FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

 

 

CAPITOLUL I – SUBFINANŢAREA INSTITUŢIILOR PARE ORGANIZATĂ:

 

–         cifra de la buget este restrânsă

–         o serie de servicii medicale cu plată sunt interzise Instituţiilor Medicale de Stat şi permise exclusiv celor private: (ex: Certificatul de Sănătate pentru Adopţi, eliberat contra cost poate fi emis de o serie de instituţii sau cabinete private nu şi de către I.O.M.C. – „A. Rusescu” care are şi specialităţile necesare emiterii unui asemenea Certificat Medical şi menirea sa de a ocroti sub toate formele copilul fără familie, până de curând aceste certificate erau eliberate inclusiv de I.O.M.C. – „A. Rusescu”);

–         cel mai elocvent exemplu au fost când sau făcut analize de laborator plătite de Guvern întregii populaţii, analize care culmea, nu erau permise să fie efectuate în laboratoarele Instituţiilor Medicale ale Guvernului, ci doar în cele private, din care unele erau realmente „improvizate” în apartamente la etaj în blocuri de locuinţe

–         unele achiziţii făcute de Ministerul Sănătăţii ar trebui reevaluate; este vorba despre vaccinuri care ar trebui achiziţionate la aceeaşi calitate la preţul cel mai mic;

–         sunt comentarii, neverificate şi neoficiale că în ultima perioadă din circa miliarde RON cheltuite de CNAS şi Ministerul Sănătăţii pe „Programe”, aproximativ 3 miliarde nu ar fi deplin nejustificate; aş vrea să semnalez că în momentul de faţă la Sp. Jud. Arad şi în zona respectivă nu există vaccin antirabic pentru a fi tratat un caz suspect de această boală după cum chiar astăzi a anunţat Radio România Actualităţii în emisiunea de la ora 12.00;

–         un exemplu de cheltuieli nejustificate de către aceste instituţii, este oferit de faptul că medicii de familie continuă să fie plătiţi după numărul de pacienţi înscrişi pe listă şi nu după serviciile medicale efectiv prestate. Unii medici de familie au înscrişi peste 7 – 8000 pacienţi şi chiar 10.000, cifre care este imposibil de a fi asigurate cu servicii medicale de către un singur medic pe o perioadă de o lună. La aceasta se mai adaugă şi faptul că medicii de familie se comportă efectiv ca nişte SRL-uri comerciale care refuză orice control calificat metodologic pe linie medicală ce ar trebui impus de Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Singurele controale ale CNAS sunt pe linie contabilă financiară şi nu privesc pe fond calitatea actului medical. Nici educaţia medicală continuă, care este obligatorie nu mai este corect organizată la această categorie de medici.

–         Achiziţiile Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte serurile şi vaccinurile, reactivi pentru diagnostic, gama globulină cu administrare intravenoasă, etc. se fac cu preţuri foarte mari în condiţiile în care toate acestea au fost asigurate decenii la rând, de Institutul Prof. Dr. I Cantacuzino din Bucureşti, al doilea ca reputaţie şi importanţă din Europa, după Institutul Pasteur din Paris. În ultimii ani, s-a dus o politică de limitare până la anihilare completă şi în curând probabil lichidare a acestui Institut. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care în structurile de conducere a Ministerului Sănătăţii şi probabil şi CNAS au fost prezente persoane strâns legate prin contracte de achiziţii ale produselor livrate de Institutul Prof. Dr. I Cantacuzino din Bucureşti, de pe piaţa externă.

–         Un exemplu recent actual este legal de diagnosticul T.B.C., infecţie care ne plasează pe primul loc în Europa prin morbiditate, prin T.B.C. mai ales la copii după cum arată cifrele de cazuri noi la 100.000 populaţie:

 

2010                 TOTAL      0 – 14 ani

  74,9                   27,2

2005                    114,5          32,3

1990                      64,5          10,3

 

În prezent nu dispunem în Spitalele de Copiii şi Reţeaua de Medicină Ambulatorie inclusiv medicii de familie de produsul PPD necesar pentru diagnosticul tuberculozei în masă. De asemenea, pentru vaccinarea BCG nu mai avem produsul intern fabricat de Institutul Prof. Dr. I Cantacuzino din Bucureşti care ne livra şi PPD. În prezent, importăm din Bulgaria BCG care până în prezent a dat serioase reacţii adverse. Aceeaşi situaţie se întâmplă cu gama globulină intravenoasă care de mai mulţi ani nu mai este produsă în ţară de către Institutul Prof. Dr. I Cantacuzino din Bucureşti, iar cea din import absolut necesară este foarte scumpă.

 

Capitolul II – „Pachetul de bază” din noua lege a sănătăţii aflată în dezbatere publică, pe care preşedintele suspendat domnul Traian Băsescu a afirmat de mai multe ori, că regretă că nu a reuşit mai din timp să o implementeze în formă actuală, care prevede co-plată, eventual realizată prin asigurare privată şi din partea copiilor respectiv segmentul de vârstă 0 – 18 ani şi de către pensionari. Dintre pensionari cca peste 3 milioane au pensie sub 1.000 RON, şi nu mai au capacitatea de a-şi plăti asigurare suplimentară privată de sănătate, mai ales că ei au plătit cca între 30 şi 50 de ani aceste asigurări şi chiar plătesc asigurare de sănătate din pensie, pentru servicii complecte medicale. Pentru aceste două categorii forma actuală a pachetului de bază s-ar putea dovedi catastrofal, mergând până la un real genocid. Soluţia este, nu abandonare a ideii a pachetului de bază, doar că acesta, revizuit, va trebui să vizeze deocamdată, doar populaţia activă între 18 – 55 de ani, pentru ca în următorii 20 – 30 de ani, să avem pe cei care au avut timp să plătească o pensie privată, deoarece aceştia ştiind din timp că Asigurarea de Sănătate „Normală” sau „Standard” la locul de muncă, nu le asigură decât pachetul de bază. În felul acesta recomand introducerea în etape a „pachetului de bază” în Asigurările de Sănătate a populaţiei. În plus, se mai ştie că în structurile de conducere a Ministerului Sănătăţii tocmai la direcţiile şi serviciile care se ocupă de elaborarea „pachetului de bază „ din noua lege a sănătăţii se află persoane cu puternice interese directe sau indirecte în medicina privată, în achiziţiile de seruri, vaccinuri şi apărătură medicală şi mai ales în asigurările private de sănătate. Aceste persoane trebuiesc îndepărtate din Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS.

 

Capitolul III – O problemă gravă a sănătăţii copilului este reprezentată de malformaţiile cardiace, care nu pot fi rezolvate în ţară decât în foarte mică măsură la Clinicele de Chirurgie Cardiovasculară de la Cluj şi Tg. Mureş; este imperios necesar să se susţină finalizarea şi punerea în activitate a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică de la Spitalul M.S. Curie din Bucureşti.

 

FSCR

Prof. Univ. Dr. Ioan Gherghina

Leave your comment