FSCR - Impreuna vom salva Romania!

Catre: Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu
Primul-ministru al Romaniei, Dacian Ciolos
Membrii Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor

Profund revoltați de neputința (a se citi incompetența) actualei conduceri a TVR care s-a prezentat in fata Comisiilor parlamentare de resort fără nicio solutie la problemele care treneaza la televiziunea publica, si nu de ieri, de azi, solicitam demiterea doamnei Irina Radu si a tuturor celorlalti directori din TVR pentru incompetenta, pentru ca astazi au dovedit unei tari intregi ca nu fac altceva decat sa gestioneze lamentabil o situatie extrem de grava, chiar dezastruoasa din punct de vedere financiar, dar impotriva careia nu au dovedit ca au luat masuri.
Cerem premierului Dacian Ciolos sa ramana ferm pe pozitie si sa ceara solutii clare, politice si de management, care sa salveze televiziunea publica. Am fost la fel de dezamagiti ca si domnia sa vazand ca echipa manageriala a venit in parlament sa isi planga de mila, in loc sa prezinte un plan concret de iesire din criza.
Aveti dreptate, domnule prim-ministru cand spuneti ca trebuie luate măsuri “pentru a închide robinetul risipei la TVR”! Noi, Societatea Civila Romaneasca am semnalat in nenumarate randuri si guvernului si parlamentului nereguli in activitatea celor care conduc sau au condus televiziunea. Suntem indignati de faptul ca pana acum niciun responsabil de dezastrul de la TVR nu a fost deferit justitiei, singura in masura sa stabileasca adevarul si sa ii pedepseasca pe cei care au devalizat ani la rand televiziunea. Chiar atat de neputicios este statul roman incat nu poate sa ii identifice pe cei responsabili? Refuzam sa credem acest lucru, in schimb ne este evident ca exista o complicitate criminala cu anumite cercuri politice si infractionale, din cauza careia garnitura de directori din televiziune se conserva aproape neschimbata de mai bine de trei ani, cu aceiasi oameni ”la butoane”, in vreme ce dezastrul financiar se amplifica.
Nu ne mai putem permite luxul de a miza pentru a nu stiu cata oara pe aceleasi figure triste care pretind ca fac tot ce le sta in putinta sa rezolve problemele televiziunii. Un guvern responsabil nu va lasa televiziunea publica pe mainile acestor amatori care nu stiu altceva decat sa ceara majorarea taxei tv si stergerea datoriilor, desi recunosc cu nonsalanta ca nici asa televiziunea nu ar fi viabila. Absolut revoltator sa auzi asemenea afirmatii din gura celor care tocmai de aceea sunt pusi acolo, sa o faca viabila!
Am urmarit cu atentie dezbaterea de azi din comisiile de cultura reunite din parlament, care in opinia noastra ar fi trebuit transmise de TVR1, si nu de TVR2. Bine macar ca au fost transmise, ca sa ne minunam si noi de absurdul situatiei manageriale de la TVR.
Este nevoie de o noua administratie la TVR, responsabila si dedicata scopului de a scoate din colaps televiziunea, incepand cu stoparea pierderilor si reducerea cheltuielilor. Este inadmisibil sa aflam ca numarul de salariati a crescut, desi au fost nu mai putin de doua planuri de esalonare a datoriilor care au esuat, in vreme ce pierderile s-au amplificat continuu. Este foarte clar pentru noi toti ca in TVR este o grava problema de management a banului public!
De fiecare data restructurarea incepe cu salariatii. Credem ca este timpul ca de aceasta data sa restructurati intai de toate conducerea TVR, care si-a dovedit si pe durata acestui mandat interimar incompetenta.
Este revoltator faptul ca societatea se afla in conflict juridic cu 2500 de salariati. Dar si mai revoltator este faptul ca directorul economic al TVR cere masuri imediate pentru blocarea executarilor silite obtinute prin decizii judecatoresti definitive si irevocabile! Este un atac ordinar la democratie si la statul de drept.
Conducerea TVR recunoaste prin vocea doamnei Irina Radu: „Conducerile din 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă, au semnat un contract colectiv de muncă fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor SRTV şi iată-ne acum după opt ani plătind greşeli venite din trecut.” Credem ca absolut toti cei responsabili de acest dezastru ar trebui sa plateasca cu averea personala daunele provocate in acest fel institutiei platite din banii nostri.
Cerem membrilor comisiilor de cultura sa puna lucrurile in ordine in televiziunea publica! Sa nu mai gireze incompetenta si servilismul politic, sa nu mai prelungeasca agonia televiziunii publice de care orice democratie are atat de multa nevoie! Sa stopeze jefuirea avutiei publice si sa isi asume raspunderea numirii unei administratii responsabile, competente, cu mandat clar de redresare a situatiei si de restructurare pe criterii de eficienta si profesionalism!
Este inadmisibil ca pentru orice problema dificila de functionare sa propunem insolventa. Este cea mai comoda iesire pe care o au proastele (coruptele) administratii, iar pretul incompetentei lor si lipsei lor de interes ajung sa o plateasca salariatii. Nu vom permite ca si de aceasta data sa plateasca tot nevinovatii, e momentul ca acest lucru sa se schimbe. Domnule prim-ministru, aveti o sansa istorica sa dati semnalul intrarii in legalitate, iar legea spune ca vinovatii trebuie sa plateasca!

FEDERATIA SOCIETATEA CIVILA ROMANEASCA

Leave your comment