FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Ministerul Muncii, Familiei si Protecției Sociale

Doamnei Mariana Câmpeanu, Ministru

Domnului Codrin Scutaru, Secretar de Stat

 

Stimata Doamna Ministru,

Stimate Domnule Secretar de Stat,

 

In dorinta sincera a relansarii activitatii si misiunii  Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, va înaintam propunerea Federatiei Societatea Civila Romaneasca (FSCR), ca parte majoritara si importanta a Societatii Civile, prin presedintele FSCR, Petre Racanel, pentru instituirea unei colaborari cu Ministerul dumneavoastra si agentiile pendinte, in scopul largirii consiliilor de administratie ale acestora. Intre altele, in cadrul acestei colaborari, avem in vedere si desemnarea in componenta structurilor respective a unor reprezentanti remarcabili si activisti dinamici din Societatea Civila si FSCR, care sa aduca cu ei expertiza si spiritul popular, corectitudinea si nevoile populatiei, atat de necesare in procesul de elaborare si implementare a deciziilor Ministerului Muncii.

  1. FSCR este o structura consacrata a Societatii Civile, cu o activitate recunoscuta si inregistrata juridic, cu rezultate notabile in domeniul social si al protectiei sociale, cu influente si consecinte pozitive in solutionarea problemelor majore ale populatiei si ameliorarea nivelului de trai al cetatenilor. Ca si Ministerul Muncii, FSCR a inscris intre prioritatile sale de baza protectia sociala, asistenta pentru persoanele varstnice si actiuni concrete in vederea crearii de noi locuri de munca.

 

Gandind o strategie a reprezentarii Societatii Civile in consiliile de administratie, FSCR are in vedere eliminarea neajunsurilor si experientelor inregistrate in activitatea acestor consilii, monitorizarea prin reprezentantii sai a activitatii acestora si contributii substantiale in fundamentarea si implementarea masurilor sociale, in beneficiul populatiei.

 

Mass-media romanesti au semnalizat, in mod sistematic, aceste neajunsuri si au criticat multe decizii ale consiliilor de administratie, mai ales in segmentele privind managementul, interesele de grup, fraudarea programelor si proiectelor publice de asistenta sociala, repartizarea fondurilor si resurselor pentru protectia sociala, intocmirea si evaluarea bugetelor sociale, politicile privind resursele umane, salarizarea si pensiile.

 

FSCR, pornind de la necesitatea si imperativul reformarii consiliilor de administratie, in sensul eliminarii abuzurilor, a fraudarii banului public si a incarcaturii nejustificate cu persoane numite politic si retribuite disproportionat de mult, in raport cu activitatea reala prestata, va propune ca 1-2 persoane desemnate de aceasta sa faca parte din consiliile de administratie din subordinea Ministerului si a celorlalte agentii.

 

FSCR intentioneaza sa-si trimita reprezentanti, experti pe domenii, in toate consiliile de administratie ale ministerelor si societatilor de stat. In acest sens, va continua demersul sau si la alte ministere si isi propune elaborarea unui proiect de lege speciala privind reprezentarea societatii in consiliile de administratie.

 

  1. O alta problema care framanta societatea romaneasca, indeosebi in segmentele sale mai tinere si in randul revolutionarilor de la 1989, o constituie lipsa cronica a locurilor de munca. Potrivit Constitutiei si legilor in materie, FSCR solicita Ministerului Muncii eforturi si politici mai agresive si evidente in domeniul crearii locurilor de munca. Problema vizeaza societatea in intregul ei, insa prioritatea zero o constituie in momentul de fata revolutionarii autentici, carora legea le confera drepturi aproape naturale, ca urmare a sacrificiului lor de sange in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Revolutionarii sunt de diverse varste, profesii, categorii sociale etc. Statutul revolutionarului, conferit de o noua lege stabila si clara, pe care o gandim in prezent, va trebui sa dea posibilitatea practica acelor revolutionari care doresc sa contribuie la dezvoltarea social-economica a tarii, prin ocuparea unor locuri de munca, in conformitate cu pregatirea lor, starea fizica si morala, dorinta etc.

Pentru aceasta, Guvernul este obligat si prin lege, dar si moral, sa asigure locuri de munca, cu prioritate, pentru revolutionari. De asemenea, invocam respectarea Acordului de colaborare semnat de Consiliul National al Societatii Civile, la care este parte si Organizatia Revolutionarilor, cu USL, in vara anului 2012, deci care obliga Guvernul Ponta la masuri concrete privind crearea de locuri de munca. Mai adaugam si obligatia evidenta, care revine Guvernului din Platforma Civica a revolutionarilor din Piata Universitatii, pe care USL-ul a încurajato si a susținuto, de a oferi locuri de munca revolutionarilor.

FSCR isi ofera expertiza si influenta in societate si in mediul de afaceri, contributia sa concreta, pentru identificarea unor posibilitati concrete de creare a noi locuri de munca, in special pentru revolutionari, ceea ce ar constitui si o masura eficienta de asigurare a stabilitatii sociale in Romania.

Tinand cont de cele de mai sus, de importanta temelor in discutie, precum si de complexitatea vietii social-economice actuale din Romania, FSCR va adreseaza rugamintea de a va apleca cu atentie asupra acestor propuneri, care au menirea de a sprijini activitatea Ministerului Muncii si a Guvernului si de a depune diligentele necesare pentru organizarea unei intalniri, in perioada imediat urmatoare, in format cate 2-3 persoane de fiecare parte, pentru a examina detaliile propunerilor respective si mecanismele de realizare.

In acest scop, cunoscand volumul mare al muncii dumneavoastră, va adresam rugamintea de a desemna un Secretar de Stat, pentru convorbiri si dialog cu grupul nostru social.

In asteptarea confirmarii dumneavoastră, va asiguram, stimata doamna ministru, de buna noastra credinta, sinceritate si loialitate, precum si de speranta in mai bine pentru populatie, asa cum ați afirmat si dumneavoastră in mai multe ocazii.

 

Cu deosebita consideratie,

 

Dipl. Ec. Petre Racanel

Presedinte

Federatia Societatea Civila Romaneasca

Etichete: , , , ,

Leave your comment