FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Troita-Club-Colectiv-In-Memoriam-Biserica-Sf-Niculae-BrosteniTroita-Colectiv-In-Memoriam-Biserica-Sf-Niculae-Brosteni

Românul devine din ce în ce mai refractar la tot ce a reprezentatat tradiţie, ne doare în cot de eroii noştri, de faptele lor, care de secole au făcut cum au făcut ca această ţară să fie, ne pasă prea puţin că imnul naţional, e doar îngânat, scoatem din cărţile de istorie emblemele acestei naţii şi introducem capitole caraghioase şi staruri mondene de tinichea, iar mai recent ne luăm şi de biserică, mai exact de instituţie, de oamenii ei.

De secole ortodoxia a reprezentat primul şi ultimul refugiu de speranţă pentru sufletul românului, el privea cerul şi spunea “păzeşte Doamne”, sau “dă Doamne”.

Nu trebuia să fie foarte religios, nici măcar nu ştia vreo rugăciune, iar cei care ştiau vreuna, nici aceia n-aveau o noţiune clară, nu erau ei lămuriţi ce şi cum face Domnul, unde este el, dar…ei mergeau la biserică, pentru că acolo găseau ei o clipă de linişte, de rugăciune pentru suflet şi sănătate, aveau credinţă că ies de acolo mai curaţi, mai eliberaţi de poveri şi mai buni, asta citea şi popa, el îndemna la iubire şi frăţie, la pace şi la mântuire. Era ceva rău în asta, e ceva rău azi în asta?

Punem aceste întrebări şi poate vom afla de ce cei ieşiţi în stradă zilele trecute contestau biserica şi oamenii ei, dar e adevărat că acum o fac din ce în ce mai puţin.

A fost cu siguranţă o manifestare spontană a unor tineri prea doborâţi sufleteşte de drama fără sfârşit de la Colectiv, sau aşa cum unii au afirmat, ar putea fi ceva bine direcţionat, bine gândit şi manipularea este cuvântul care a apărut şi în această situaţie.

Manipulaţi suntem permanent, bombardamentul mediatic ne suprimă la mulţi gândirea logică şi personală şi atunci luăm de-a gata, luăm ce ni se serveşte. E suficient să apară un “analist tv”, să spună el că n-avem spitale dar că dăm milioane pentru cult şi mai ales pentru Catedrala Neamului. Din acel moment se formează un curent, următorul pas e să fie scrise nişte lozinci şi să înceapă scandările în Piaţă. Nu-s foarte convingătoare, cel din stânga se uită în dreapta şi în jur să vadă cum strigă ceilalţi, sunt puţin descumpăniţi, mulţi dintre ei ştiu că atunci când trec pe lângă o biserica se închină, poartă cruciuliţă, când s-au născut au fost botezaţi şi miruiţi la biserica, la nuntă au mers sau or să meargă tot acolo, iar la capătul drumului tot pe acolo or să treacă.

Pentru mulţi, – vai, la cât a crescut numărul lor! –  ultimul drum a fost la un concert rock,  rock metal, sau death metal la Colectiv, ei au ars mistuitor şi s-au intoxicat ireversibil, pe ei îi plâng prietenii, rudele, o ţară întreagă şi sub acest impuls emoţional cei din Piaţă au căutat şi continue să caute explicaţii şi mai ales vinovaţii.

Au fost incriminaţi pe drept proprietarii, furnizorii de efecte speciale, politicienii veroşi şi din asta a căzut şi un guvern, a venit mai nou şi rândul pompierilor şi a medicilor cărora li se pune la îndoială priceperea şi dăruirea. N-a scăpat nimeni de furia străzi şi pe acest fond credem noi că se înscrie şi contestarea feţelor religioase.

Se lansează teorii conspiraţioniste, or exista ele la nivel planetar, se luptă bisericile între ele de mii de ani, schisme şi reforme au schimbat ordinea iniţială de mai multe ori, dar să credem că în spatele contestaţiilor la adresa clerului ar sta cineva sau ceva, asta e cam mult!

Repetăm, starea emoţională e de vină, oamenii au spus ce au gândit la un anumit moment, la un anumit impuls şi Dumnezeu va înţelege şi va ierta! Dar trebuiesc totuşi lămurite şi câteva lucruri pe care toţi le cunoaştem, le ştiu şi preoţii în frunte cu Patriarhul Daniel şi poate că această dramă va fi ocazia să se deschidă şi o altă cale, spre o altă abordare a subiectului.

În şcoli sunt dezbateri cu “da” sau “nu” pentru ora de religie, deja în acest punct apar probleme, Biserica de la noi nu gândea vreodată că s-ar mai putea pune această chestiune după anii roşii ai comunismului distrugător de toate cele creştineşti şi nu numai.

Tot mai dese sunt situaţiile când practicile unor preoţi sunt comparate cu activitatea unor srl-uri care nu plătesc impozite, deplasările în maşini de lux sunt deja de notorietate şi acest moft e departe de smerenia şi umilinţă trimişilor lui Dumnezeu pe pământ. Patriarhul se plimbă prin oraş însoţit de antemergatori şi nici asta nu dă bine, în aceste zile lumea e sensibilă la orice. Situaţia din spitale e dezastruoasă şi pe acest fond se strigă mai mult sau mai puţin justificat “vrem spitale, nu catedrale”. Da, cultele sunt şi ele finanţate de la buget şi asta dă apă la moară, dar pentru spitale trebuiesc căutaţi vinovaţii chiar în sânul breslei, puţini ştiu să managerieze bine un spital, să ceară ce şi cât trebuie, să nu fure, să fie competenţi în gestionarea fondurilor şi atunci vor veni şi realizările.

Ne întrebăm ce servicii şi de ce folos au fost în aceste zile dramatice, faimoasele clinici particulare, ultradotate şi promovate la greu în media, câţi arşi şi intoxicaţi au preluat ele, se vorbeşte de solidaritate pe toate căile, dar cei cu bani nu se complică ei cu cazuri dramatice care nu le aduc beneficii, profit, la catastrofe lasă totul pe seama statului! E dezgustător!

Biserica putea şi ea să se implice mai mult, slujbele şi rugăciunile sunt până la urmă “în fişa postului”, dar în alte părţi, în astfel de cazuri sau şi mai grave cum ar fi de exemplu cutremure sau inundaţii, ajutorul e efectiv şi substanţial, se asigura adăpost, asistenţă medicală şi chiar sume de bani pentru cei năpăstuiţi.

Unul din marii duhovnici ai acestui neam, Părintele Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, dacă ar mai fi trăit, suntem siguri că s-ar fi implicat, ce a făcut el în Neamţ pentru nevoiaşi, puţini au făcut în ţară asta, dar în schimb au apărut tot felul de impostori care s-au lăudat că în numele Domnului sunt gata să ajute, unul dintre ei fiind fariseul Becali George. Da, tocmai el care înjură şi jigneşte pe toată lumea, îl punea pe Domnul înainte şi în numele Domnului dădea acum milioane de euro pentru victime. Bineînţeles că au fost doar vorbe, oricum nimeni nu l-a crezut şi sigur că nimeni n-ar fi acceptat ajutorul lui din moment ce i-a făcut satanişti şi drogaţi pe cei din club, inclusiv pe membrii trupei din rândul cărora sunt patru morţi, iar din staff alţi câţiva, este inimaginabil cât rău pot face astfel de oameni în astfel de momente, cum pot ei batjocori inclusiv pe cei morţi!

Mulţimea contestatară ar trebui să-i judece pe astfel de oameni şi nu neapărat pe preoţi, să-i judece  pe cei care stau cu fundul pe averi incomensurabile, ilicite majoritatea, posesorii lor nu ne amintim să fi sărit cu sume mari pentru victimele incendiului, de exemplu, câte avioane a pus Ţiriac la dispoziţie pentru salvarea de vieţi? În schimb n-o să le ştim numărul când va aduce în ţară vânătorii de cerbi şi urşi!

Preoţii au şi ei păcatele lor, fac greşeli, cum greşeală a fost refuzul din primele zile de a merge la Club Colectiv să facă slujbe pentru cei dispăruţi, sau intervenţia târzie a Patriarhului Daniel. Mai repede a reacţionat Biserica Catolică prin al sau monsenior Robu, acesta cerând iertare că nu pot face mai mult decât o rugăciune şi dând în mare măsură dreptate celor care protestau pe străzi, proteste inclusiv la adresa Bisericii.

În niciun caz Biserica nu e vinovată de toate relele de pe pământ, ea îşi păstrează locul sfânt în inima românului, dar factorul emoţional a făcut că să se abată şi asupra ei furia mulţimii. E nedrept. Aşa cum spuneam şi la început, de secole românii se închină în faţa altarului, se roagă pentru sănătate şi pace iar biserica şi oamenii ei fac ce pot pentru ei.

Rolul ei este de ordin spiritual, contează enorm pentru sufletul fiecăruia dintre noi, dar de câte ori are ocazia să facă şi ceva practic o face cu bună credinţă, poate nu cum şi-ar dori majoritatea, dar o face.

O dovadă de reacţie imediată a slujitorilor bisericii, a fost faptul că doar la câteva zile de la tragicul eveniment, la Biserica Sfântul Nicolae Broşteni, aflată la câţiva paşi de Clubul Colectiv s-a ridicat o Troiţă de o frumuseţe care-ţi ia glasul. Ea a fost sfinţită pe 8 noiembrie, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Este o Troiţă în memoria victimelor de la Colectiv.

 

Direcția decomunicare

FSCR

Leave your comment