FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Așa cum se cunoaște, problema modificării Legii electorale constituie componenta dominantă a controverselor între cele două mari partide – PSD și PNL, care domină viața politică din România, în ultimii 26 de ani.
Atunci când interesele acestor două partide erau comune, iar ele se aflau în alianța USL au adoptat actuala lege electorală privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, la insistența PNL, fiecare dintre aceste partide câștigând un număr record de primării ( PSD cca.1500 iar PNL peste 700).
După ce PNL a încorporat PDL-ul lui Băsescu, din motive strategice nejustificate, în urma unor analize mai serioase, conducerea PNL a realizat că desfășurarea alegerilor locale după actuala lege ar însemna, de fapt, pierderea unui număr însemnat din primăriile pe care le deține. La acesta, mai adăugăm și scăderea în sondaje a PNL-ului, din cauza credibilității scăzute în ultima perioadă, ca urmare a primirii în PNL a unor personalități discreditate din rândul PDL.
Am mai putea menționa, tot aici, și acțiunile politice ale PNL doar în favoarea actualei conduceri a României, care este departe de interesul național și răspunde comenzilor politice din exterior, chiar și atunci când este vorba de unele decizii care hotărăsc destinul țării și al poporului român.
În concepția PNL, aplicarea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, ar însemna câștigarea unui număr mai mare de primării, pe lângă cele existente, întrucât actualii primari, care au experiență și mijloace materiale s-ar implica mai eficient în alegeri, mizând pe reconfirmarea lor în funcții.
Tocmai din aceste motive și dorind să păstreze primăriile deținute, PSD-ul nu este de acord cu propunerea PNL-ului, deși recunoaște că alegerea primarilor în două tururi ar fi mai democratică, realistă și corectă, răspunzând în acest mod și revendicărilor ”Străzii”, între care regăsim și solicitarea unui Parlament de cca. 300 de membri, precum și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Contextul în care se solicită, de către PNL, modificarea legii electorale este unul complicat, apărut în urma incidentului tragic de la clubul ”Colectiv” și marcat de ample mișcări sociale.
Această situație a speriat partidele politice și pe cei din spatele acestora, inclusiv forțele oculte din exterior, ceea ce le-a determinat să adopte o perioadă de pauză politică în actul de guvernare.
Apariția Guvernului ”tehnocrat” se dorește a fi o soluție de criză politică, dar cum era de așteptat, acest demers a eșuat, iar membrii Cabinetului, rând pe rând, s-au discreditat și au demonstrat o incapacitate de a funcționa și de a lua decizii corecte mai nocivă decât în cazul guvernelor politice.
Acesta este și motivul pentru care premierul Cioloș a luat o hotărâre dubioasă, a la ”Pirus”, prin care respinge implicarea Guvernului în adoptarea unei hotărâri de modificare a legii electorale, sub motivul că guvernul nu are caracter politic, transferând astfel problema modificării legii electorale în responsabilitatea partidelor politice și a Parlamentului.
S-au mai adus și alte motive, care ar împiedica modificarea legii, cum ar fi recomandările Comisiei de la Veneția, prevederile Constituției și legilor românești și alte restricții ce trebuie respectate în termenul de 1an până la alegeri.
Trebuie, însă, menționat că atunci când interesele politice ale partidelor sau ale unor personalități au cerut-o, guvernul a adoptat tot felul de hotărâri neconstituționale, pentru a satisface diverse interese și cerințe de moment.
Atunci când ”Strada” cere imperativ și expres modificarea unor legi și luarea unor măsuri de îndreptare a situației interne, inclusiv în planul alegerilor, guvernul și acoliții săi invocă tot felul de motive neserioase și cu iz infracțional.
Ne uimește poziția Președintelui în exercițiu care, așa cum ne-a obișnuit, nu are păreri și face descrieri laconice a unor evenimente prezumtive, fără a oferi soluții concrete, la probleme concrete.
În ceea ce privește Parlamentul, nu putem să nu remarcăm preocuparea sa obsesivă de a mări pensiile și indemnizațiile aleșilor, în ciuda sărăciei, suferințelor și pensiilor execrabile ale pensionarilor.
Constatăm, astăzi, că de 26 de ani sunt aleși aceiași ”nemuritori” politicieni în funcții înalte, cu ignorarea necesității promovării tineretului și a celorlalți cetățeni merituoși în politică și în conducerea țării.
Aceiași realeși perpetuu sunt, de fapt, în majoritatea lor, infractori, corupți, hoți și trădători, dar cu experiență și mijloace suficiente, acumulate ilegal, reușesc să influențeze alegătorii și alegerile, prin metodele infracționale cunoscute.
Dorim să nu se mai repete asemenea practici electorale, cei vinovați să fie trași la răspundere și conform Codului de etică adoptat de partide să fie eliminați de pe listele electorale candidații corupți, lipsiți de integritate și trădători.
Societatea Civilă cere de mulți ani, cu insistență, adoptarea unei legi electorale adecvată realităților și cerințelor românești, în cadru legal, care să asigure alegerea celor care merită și respectă principiile integrității și moralei.
Mass-media ne informează că, luni, 08.02.2016, Parlamentul se întrunește pentru a discuta problema modificării legii electorale, în sensul cerut de PNL. Da, este de competența sa, însă așteptăm soluții realiste și în interesul electoratului.
Credem că modificarea solicitată de PNL nu va avea succes din cauza opoziției ferme a PSD și ALDE. Este posibil, ca UNPR și UDMR să se situeze pe aceeași poziție ca PSD, ținând cont și de recentul Protocol semnat între UNPR și PSD, de participare comună la alegeri.
FSCR reafirmă convingerile sale, că actuala situație paradoxală creată în jurul problemei alegerilor locale se datorează întregii clase politice, care nu dorește să înțeleagă că interesele populației sunt mai presus decât interesele de partid, de grup sau personale.
FSCR cere clasei politice, în întregul său, Președintelui țării, Premierului, Autorității Electorale și Parlamentului, DNA și Justiției să se aplece mai serios asupra cerinței maselor, de a se alege primarii în două tururi de scrutin, ceea ce ar permite eliminarea candidaților infractori, limitarea numărului parlamentarilor la cca.300 de membri și asigurarea unei liniști naționale, în perspectiva alegerilor.
FSCR subliniază și asigură că nu se situează pe nicio poziție politică, a PSD sau PNL, ci doar respectă și se supune revendicării ”Străzii”.
Ne exprimăm speranța că, în acest moment complicat, care poate hotărî viitorul țării și al poporului român, Parlamentul și Guvernul vor da dovadă de înțelepciune și înțelegere și se vor supune comandamentului social actual, nu numai în ce privește alegerile, dar și referitor la toate celelalte revendicări ale ”Străzii”.
Deci, stimați politicieni găsiți soluția posibilă, de a alege primarii și președinții de consilii județene în două tururi de scrutin, chiar dacă ar fi să neglijați anumite prevederi legale sau recomandări externe, ținând cont că poporul este suveran și el dictează ce vrea și cum vrea.
Așa cum spuneau romanii ”poate să cadă Universul, dar să se facă dreptate”.
Voi de ce nu ați face-o?!

Leave your comment