
De asemenea, ca masuri antidrog, avem in vedere actiuni concertate, impreuna cu Alianta Internationala Antidrog si alte ONG-uri si fundatii, pentru refacerea moralei sociale si raspandirea principiilor etice si morale in randul tineretului.
In mod concentrat si cu referire directa la activitatea ce ar urma sa o desfasuram impreuna , in cadrul FSCR, doresc sa fac unele scurte comentarii.
1. Situatia consumatorilor de droguri, dar mai ales a combaterii acestui flagel, in Romania, este grava, a devenit cronica, pe fondul inactiunii si indiferentei autoritatilor de stat. Enunt doar cateva aspecte :
– Drogurile s-au ieftinit, sursele de livrare s-au multiplicat si diversificat, iar actiunile de stopare din partea statului sunt tot mai restranse si ineficiente. Accesul usor la droguri a dus la contaminarea tinerei generatii si la crearea unei dependente periculoase, aproape ireversibile.
– Masurile intreprinse de autoritati nu sunt suficiente si rezultative. Exista prea putine centre de tratament si nu se asigura pachete de servicii compacte, pentru tratarea pacientilor contaminati. Detoxifierea si consilierea pacientilor sunt masuri ineficiente si nu inlatura dependenta. Se simte nevoia unui centru integrat si dotat pentru tratarea consumatorilor de droguri.
– Recaderea in drog, din pacate, este regula dupa tratament si nu se intreprind masuri eficiente pentru a transforma aceasta regula in exceptie.
– Trebuie atrase si elaborate programe de reintegrare si de acordare a celei de a “doua sanse”.
– Saracia si degradarea morala a populatiei, pe fondul crizei cronice din Romania, sunt factorii principali favorizanti pentru consumul de droguri.
2. Societatea romaneasca este azi plina de contradictii si controverse, fiind in mod cert dominata de grupuri de interese, care au acaparat statul sau segmente ale acestuia, institutii si departamente intregi, in folos propriu. Coruptia generalizata si incapacitatea statului de a o combate este fondul permisiv de dezvoltare a acestui fenomen negativ. Sunt si alte aspecte pe care le cunoasteti, ce trebuie combatute ferm. Tocmai in aceasta consta rolul nostru, sa ne conjugam eforturile si potentialul de care dispunem, pentru a informa corect populatia si a actiona in scopul prevenirii consumului de droguri, precum si pentru a demansca atitudinea indiferenta si masurile restranse ale statului , pentru stoparea diseminarii consumului de droguri.
Totodata, am putea prezenta autoritatilor statului un plan comun si programe de masuri, pentru diminuarea si eliminarea treptata a acestui fenomen. Pentru aceasta, trebuie sa ne organizam, sa devenim credibili si convingatori, sa ne cream filiale locale,noi sau pe schema celor existente pe plan local, eventual commune cu ale Aliantei Antidrog.
Conjugarea actiunilor noastre cu cele ale statului ar trebui sa constituie cadrul comun, national, de activitate in domeniu, ceea ce ar atrage dupa sine , in mod logic, si formarea de fonduri interne si externe, care sa constituie suportul financiar si material al actiunilor noastre comune.
Modalitatea si mecanismele de gestionare si folosire a fondurilor respective trebuie fixate impreuna cu autoritatile, intr-un protocol de colaborare, al carui proiect urmeaza sa-l gandim si redactam impreuna.
3. Tinand cont ca intreaga Europa este preocupata de combaterea flagelului drogurilor, Alianta noastra europeana antidrog are interesul si competenta de a stabili colaborari cu organizatiile similare din Uniunea Europeana si tarile vecine non- europene, pentru reusita acestei actiuni.
Tuturor acestor aspecte si actiuni exprimate in scurta mea alocutiune, precum si intregii noastre activitati, trebuie sa le conferim un pronuntat caracter civic, iar cadrul nostru general de actiune sa fie fixat la nivelul intregii societati romanesti, atragand la realizarea obiectivelor noastre institutiile statului, ONG- urile, sindicatele, toate fortele sociale, in general.

Dl. Constantin Chirea
Alianta Internationala Antidrog

Leave your comment