FSCR - Impreuna vom salva Romania!

 

Popescu
PERIOADA INTERBELICĂ A FOST PROLIFICĂ PENTRU BOXUL ROMÂNESC PROFESIONIST, AM AVUT ATUNCI DOI MARI CAMPIONI, TOMA AUREL ŞI LUCIAN POPESCU. AZI VOM ÎNCERCA SĂ AFLĂM CE A ÎNSEMNAT CARIERĂ FABULOASĂ A CELUI CARE A FOST LUCIAN POPESCU, TRIPLU CAMPION EUROPEAN LA PROFESIONISM, CENTURILE FIIND CUCERITE ŞI DEŢINUTE LA TREI CATEGORII DIFERITE, MUSCĂ, COCOŞ ŞI PÂNĂ, FAPT NEMAINTALNIT PÂNĂ ATUNCI ÎN BOXUL MONDIAL!

Originar al Oborului bucureştean, Lucian Popescu s-a născut pe 12 ianuarie 1912.
Boxul a început să-l practice sub îndrumarea tatălui său care curând îi va deveni şi antrenor. Nu trebuia să fii neapărat sărac ca să te apuci de box, familia sa chiar o ducea bine, tatăl făcea comerţ în Obor şi problema banilor n-a fost o problemă, Lucian iubea boxul şi cu trupul său firav dar bine lucrat, s-a impus de la 14 ani când devenea campion al României la amatori. Pe atunci nu trebuia să fii major ca să devii campion la seniori, de fapt nici nu existau categorii şi campionate de juniori.
Peste un an, la doar 15 ani, trece la profesionism şi va disputa un prim meci pe data de 12 decembrie 1927 în compania unuia dintre boxerii valoroşi ai categoriei muscă Nelu Oprescu cu care avea să se întâlnească de mai multe ori în carieră lui de profesionist. Primul meci a fost şi prima victorie, după 6 reprize a câştigat la puncte, însă Oprescu solicită rapid revanşa, el nu concepea ca un copil de nici 16 ani împliniţi, să-l bată. Meciul revanşă va avea loc peste mai puţin de 5 luni şi Lucian va castiga prin KO în repriză a doua. Deja începea să se vorbească de el. În acel an, 1928, bate tot şi după 6 meciuri devine campion naţional al profesioniştilor. Avea doar 16 ani şi datora foarte mult antrenorului Dumitru Teică, om descurcăreţ şi… plimbăreţ! Fusese în Statele Unite şi descoperise acolo multe din tainele boxului american, boxul adevărat.
Într-o sala micuţă din stradă Batiştei, maestrul Teică îl învaţă pe Lucian scrima pugilatului, arta eschivelor şi frumuseţea boxului elegant, în permanentă mişcare, lucruri pe care Lucian le făcea cu o uşurinţă uluitoare, se deplasa ca un fulg în ring, pistona agasant cu stânga şi lovea năpraznic cu dreapta. Primul său KO a dost chiar de la al doilea său meci, când în prima repriză l-a doborât pe Dumitru Popa, alt nume important.
Impresarii străini erau din ce în ce mai interesaţi de prestaţiile lui Chocolate Boy, aşa cum era numit Lucian şi un prim meci internaţional va fi aranjat la Bucureşti în compania suedezului Hermansson, meci câştigat de român la puncte, după 6 reprize. Avea doar 17 ani şi după o lună şi jumătate va fi invitat la Paris pentru primul său meci în afară graniţelor ţării. Aici, la Central Sporting Club, Lucian Popescu va avea parte de un adversar deosebit de puternic, francezul Rene Gabes şi organizatorii mizau clar pe o victorie a compatriotului lor , victorie ce l-ar fi apropiat pe acesta de postura de chellenger la titlul european. Meciul s-a desfăşurat pe durata a 10 reprize şi a fost dominat de român, dar arbitrii au “mers” cu gazdele şi au dat meci nul. A fost momentul când Popescu a intrat definitiv în atenţia lumii mari a boxului şi nu mai era mult până la cucerirea Europei!
Parcă prea preocupat de centura europeană, Lucian nu tratează cu maximă atenţie meciurile din ţară cu compatrioţii săi şi Gheorghe Stamate este unul dintre ei care-i pune probleme în trei meciuri teribile. Două egaluri şi o victorie pentru Stamate, acesta era un bilanţ care ar fi trebuit să-l pună pe gânduri pe Popescu. El vizează însă sus şi boxează la Sidoli Circus din Bucureşti cu un alt francez valoros, Rene Challenge pe care-l învinge la puncte după 10 reprize. Drumul spre titlul european era deschis!
Promotorii vremii pun în joc centura la categoria muscă într-un meci istoric, acesta se va dispută la Bucureşti pe 7 iunie 1930, între Lucian Popescu şi campionul european en-titre, francezul Kid Oliva. Înainte de această mare finală, în cele 17 meciuri disputate la profesionism, Lucian câştigase 13, remizase 3 şi pierduse unul, la…romanul Stamate!
Meciul se va disputa pe arena Romcomit, stadionul de fotbal al formaţiei Juventus Bucureşti şi acolo amatorii nobilei arte vor asista la un adevărat spectacol pugilistic.
Lucian era încă elev la liceu şi se prezenta la ring în uniformă cu matricolă, dar acest elev, dacă învingea, ar fi câştigat 300 de mii de lei, o suma colosală pentru acei ani. Numai pentru o bursă aşa de mare a acceptat şi francezul Oliva să boxeze la Bucureşti. De câteva luni, antrenor pentru Lucian era italianul Umberto Lancia şi asta se va vedea în evoluţiile lui ulterioare, Lucian la cei 18 ani ai lui, devenise foarte ordonat, matur, dar de neoprit şi exploziv în momentele cheie ale meciului, atunci împrăştia furtună în ring!
O astfel de furtună se abătu şi asupra favoritului Kid Oliva, meciul a fost dominat de la cap la coadă de român, Kid fiind trimis la podea de 8 ori, iar în repriza a 10 meciul se va termină cu victoria prin KO a lui Lucian Popescu care va cuceri prima centură europeană pentru boxul profesionist românesc! A fost o mare victorie pentru tot sportul românesc.
În mai puţin de un an, Popescu îşi va pune centură în joc de 5 ori. Va acorda revanşa francezului Rene Challenge, meci pe care-l va căsăpi din nou, va boxa apoi cu germanul Angelmann, italianul Cavagnolli şi un alt francez Francois Biron pe care deasemenea îi va învinge şi va tranşă definitiv rivalitatea să cu compatriotul Stamate, îl va scoate din lupta în prima repriză a unui meci programat pentru 12 runde.
O problemă neaşteptată apărea când era vorba de menţinerea greutăţii şi atunci era obligat să treacă la o categorie superioară, fapt care l-a făcut să-şi pună centura în joc, boxând de multe ori şi la cocoş! Aici întâlnea adversari mai grei şi de acest lucru a profitat şi s-a bucurat englezul Jackie Brown care va boxa la el acasă, la Manchester, într-un meci de 15 reprize şi romnul va ceda greu, la puncte, la o categorie la care abia venise, dar cu care se va obişnui rapid şi-i va lua la rând pe “cocoşii”continentului. Vor “cădea” succesiv un german, un belgian şi un francez, dar şi …Stamate, care se va ţine scai şi va mai pierde încă odată în faţă lui Lucian. Toate aceste victorii îl vor desemna ca noul challenger al cocoşilor. Deţinătorul centurii europene, spaniolul Carlos Flix va veni foarte încrezător la Bucureşti. La fel ca Oliva în urmă cu un an…La fel s-au desfăşurat şi ostilităţile! În vederea meciului cu spaniolul, Lucian face sparring cu tânărul Aurel Toma, viitor mare campion şi el. Meciul se va disputa la Arenele Române pe 19 septembrie 1931 şi va fi o confruntare de un dramatism cum rar se văzuse pe ringurile bucureştene.
Încă foarte tânărul Popescu, la cei 19 ani ai săi a făcut o demonstartie de inteligenţă , forţă şi tehnică. A controlat partida în totalitate, i-a spart arcadă spaniolului în repriză a 8-a, l-a pus la podea în a 12-a şi a casigat în final la puncte după 15 reprize. Lucian devenea campion European şi la cocoş. Era un lucru rar atunci, doar marele Georges Carpentier reuşise să ia încă o dată titlul după ce schimbase categoria. La fel de mare însă devenise în ochii tuturor şi Lucian Popescu, Chocolate Boy, de care toată planeta vorbea.
Nu-l grăbea nimeni şi nimeni nu-l obligă să-şi pună centură în joc aşa repede, dar tinereţea, dorinţa şi foamea de victorii nu-i dădeau pace şi la doar câteva luni, când abia împlinise 20 de ani, se aruncă iar în luptă, pe teren străin, la Milano, unde Lucian va ceda centura în faţă unui italian obstrucţionist şi din acel moment cariera lui va intră pe o pantă descendentă. Schimbă iar categoria, va boxa la până, va casiga în ţară titlul la această categorie, dar va fi campion şi la uşoară, iar târziu, abia în 1939 va reveni la nivelul de la începutul deceniului 3. Va fi desemnat pretendentul la centură europeană a cocoşilor, titlu deţinut de belgianul Phil Dolhem care va veni să lupte la Bucureşti foarte sigur pe el, precum Oliva şi Flix, dar şi el va înclina steagul în faţă unui Lucian Popescu resuscitat şi reinventat. Meciul a avut loc tot la Arenele Române, pe 4 iunie 1939 şi a fost iar o demonstraţie de box tehnic, cu lovituri foarte puternice şi rapide din partea lui Lucian, care-l va învinge la puncte după 15 runde pe campionul european, intrând în posesia centurii la categoria până. Era primul boxer european care realizase acest lucru, campion european la trei categorii diferite…avea doar 27 de ani şi peste 50 de meciuri disputate!
Atunci, pe 4 iunie 1939, Lucian Popescu a intrat definitiv în istoria magică a boxului!

C.P.

Leave your comment